Je li Dinamo spreman izboriti nokaut fazu Lige prvaka?

Dinamo će ove sezone igrati u elitnom klupskom nogometnom natjecanju. Jakirovićeva momčad dobila je protivnike po mjeri i nada se plasmanu među 24 najbolje momčadi.

Sezona nije mogla bolje početi za Dinamo. Uoči rujanske reprezentativne pauze zagrebački klub skočio je na prvo mjesto na ljestvici HNL-a, a izborio je i plasman u glavnu fazu ovosezonske Lige prvaka. Uspjelo je to “modrima” zahvaljujući dvije sigurne pobjede protiv azerbajdžanskog Qarabaga, u utakmicama u kojima su potvrdili da zaslužuju svoje mjesto među elitom.

No, treba reći da Dinamo nikad nije uspio izboriti mjesto u nokaut fazi Lige prvaka. Najbliže je bio 1998. godine kada mu je u zadnjem kolu trebala pobjeda dva razlike protiv Olympiacosa. No, na zaleđenom Maksimiru gosti su uspjeli izjednačiti na 1:1 i tako su zaustavili zagrebački klub koji se našao jako blizu četvrtfinalu.

Nakon toga maksimirski klub više nikad nije ozbiljno kandidirao za mjesto u proljetnom dijelu elitnog klupskog nogometnog natjecanja. Dapače, teško mu je bilo izboriti čak i treću poziciju u grupi koja je vodila u Europsku ligu.

Ipak, Dinamo je posljednjih godina postao ozbiljan klub u Europi. O tome svjedoči i njegova odlična serija rezultata u Konferencijskoj ligi prošle sezone, kao i nekoliko impresivnih uspjeha u Europskoj ligi.

A Liga prvaka sada je promijenila svoj format. Spomenute 1998. godine samo je 8 klubova išlo u nokaut fazu, da bi nakon toga 16 klubova prolazilo dalje, sve do prošle sezone. U novoj sezoni čak 24 kluba će igrati utakmice na ispadanje, a među njima se i Dinamo s pravom nada svojem mjestu.

Tri pobjede mogu Dinamo odvesti dalje

Dinamo će u novom izdanju Lige prvaka igrati protiv osam različitih suparnika. Protiv Bayerna, Salzburga, Slovana i Arsenala igra u gostima, dok protiv Monaca, Borussije Dortmund, Celtica i Milana igra kod kuće.

Nema više grupa, već se svi klubovi nalaze na zajedničkoj ljestvici. Tamo je ukupno 36 momčadi, a 24 ih prolazi dalje. To znači da nije potrebno pobjeđivati one najjače. Dinamo se može ugurati u nokaut fazu čak i uz samo tri pobjede protiv suparnika skromnijih mogućnosti.

“Modri” će prije svega šansu tražiti protiv klubova kao što su Monaco, Salzburg, Slovan i Celtic. Nisu bez šanse ni protiv Milana i Borussije Dortmund. Protiv Bayerna i Arsenala će ići malo teže.

Važno je naglasiti da prvih osam momčadi s ljestvice ide izravno u osminu finala. Među njima će se zagrebačka momčad teško naći. No, sljedećih 16 klubova međusobno razigrava za preostalih 8 mjesta u osmini finala. Tu bi se Dinamo već mogao naći.

Zadržani najvažniji igrači, dovedena i pojačanja

Za razliku od prošlog ljeta kada je izgubio Josipa Šutala, Luku Ivanušeca i Dominika Livakovića, ovaj put je Dinamo uspio sačuvati svoje nositelje igre. Pa je tako Bruno Petković produžio ugovor, a Martin Baturina će ostati na Maksimiru barem do zime.

Doveden je pak Marko Pjaca, krilni napadač koji je svoju karijeru lansirao u Dinamu, a zatim ju je oživio prošle sezone u Rijeci. Juan Cordoba također bi mogao biti bitan u ofenzivi u sezoni koja je započela, a napokon je stigao i Lukas Kačavenda iz Lokomotive.

Zanimljiva pojačanja svakako su i branič Raul Torrente koji je stigao iz Granade, kao i defenzivni veznjak Samy Mmaee iz Ferencvaroša. Dodajmo tome da se Luka Stojković polako oporavlja od teške ozljede i napokon bi mogao odraditi ponešto minuta u važnim utakmicama. Ivan Nevistić pak izgleda impresivno u obrani, a solidna je i francuska obrana, predvođena Kevinom Theophile Catherineom.

Zimska pojačanja predvođena Arberom Hoxhom također su zadovoljila pa možemo reći da Sergej Jakirović ima kadar kojeg u Ligi prvaka nitko neće smjeti olako shvatiti.

Kakve šanse kladionice daju Dinamu?

Ako pitate online kladionice, one očekivano ne vide Dinamo među glavnim favoritima za osvajanje Lige prvaka. Koeficijent je oko 500 da će zagrebački sastav doći do titule, a veći od njega imaju samo beogradska Crvena zvezda i Slovan iz Bratislave.

Međutim, možete se kladiti i hoće li Dinamo završiti na pozicijama između devetog i 24. mjesta, gdje se nadamo da bi se do veljače mogao naći. Koeficijent je i dalje prilično velik na ovu okladu, 5.50.

No, sjećamo se kako su kladionice podcjenjivale hrvatsku reprezentaciju na posljednja dva Svjetska prvenstva pa su se iznenadile kad su naši osvojili medalju. Klupski nogomet nešto je sasvim drugo, no svejedno je ova visoka kvota prilično zanimljiva. Navijači zagrebačkog kluba će je sigurno poželjeti odigrati.

U svakom slučaju, Dinamo je zasluženo dio elite, a tamo sigurno s ovim igračkim kadrom nije među najslabijim ekipama. Ostaje tek za vidjeti kako će proći protiv onih suparnika koji su u njegovom rangu po kvaliteti, jer tu se skrivaju bodovi vrijedni nokaut faze natjecanja. A ako “modri” zaista odigraju odličnu sezonu Hrvatska bi mogla dobiti izravnog predstavnika u elitnom klupskom nogometnom natjecanju sljedeće sezone, što bi dodatno podiglo kvalitetu domaćeg klupskog nogometa…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top