Je li Carlo Ancelotti postao najveći trener u povijesti?

Carlo Ancelotti ove je sezone po peti put osvojio titulu u Ligi prvaka. Time je postao ozbiljni kandidat da ga se proglasi najboljim trenerom koji je ikad vodio neku nogometnu momčad.

Talijanski treneri oduvijek su bili na glasu kao dobri taktičari. Arrigo Sacchi, Fabio Capello, Marcelo Lippi i Giovanni Trapattoni u svoje su vrijeme bili u krugu najboljih stratega na europskoj klupskoj sceni. Dobru reputaciju stekli su još Claudio Ranieri, Luciano Spalletti i Antonio Conte. No, nitko od njih nije postigao rezultate kakve je u trenerskoj karijeri ostvario Carlo Ancelotti.

Ovaj 64-godišnji bivši veznjak Milana osvojio je sve što se moglo osvojiti kao igrač, a onda je samo nastavio s uspjesima na trenerskoj klupi. Može se pohvaliti osvajanjem titule nacionalnog prvaka u svim najjačim europskim ligama te s ukupno 28 osvojenih trofeja u različitim prestižnim natjecanjima.

Sve to Ancelotti je okrunio u 2024. godini s čak tri trofeja na čelu Reala. Osvojio je španjolski Superkup, La Ligu pa i Ligu prvaka, po peti put u svojoj karijeri. Tako je postao najuspješniji trener u povijesti najvažnijeg europskog klupskog natjecanja. Zato se postavlja pitanje je li zapravo ikad postojao bolji trener od njega…

Na čelu 10 različitih klubova

Nakon što je s Romom osvojio Scudetto 1983. godine, a s Milanom Kup prvaka 1989. i 1990. godine, Carlo Ancelotti prešao je iz igračkih u trenerske vode. Počeo je kao pomoćnik u talijanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni posao bio mu je na klupi danas već pomalo zaboravljene Reggiane, 1995. godine.

Uslijedile su epizode u Parmi i Juventusu koje nisu bili previše uspješne. No, zatim je 2001. godine potpisao za Milan, nakon čega je započela posljednja velika era crveno-crnih. Ancelotti je u tom razdoblju osvojio s milanskim klubom Scudetto samo jednom, no zato je dvaput osvajao Ligu prvaka, 2003. i 2007. godine. Mogao je i triput, ali 2005. godine u Istanbulu njegova je momčad prokockala 3:0 prednost protiv Liverpoola, u jednom od najluđih europskih finala.

Od 2009. godine Ancelotti je vodio Chelsea, s kojim je uspio osvojiti Premiership. Isto mu je uspjelo i u francuskom prvenstvu s PSG-om 2013. godine, a nekoliko mjeseci kasnije potpisao je za Real Madrid. Na čelu “kraljeva” stigao je do famozne “decime”, odnosno desete klupske titule u Ligi prvaka 2014. godine. No, u španjolskom prvenstvu Real je tada kaskao za Barcelonom pa je klupska upravo već 2015. godine izgubila s njim strpljenje.

Pokorio je zatim Don Carlo Njemačku s Bayernom 2017. godine. Uslijedile su dvije skromnije epizode u Napoliju i Evertonu, no povratak u Real 2021. godine pokazao se kao pun pogodak. Madridski klub iste je sezone još jednom pod Ancelottijem osvojio Ligu prvaka, a i La Ligu, što je učinilo velikog Talijana prvim koji je uzeo titulu u svim ligama “petice”.

U sljedeće dvije godine nastavile su se uspjesi, a posljednji je stigao 1. lipnja na Wembleyju. Sada Ancelotti ima zaista impresivan životopis i definitivno je prvi na listi želja bogatih i moćnih klubova pa čak i trofejnih reprezentacija poput Brazila…

Prilagođava se igračima i okolnostima

Carlo Ancelotti definitivno nije trenerski inovator. Nije izmislio ništa slično tiki taki, totalnom nogometu ili bilo kojoj drugoj filozofiji koja je promijenila povijest najpopularnijeg svjetskog sporta. No, poznat je po tome da se vrlo dobro prilagođava okolnostima i maksimalno koristi kadar koji ima na raspolaganju.

U prošlosti je koristio 4-4-2 formaciju, ali s vremenom je prešao na 4-3-3 i 4-2-3-1 varijante, pod utjecajem evolucije kroz koju nogomet konstantno prolazi. Voli bekove koji se ubacuju u napad i pojačavaju ofenzivu, a u posljednje vrijeme posebno cijeni brzonoga krila, poput Viniciusa Juniora i Rodryga koje trenutno trenira.

Momčadi koja vodi Ancelotti dugo su se branile isključivo u srednjem bloku. U zadnje vrijeme Talijan je počeo eksperimentirati s presingom, što je postao standard u modernom nogometu. Među slavne igrače kojima je lansirao karijeru spadaju Fabio Cannavaro, Didier Drogba, Marco Verratti i Vinicius Junior, a treba reći da je povlačenje Judea Bellinghama prema naprijed značajno unaprijedilo karijeru darovitog Engleza ove sezone.

I da, uz sve svoje strateške vještine Ancelotti je i majstor psihološke pripreme. Posebno je to došlo do izražaja u Realu, gdje je sve tri titule Lige prvaka osvojio zahvaljujući preokretima u sudačkoj nadoknadi tijekom nokaut faze, što je dokaz da Carlo zaista stvara mentalno dominantne nogometaše…

Carlo Ancelotti ili Pep Guardiola?

Mnogo je bilo velikih trenera u povijesti nogometa, no kad se govori o najboljem svih vremena tada se zadnjih godina u obzir uzimaju isključivo Carlo Ancelotti i Pep Guardiola.

Guardiola je osvojio već 38 različitih trofeja sa svojim klubovima. Ima po tri nacionalne titule u Njemačkoj s Bayernom i u Španjolskoj s Barcelonom, a čak 6 s Manchester Cityjem u Premiershipu. Dodao je tome još tri osvojene Lige prvaka te pregršt trofeja u različitim kup natjecanjima.

Kataloncu se također pripisuje pregršt inovacija u nogometu, od tiki take do visokog presinga te ga se smatra taktički dominantnim stručnjakom. No, Ancelotti je taj koji je osvajao titule u više različitih liga te je uspješniji u natjecanju koje je najvažnije u Europi.

Naravno, obojicu se kritizira zato što su svoje trofeje osvajali isključivo s momčadima krcatima najskupljim zvijezdama. No, tako moderni nogomet funkcionira.

U svakom slučaju, Guardiola je razlog zašto Ancelottija nogometna zajednica još uvijek nije spremna priznati kao nedodirljivog u povijesti nogometa. Taj će se njihov dvoboj nastaviti i u budućnosti, s još osvojenih trofeja momčadi koje vode ovi veliki nogometni stručnjaci…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top
UEFA Euro 2024