Jakirović u Dinamu – najstrmoglaviji pad u povijesti HNL-a?

Sergej Jakirović uspio je u samo četiri dana doći od trenera kojem se vjeruje do trenera bez posla. To je ekstremno čak i za HNL, u kojem vodeći klubovi mijenjaju svoje stratege gotovo svake godine.

Hrvatska klupska nogometna sezona ovog ljeta počela je prilično burno. Nema mira niti u jednom od vodećih klubova. Pa je tako u Hajduku sportski direktor Nikola Kalinić dobio otkaz, a klub je morao napustiti i Ivan Perišić koji nije našao zajednički jezik niti s navijačima niti s trenerom Gennarom Gattusom.

U Rijeci je pak otkaz dobio trener Željko Sopić, prije svega zbog svoje naravi koja mu očito ne dopušta imati odnose s ljudima koji će potrajati. U Osijeku je također bilo trzavica, što je kulminiralo izjavama Nikole Čavline koji je popljuvao one s kojima radi u klubu, što ga je koštalo mjesta među vratnicama.

No, sve su to zasjenila događanja u Dinamu. Tamo je Sergej Jakirović bio uvjeren kako je stvari u novoj sezoni postavio na čvrste noge. Zadovoljno je trljao ruke nakon ulaska u glavnu fazu Lige prvaka, da bi samo nekoliko tjedana kasnije ostao bez posla…

Jakirović i dva poraza koja su mu presudila

U HNL-u smo imali mnoge bizarne situacije po pitanju otkaza trenera u trenucima kada je to malotko očekivao. Najekstremniji primjer je otkaz Zoranu Vuliću u Hajduku 2004. godine na samom kraju prvenstva, u trenutku dok je klub vodio na ljestvici. Petar Nadoveza je preuzeo njegovo mjesto i ni kriv ni dužan osvojio sa splitskim klubom jedan od posljednjih naslova prvaka.

Jakirović je također pao na bizaran način. Vjerojatno je to najstrmoglaviji pad u povijesti HNL-a. Naime, klub je nizao pobjede tijekom ljeta i držao čvrsto vodstvo na ljestvici u domaćem prvenstvu. U Ligi prvaka je s dva trijumfa protiv Qarabaga bez problema prošao u glavnu fazu natjecanja i tako osigurao milijunsku dobit.

No, Sergej Jakirović dobio je priliku voditi samo jednu utakmicu protiv europske elite. I ta mu je utakmica na kraju presudila. Radilo se o porazu 9:2 od Bayerna na Allianz Areni, u ludoj utakmici u kojoj je Dinamo u jednom trenutku u drugom poluvremenu smanjio na 3:2 i imao šansu za izjednačenje.

Taj se poraz dogodio četiri dana nakon poraza u derbiju na Maksimiru protiv Hajduka. Prije toga nije uopće bilo govora da je pozicija trenera ugrožena. Tako je Jakirović u manje od tjedan dana došao od trenera za kojeg se vjerovalo da je dugoročno Dinamovo rješenje do stručnjaka koji je bez posla.

Što je najčudnije, nakon što je preuzeo klub prošle godine imao je tijekom jeseni puno veću krizu, uključujući i poraz na Kosovu od Ballkanija, momčadi koja se ne može mjeriti s Bayernom. Tada mu je uprava progledala kroz prste i imala s njim strpljenja. Jakirović joj je uzvratio osvajanjem dvostruke krune u Hrvatskoj i prezimljavanjem u Europi. Međutim, ništa mu to nije pomoglo nakon što je njegova momčad primila devet komada u Münchenu.

Još jedna otpremnina treneru u Dinamu

Dinamo posljednjih godina značajan dio svog budžeta troši na otpremnine trenerima. No, da te klauzule nema u ugovoru nitko se ne bi ni htio baviti trenerskim poslom.

Pa je tako zagrebački klub morao platiti više od milijun eura Igoru Bišćanu i njegovom stručnom stožeru nakon što je prekinuta suradnja prošle godine. Ante Čačić uspio je postići još bolji dogovor i Dinamo mu je ostao dužan 1,7 milijuna eura, što je rekordna cifra, više čak i od Vahida Halilhodžića kojem je morao isplatiti oko milijun eura.

Jakirović čini se nije potpisao jednako dobar ugovor prošlog ljeta. Tada je brže bolje zbrisao iz Rijeke i potpisao za Dinamo. Izvještaji medija kažu da će dobiti nešto manje od 200 tisuća eura neto.

I sada ga je zamijenio Nenad Bjelica, trener kojeg neki nazivaju “kraljem otpremnina”. Kada je 2020. godine napustio klub, oprostio je Dinamu 1,4 milijuna eura, ali je ipak uzeo 1,1 milijun eura otpremnine. Još više je uzeo Osijeku i Trabzonsporu, ukupno oko 3 milijuna eura, a otkaz u Union Berlinu također je rezultirao otpremninom.

No, Dinamo će ove sezone u Ligi prvaka zaraditi čak 34 milijuna eura pa mu troškovi otpremnina nisu neki problem. Pogotovo ova koju je Jakirović osigurao svojim ugovorom. Puno veći financijski gubitak bio bi ostanak bez naslova prvaka, jer sljedeće sezone hrvatski bi predstavnik trebao izravno ući u elitno klupsko nogometno natjecanje.

Zato se i dogodio strmoglavi pad Sergeja Jakirovića. Strpljenja za lošu igru u obrani i nepovezane redove u napadu jednostavno nije bilo. Ako ništa drugo, bosansko-hercegovački stručnjak sada ima vođenje Dinama u svom životopisu i dva osvojena trofeja. Nema sumnje, na sljedećem radnom mjestu moći će osigurati puno bolju otpremninu. Možda na vlastitim otkazima neće zarađivati izdašne cifre poput Josea Mourinha i Slavena Bilića, ali svakako će mu u budućnosti olakšati stresan trenerski posao…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top