Ljetni prijelazni rok – Španjolci napravili najbolji posao!

Ljetni prijelazni rok možda nam nije ponudio u 2024. godini transfere u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura, no neke momčadi svejedno su dovele sjajne igrače u svoje redove.

Svakog ljeta u nogometu se milijarde eura troše na prelazak igrača iz jednog u drugi klub. Takav je bio i ovaj ljetni prijelazni rok, u kojem su ponovo pojedini klubovi trošili stotine milijuna eura kako bi osvježili svoju momčad.

No, nisu sve ekipe obavile jednako dobar posao. Naime, nakon što su Englezi neko vrijeme dominirali u Europi po pitanju transfera, ovog ljeta čini se da je španjolska La Liga bila klasa za sebe. Istina je, vodeći klubovi na Pirinejskom poluotoku dobili su pojačanja koja ih vraćaju među lidere u Europi i to je najvažnija vijest na trenutnom nogometnom tržištu…

Mbappé obilježio ljetni prijelazni rok

Real je definitivno pobjednik ovog ljetnog prijelaznog roka. U svoje redove doveo je svoju dugogodišnju želju, francuskog krilnog napadača Kyliana Mbappéa. Što je najbolje, 25-godišnjak je stigao u Madrid bez ikakve odštete, nakon što mu je istekao ugovor s Paris Saint-Germainom.

U klub je stigao i mladi brazilski napadač Endrick. Radi se o 18-godišnjem talentu koji bi trebao u budućnosti biti jednako dobar kao što su već sada Rodrygo i Vinicius Junior. Real na njega nije previše potrošio, nešto manje od 50 milijuna eura.

Tako je aktualni prvak Europe dobio dodatne zvijezde i trenutno po igračkom kadru nema pravu konkurenciju ni u Španjolskoj ni u Ligi prvaka. Doduše, online kladionice i dalje vide Manchester City kao favorita u elitnom klupskom nogometnom natjecanju. No, tako je bilo i prošle godine pa je družina sa Santiago Bernabeua bez problema potukla elitu i uzela rekordnu 15. titulu.

Barca se dokopala Olma i novog trenera

Europsko nogometno prvenstvo pokazalo nam je koliki potencijal zapravo ima Barcelona. U njezinim redovima je Lamine Yamal, trenutno najbolji ofenzivac među tinejdžerima. Katalonci još imaju Pedrija u sredini terena, kao i Gavija koji se polako oporavlja. U napadu su također vrhunski nogometaši, poput Raphinhe i Roberta Lewandowskog.

Tome svemu Katalonci su uspjeli pridodati Danija Olma ovog ljeta. Bivši Dinamov nogometaš već godinama je traženo pojačanje na nogometnom tržištu, no umjesto odlaska u Englesku na kraju se odlučio vratiti u klub iz kojeg je krenula njegova karijera.

Barcelona je za Danija Olma izdvojila 55 milijuna eura, a uložila je i u novog trenera. Nakon što eksperiment s Xavijem Hernandezom nije uspio, na kormilo kluba s Camp Noua stigao je Hansi Flick. Riječ je o stručnjaku koji je Bayern poveo do trostruke krune, a s Barcom ima momčad sposobnu dogurati daleko u Ligi prvaka. Sezonu su Katalonci otvorili kako treba, no tek trebaju potvrditi da su spremni za velike stvari.

Atletico se pojačao Julianom Alvarezom

Treća po snazi momčad u Španjolskoj također može biti zadovoljna kako je prošao ljetni prijelazni rok. Atletico Madrid ispunio je svoju najveću želju i u klub je doveo Juliana Alvareza. Ovaj 24-godišnji napadač u karijeri je s Argentinom i Manchester Cityjem već osvojio sve što se moglo osvojiti. Doveden je za 75 milijuna eura, što je bila i najveća odšteta plaćena ovog ljeta. No, tržišna vrijednost mu je zapravo bliža stotini milijuna eura pa su crveno-bijeli zapravo dobro prošli.

Simeone je u svoju svlačionicu doveo i engleskog veznjaka Conora Gallaghera. Za njega nije više bilo mjesta u Chelseaju koji vodi čudnu politiku transfera. Napad je također pojačao stasiti napadač Alexander Sorloth, Norvežanin koji je prošle sezone utrpao pregršt golova u dresu Villarreala.

Atletico je tome dodao i dovođenje Robina Le Normanda, jednog od najtraženijih braniča u španjolskoj La Ligi. Tako je ekipa s Wanda Metropolitano stadiona zasjenila sve ostale klubove po pitanju transfera, jedino je nadmašuje Real koji je ugrabio Mbappéa.

U Engleskoj mirno, Juventus i PSG solidno tržili

Od ostatka Europe, treba reći da je u Engleskoj bilo neočekivano mirno u srpnju i kolovozu. Ljetni prijelazni rok nije na Otoku ponudio neke spektakularne priče. Dominic Solanke prešao je iz Bournemoutha u Tottenham, no pitanje je kako će se snaći u redovima Spursa. Isto vrijedi i za Lenyja Yora koji je stigao iz Lillea u Manchester United.

Manchester City svoje je redove pojačao tek Savinhom iz svoje filijale u Gironi. U pitanju je dobar brazilski nogometaš, no nije u rangu Joška Gvardiola i sličnih zvučnih pojačanja iz prošlosti. Arsenal također nije značajno pojačao svoju udarnu postavu, a relativno miran bio je i Liverpool. Što se pak Chelseaja tiče, stiglo je mnogo igrača, no od njih samo Pedro Neto zapravo ima reputaciju čovjeka koji može napraviti razliku na travnjaku.

U Francuskoj je opet najaktivniji bio PSG u koji su stigli Joao Neves i William Pacho. U Italiji Juventus je napravio dobar posao dovođenjem Douglasa Luiza i Teuna Koopmeinersa. Bayern pak prednjači u Njemačkoj, no Joao Palhinha i Michael Olise nisu u rangu transfera Harryja Kanea iz prošle sezone.

Dakle, kupovalo se svugdje, no dojam je da su Španjolci odradili najbolji posao. Sada ostaje za vidjeti hoće li se to potvrditi na terenu, u novom izdanju Lige prvaka…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top