Je li Rakitić dovoljan da Hajduk skine Dinamo s trona?

Ivan Rakitić pojačao je ovog ljeta redove Hajduka. Time je splitski klub dobio treće zvučno ime u svojoj momčadi, no tek treba dokazati da je zreo boriti se za naslov prvaka.

Hajduk je definitivno klub s najvjernijim navijačima u Hrvatskoj. Uvijek može ispuniti svoj stadion na Poljudu i izazvati euforiju, što je velika prednost pred drugim hrvatskim klubovima. No, u novoj sezoni svejedno obilježava punih 20 godina otkad je zadnji put osvojio prvo mjesto u HNL-u.

Razlog takvih slabih rezultata prije svega je loše upravljanje klubom. Hajduk jednostavno nije vukao poteze s kojima bi mogao uspješno parirati Dinamu. Najčešće je i Rijeka bila ispred njega. Ipak, posljednjih godina stvari idu na bolje. U zadnje tri sezone Splićani su dvaput osvojili hrvatski Kup te su se solidno držali na ljestvici i u prvenstvu.

Pa iako ne može pronaći kontinuitet upravljanja, Hajduk iz godine u godinu kao da je ipak sve bliže naslovu prvaka. Naime, prošla uprava uspjela je dovesti Marka Livaju i Ivana Perišića na Poljud. Onda je došlo do smjene na vrhu kluba, ali nastavilo se u istom stilu. Ovog ljeta je doveden Ivan Rakitić, uz doček navijača koji će se pamtiti.

Tako je Hajduk nakrcao svoju ekipu zvučnim imenima i napunio svoje navijače optimizmom. No, još uvijek nije zapravo jasno je li spreman boriti se s Dinamom za dominaciju u domaćem prvenstvu…

U kakvoj formi dolazi Rakitić?

Ivan Rakitić definitivno nije na svom vrhuncu. Da je još uvijek u top formi, vjerojatno bi i dalje bio u redovima Barcelone. No, ovaj iskusni 36-godišnji veznjak nije rekao niti svoju zadnju na nogometnim terenima.

Naime, u prethodne četiri godine bio je sasvim solidan u redovima Seville, kluba kojeg je svojedobno kao kapetan doveo do osvajanja Europske lige. Često je svojim potezima čupao bodove spasa za družinu iz Andaluzije, da bi se na kraju odlučio prijeći u saudijski Al Shabab, za koji je odigrao osam utakmica u 2024. godini, uz jedan postignuti pogodak.

Napustiti Saudijsku Arabiju u kojoj se dijeli veliki novac i prijeći u Hajduk dovoljno govori o natjecateljskom duhu kojeg Rakitić još uvijek ima. Treba reći i da HNL definitivno nije ista razina kao španjolska La Liga, već je u pitanju natjecanje po mjeri za veznjaka u tridesetima, u dobi kada su reakcije u sredini terena ipak malo sporije.

U svakom slučaju, igrač koji je Hrvatsku svojim penalima odveo do polufinala Svjetskog prvenstva i osvajač Lige prvaka iz 2015. godine definitivno je vrijedno pojačanje za splitski klub. No, Rakitić itekako treba pomoć suigrača, a i trenera koji će uspješno organizirati igru Hajduka…

Može li Gattuso izvući maksimum iz svojih zvijezda?

Dakle, Rakitić je sada dio Hajdukove svlačionice. Tu je također još od prošlog proljeća Ivan Perišić, 35-godišnji krilni napadač koji se oporavio od teške ozljede koljena i zasigurno može biti opasan na lijevoj strani. Hajduk ima i Marka Livaju koji je nešto mlađi i može se pohvaliti s pregršt postignutih golova otkad se vratio u klub.

To su tri velike zvijezde koje bi zaista poželio bilo koji hrvatski klub, čak i da su još nekoliko godina starije. No, na terenu ne igraju imena, već momčad. U tu svrhu doveden je bivši talijanski veznjak Gennaro Gattuso. Iza njega je rad u klubovima poput Milana i Marseillea, ali ne i neki impresivni trenerski rezultati. Sada mora u atmosferi u kojoj se ne priznaju neuspjesi brzo posložiti redove Hajduka i jurnuti sa svojim igračima prema vrhu ljestvice.

Zasad su online kladionice skeptične. Vjeruju da je Dinamo i dalje favorit za osvajanje titule. Naime, Hajduk je prošlog proljeća imao najviše problema u svojoj obrani, a taj dio terena nije pretjerano pojačao ovog ljeta. Pitanje je hoće li to uopće napraviti. Priča se samo o pojačanjima prema naprijed, ne i u defenzivi.

Dakle, mnogo je još upitnika vezanih uz obranu splitske momčadi, a upitna je i kvaliteta trenera Gattusa. No, Rakitić kao kvalitetan veznjak sigurno je korak naprijed za momčad s Poljuda i možemo očekivati ipak bolji Hajduk nego u završnici prošle sezone…

Imaju li navijači strpljenja?

Hajduk tako u novu sezonu ulazi s vrlo uglednim igračkim kadrom. Međutim, pokazalo se da se čak i najiskusniji teško nose s pritiskom koji ide uz igranje za splitski klub. Naime, oko Poljuda uvijek vladaju snažne emocije. Sve krene s euforijom, a onda u nekom trenutku nastupe frustracija i očaj.

Zato je Rakitić svakako važan za Hajduk, jer igrao je u strastvenim sredinama poput Katalonije i Andaluzije. On sigurno neće biti impresioniran pritiskom s tribina i mogao bi donijeti mirnoću Splićanima u najvažnijem dijelu terena.

Međutim, navijači će svejedno morati pokazati više strpljenja u 2025. godini. Ne može se opet dogoditi divljanje čim se dogodi jedan neuspjeh u derbiju s Dinamom. Moraju shvatiti da njihov klub nije najuspješniji u Hrvatskoj, a samim time ni favorit za osvajanje trofeja.

To je i uloga nove uprave koja mora postići određenu distancu između nogometaša i navijača. Ako tribine shvate da je njihova uloga navijanje, a ne vođenje kluba, tada bi se stvorila zdrava kohezija u kojoj bi Rakitić i suigrači napokon imali idealne uvjete za lov na trofeje…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top