Hoće li Mbappé ove sezone napokon osvojiti Ligu prvaka?

Kylian Mbappé od ovog je ljeta član Real Madrida. To mu daje veliku priliku da osvoji najvažniji klupski nogometni trofej, onaj kojeg nikad nije uspio osvojiti s Paris Saint-Germainom.

Real Madrid doveo je u lipnju kapitalca u svoje redove. Kylian Mbappé godinama je pokušavao pobjeći iz PSG-a i prijeći u Španjolsku, a ovog ljeta mu je to napokon uspjelo. Brzonogi 25-godišnji krilni napadač karijeru nastavlja na stadionu Santiago Bernabeu, gdje će biti ogromno pojačanje ionako moćne momčadi.

Mbappé će u Realu primati godišnju plaću oko 30 milijuna eura, manje nego što su mu plaćali posljednjih godina Parižani. No, imat će priliku napokon osvojiti sve bitne trofeje u europskom klupskom nogometu.

Da, upravo je madridski klub idealan za igrača koji se želi popeti na europski vrh, a nikad mu to prije u karijeri nije uspjelo…

Mbappé želi europsku dominaciju

Kylian je još kao tinejdžer sanjao o igranju za “kraljevski klub”, a to mu se ovog ljeta napokon ostvarilo. Što je najbolje, Real ga je dobio bez odštete, nakon što mu je istekao ugovor u Parizu. To je svakako najbolji posao u 2024. godini i sigurno neće biti nadmašen do kraja prijelaznog roka. Dovoljno je samo spomenuti da ga je PSG platio čak 180 milijuna eura Monacu 2018. godine.

Mbappé se već može pohvaliti nekim impresivnim trofejima. Pa je tako s 19 godina osvojio Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine, u onoj legendarnoj finalnoj utakmici u Moskvi protiv Hrvatske.

S Paris Saint-Germainom osvojio je pak titulu nacionalnog prvaka 7 puta, a tome je još dodao 6 titula u različitim kupovima, kao i 5 trofeja u francuskom Superkupu.

No, u karijeri mu nedostaju europski klupski trofeji. Nikad nije osvojio Ligu prvaka, iako je u nekoliko navrata bio blizu. Pa je tako s Monacom igrao u polufinalu 2017. godine, a tri godine kasnije dogurao je do finala s PSG-om, u kojem je izgubio od Bayerna. Prošle sezone ponovo je bio u polufinalu, u kojem su Parižani iznenađujuće izgubili od Borussije Dortmund.

Sada kada je potpisao za Real, to bi se lako moglo promijeniti. Madridski klub ima rekordnih 15 titula u Ligi prvaka, a i prošlosezonsku…

Kako će se uklopiti u momčad?

Kylian Mbappé strašno je pojačanje Reala. No, tek treba pokazati da se može uklopiti u skupocjenu momčad sa Santiago Bernabeua. Naime, Real je početkom novom milenija imao jednu neugodnu epizodu u svojoj povijesti. Tada je nakrcao momčad skupocjenim zvijezdama koje nisu igrale kao kolektiv, zbog čega madridski klub tih godina nije bio ni blizu osvajanja Lige prvaka, sve dok post nije prekinula Modrićeva generacija 2014. godine.

Sada ponovo Real okuplja skupocjene zvijezde, ovaj put pod vodstvom iskusnog Carla Ancelottija. Mbappé je dosad igrao na poziciji lijevog krila. Ista je to pozicija na kojoj trenutno igra Vinicius Junior, po mnogima glavni favorit za osvajanje Zlatne lopte u 2024. godini. Dakle, Real ima problem u samom startu.

No, Ancelotti je s Judeom Bellinghamom pokazao da može pronaći novu poziciju nogometnoj zvijezdi, na kojoj će igrati još i bolje nego u prošlosti. Pa je tako Englez zablistao otkad ga je talijanski stručnjak gurnuo bliže suparničkom golu i bio je jedan od najboljih igrača svijeta u prethodnoj sezoni.

Sada to isto mora napraviti i s Mbappeom. Vjeruje se da će Real igrati 4-4-2, s Mbappéom i Viniciusom Juniorom u vršku napada. To znači da bi Francuz trebao otići više u sredinu, a Rodrygo bi se vratio na svoju ulogu džokera s klupe. Naravno, sezona je duga i Real ima vremena posložiti svoje zvijezde. No, morat će to učiniti besprijekorno, jer u Ligi prvaka konkurencija je žestoka…

Je li Real favorit u Ligi prvaka?

Ako pitate sportske kladionice, unatoč tome što je Real doveo Kyliana Mbappéa i dalje nije favorit za osvajanje Lige prvaka. Naime, bookmakeri daju prednost Manchester Cityju, osvajaču titule iz 2023. godine.

To naravno ne mora značiti ništa, jer kladionice uvijek favoriziraju engleske klubove, a u praksi se pokaže da im španjolski u najmanju ruku mogu potpuno ravnopravno parirati. Kako god, tu su još Arsenal, Barcelona, Inter, Bayern i Liverpool pa borba za titulu prvaka Europe zapravo može otići na različite strane.

Pred Realom je i dodatni izazov. Naime, format natjecanja se mijenja u Ligi prvaka i sada u prvoj fazi postoji jedinstvena ljestvica na kojoj je 36 klubova. Igra se čak 8 kola, uključujući i utakmice u siječnju. Potrebno se naći među 8 najboljih, ako momčad želi izravno u osminu finala.

To sve ipak ne bi trebao biti problem za Kyliana Mbappéa i njegove suigrače. Definitivno možemo očekivati Real u nokaut fazi Lige prvaka u ožujku, a tamo će ga biti jako teško izbaciti iz natjecanja u kojem mu već više od 70 godina nitko nije ravan…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top