Je li Bayer spreman kreirati senzaciju i u Ligi prvaka?

Bayer Leverkusen prošle je sezone osvojio titulu u Bundesligi bez ijednog poraza. Sada se vratio u Ligu prvaka i želi kreirati sličan podvig na europskoj sceni.

Nema sumnje, Bayer Leverkusen najljepša je nogometna priča u 2024. godini. Klub koji nikad nije osvojio naslov prvaka u Njemačkoj učinio je to po prvi put u velikom stilu, bez ijednog poraza tijekom cijele sezone.

Bayer je otišao korak dalje i osvojio dvostruku krunu, trijumfom u njemačkom Kupu. Mogla je to biti i trostruka kruna, no jedini poraz u cijeloj sezoni “apotekarima” se dogodio u finalu Europske lige, u kojem nije uspio zaustaviti raspoloženu talijansku Atalantu.

Tako je družina iz Leverkusena odradila jednu od najimpresivnijih nogometnih sezona kojima smo ikad svjedočili. Sve to s nogometnim kadrom koji nema vrijednost veću od milijardu eura, kao što je slučaj s najpoznatijim europskim klubovima.

A sada se Bayer vratio u elitno klupsko nogometno natjecanje i tamo nema namjere promatrati sa strane kako se bogataši bore za najprestižniji trofej. Njemački prvak želi se uključiti u nadmetanje za titulu prvaka Europe, kao što je to već napravio 2002. godine, kada ga je tek u finalu zaustavio Real Madrid.

Bayer zadržao Xabija Alonsa i najvažnije igrače

Kada neki klub ograničenog budžeta napravi senzaciju, obično sljedećeg ljeta rasproda momčad i više nikad ne postigne sličan uspjeh. Najbolji primjer je Leicester City koji je nakon podviga 2016. godine u Premiershipu prodao Kantea i Mahreza, da bi zatim prilično potonuo. Slično se trenutno događa i sa španjolskom Gironom.

Međutim, Bayer je uspio zadržati svoju momčad, a i trenera, što je možda još i važnije. Istina je, Xabi Alonso vjerojatno je najzaslužniji za preporod kluba iz Leverkusena. Pokazao se kao izniman stručnjak koji je u stanju besprijekorno organizirati redove svoje momčadi. Njegovi igrači efikasno probijaju suparničku formaciju, a znaju se i braniti. Mentalna snaga im je pak na najvišoj razini, o čemu svjedoče brojne pobjede izborene u sudačkoj nadoknadi.

Osim sjajnog trenera, Bayer ima i jednog od najuzbudljivijih mladih nogometaša na svijetu. U pitanju je Florian Wirtz koji je uvijek u stanju pridodati se napadu iz drugog plana. Postiže mnogo golova i dijeli asistencije, što ga čini izuzetno korisnim za svoju momčad.

Leverkusen je zadržao i ostale svoje najveće zvijezde. Granit Xhaka i Robert Andrich nastavljaju držati sredinu terena aktualnog prvaka Njemačke, dok je na poziciji centarfora za golove zadužen Victor Boniface.

Tu je i ofenzivi bek Alex Grimaldo, vrlo bitan u Alonsovoj koncepciji, a ne smijemo zaboraviti ni Jeremieja Frimponga koji je u isto vrijeme i bek i krilo, što je rijetkost u modernom nogometu. Dodajmo tome Jonathana Taha na poziciji stopera te lukavog Patrika Schicka kao džokera s klupe pa postaje jasno da ovaj Bayer nije još rekao svoju zadnju riječ, niti u Njemačkoj niti na europskoj sceni.

Što može Bayer protiv najvećih u Europi?

Bayer je možda neko vrijeme izbivao iz Lige prvaka, no vraća se kao jedan od pritajenih favorita. Uostalom, online kladionice ga vide među osam najboljih momčadi ovog natjecanja te nude kvotu oko 20 na njegovo osvajanje titule prvaka.

Naravno, tek moramo vidjeti može li momčad iz Leverkusena parirati onima najboljima u Europi. Doduše, u posljednje tri utakmice Alonsova družina nije izgubila od Bayerna iz Münchena, za kojeg se smatra da spada u samu europsku elitu. Ipak, Real Madrid i Manchester City čini se da imaju kvalitetu više u odnosu na Bavarce pa će tek okršaji s ovim velikanima pokazati pravu moć njemačkog prvaka.

No, sve govori da Bayer na svoj dan može igrati sa svakim. U prošlosti je već bilo takvih primjera, da momčad koja svojom igrom oduševi Europu zablista čak i u najjačem klupskom natjecanju. Sjetimo se samo Josea Mourinha i njegovog Porta. Podsjetimo, 2003. godine portugalski klub pojavio se kao pravo otkriće i osvojio Kup UEFA, da bi sljedeće sezone pokorio i Ligu prvaka.

Blizu takvom postignuću bio je svojedobno i Atletico Madrid, no nije uspio protiv gradskog rivala u velikom finalu 2014. godine. Napoli je pak iskočio u Italiji prije par godina i sjajno je zatim gurao u Ligi prvaka, no zaustavljen je u četvrtfinalu.

Dakle, itekako je moguće dvije sezone u nizu prkositi europskim nogometnim bogatašima, pogotovo ako imaš trenera za koje suparnici još nisu pronašli pravu formulu. Upravo tome se nada Bayer Leverkusen s Xabijem Alonsom na čelu.

Momčad iz Leverkusena definitivno možemo očekivati u nokaut fazi natjecanja. Možda čak i ode izravno u osminu finala. Nakon toga sve je moguće. Ovaj klub pokazao je prošle sezone da u dvobojima na ispadanje igra svoj najbolji nogomet. To bi mogao biti problem čak i za najbolje u Europi. Zato nitko neće htjeti naići na Bayer Leverkusen jednom kad krenu odlučujuće utakmice sljedećeg proljeća…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top