Hrvatski nogometaši iza kojih je sezona za pamćenje!

Hrvatski nogometaši poput Joška Gvardiola, Ante Budimira i Andreja Kramarića mogu biti vrlo zadovoljni kako su igrali u prethodnoj nogometnoj sezoni.

Hrvatska nastavlja biti važan faktor na nogometnoj karti svijeta. Naši nogometaši već desetljećima igraju u najjačim europskim klubovima i bore se za najprestižnije trofeje. Neki od njih spadaju trenutno među najbolje i najcjenjenije na tržištu.

Mnogi hrvatski nogometaši mogu biti zadovoljni kako je protekla prethodna nogometna sezona. Izdvajamo njih nekoliko koji su potvrdili kvalitetu na klupskoj sceni i okitili se trofejima, uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj koje će biti središnji sportski događaj ovog ljeta…

Joško Gvardiol

Kad su u pitanju hrvatski nogometaši koji su zablistali tijekom prethodne sezone, moramo krenuti od Joška Gvardiola. Mladi 22-godišnji branič prešao je prošlog ljeta iz Leipziga u Manchester City, u transferu vrijednom 90 milijuna eura. Trebalo mu je vremena da pronađe svoje mjesto u redovima nebesko plavih, no tijekom proljeća je definitivno došao na svoje.

Gvardiol je u završnici sezone Premiershipa zabio nekoliko ključnih golova, uključujući čak dva protiv Fulhama u gostima. U Ligi prvaka ostaje pak u sjećanju njegov projektil protiv kasnijeg pobjednika natjecanja, Real Madrida.

Pod Pepom Gvardiolom naš je reprezentativac promijenio svoju poziciju, a katalonski stručnjak napokon je čini se shvatio da mu trebaju hrvatski nogometaši. Sada Joško ponovo igra na poziciji lijevog beka, kao što je nekoć igrao na Dinamu. Bio je odličan stoper na Svjetskom prvenstvu u Kataru, no to je sada prošlost. Tu će poziciju u nastavku karijere napustiti i u dresu hrvatske reprezentacije.

Ante Budimir

Početkom 2023. godine činilo se da je Ante Budimir odigrao svoje posljednje utakmice u dresu naše reprezentacije. Naime, dojam je bio da su se pojavili mladi hrvatski nogometaši koji mogu dati više u napadu od ovog stasitog 32-godišnjaka.

No, napadač Osasune u prethodnoj sezoni u potpunosti je utišao svoje kritičare. Zabio je čak 17 golova u španjolskom prvenstvu, što mu je najbolji učinak otkad je došao u La Ligu. Dodao je tome i ključan pogodak u dresu reprezentacije protiv Armenije, što je donijelo našima plasman na Europsko prvenstvo.

Ozljeda rebra možda mu je malo pokvarila planove u travnju i svibnju, no trebao bi biti potpuno spreman za reprezentativne izazove koji ga čekaju ovog ljeta. Kod Dalića trenutno za njega definitivno ima mjesta u prvih 11.

Mario Pašalić

Hrvatski nogometaši posebno su cijenjeni u Italiji, a među njima se već godinama ističe Mario Pašalić. Ovaj ofenzivni veznjak Atalante poznat je po tome što može pokriti više različitih pozicija na terenu. Katkad provodi na terenu svih 90 minuta, a katkad rješava utakmicu kao džoker s klupe.

Riječ je o igraču koji je uvijek spreman podrediti se kolektivu i treneri ga zbog toga posebno vole. S učinkom od 6 golova i 6 asistencija može biti zadovoljan u talijanskoj Serie A. No, najveći uspjesi stigli su u drugim natjecanjima. Pa je tako Pašalić s Atalantom igrao finale talijanskog Kupa, a osvojio je Europsku ligu, što je bio prvi trofej kluba iz Bergama nakon više od pola stoljeća.

Nakon takve sezone nije iznenađenje da Pašalić izaziva interes najuglednijih talijanskih klubova. Hrvatski nogometaši u prošlosti su nerijeko bili članovi Milana i Intera, a Mario bi mogao postati sljedeći koji seli u Lombardiju.

Andrej Kramarić

Neki hrvatski nogometaši možda ne dobivaju dovoljno poštovanja od sportske javnosti. Među njih vjerojatno spada Andrej Kramarić, 31-godišnji napadač koji već više od 8 godina igra za njemački Hoffenheim.

Kramarić je u prošlosti zabio neke od ključnih golova u dresu hrvatske reprezentacije, uključujući one protiv Ukrajine koji su naše odveli na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Također je najbolji strijelac u povijesti Hoffenheima i jedan od ključnih igrača ekipe koja će sljedeće sezone ponovo igrati u Europi.

Nakon nekoliko malo skromnijih sezona u Bundesligi Andrej je u 2024. godini ponovo eksplodirao. Postigao je 15 golova u njemačkom prvenstvu i dodao tome 6 asistencija. U sjećanju ostaje zadnje kolo, u kojem je postigao hat-trick protiv Bayerna. Tako je Bavarcima oduzeo drugo mjesto na ljestvici i još jednom skrenuo pažnju na sebe. Zaista zaslužuje zaigrati za neki od najboljih europskih klubova. Bit će šteta ako nikad ne dobije priliku to ostvariti.

Luka Modrić

Hrvatski nogometaši iz godine u godinu osvajaju titulu u Ligi prvaka. Ta je tradicija prekinuta prošle sezone, no stvari su se u 2024. godini vratile na staro. Ponovo je trofej podigao Luka Modrić, po šesti put u karijeri. To ga čini najtrofejnijim nogometašem na europskoj klupskoj sceni, uz bok suigrača Danija Carvajala i Nacha.

Ako pitate 38-godišnjeg Modrića je li zadovoljan ovom sezonom, vjerojatno će reći da baš i nije. Minutaža u dresu madridskog kluba bila mu je maksimalno limitirana. No, uspio je osvojiti španjolsko prvenstvo, Superkup i Ligu prvaka. Sada ima 25 osvojenih trofeja u bijelom dresu i jedini koji to prati još je Nacho.

Što je najvažnije, Luka Modrić potpuno svjež dočekuje Europsko prvenstvo i to je dobra vijest za hrvatsku reprezentaciju…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top
UEFA Euro 2024