Treba li Zlatko Dalić ostati izbornik koliko god on to želi?

Nakon ispadanja već u grupnoj fazi hrvatski izbornik Zlatko Dalić našao se pod kritikama dijela javnosti. No, zasluge iz prošlosti daju mu pravo na jedan neuspjeh, a možda i na više od toga.

Hrvatska nogometna reprezentacija Europsko prvenstvo u nogometu neće pamtiti po dobrome. Naši u Njemačkoj nisu uspjeli pobijediti niti jednu utakmicu, a presudili su im promašeni penali i primljeni golovi u sudačkoj nadoknadi.

Pa iako skupina sa Španjolskom, Italijom i Albanijom definitivno nije bila lagana, dojam je javnosti da se na ovom Euru moglo napraviti više. Uostalom, tri reprezentacije su mogle proći dalje, no s 2 osvojena boda trećeplasirana momčad jednostavno mora kući.

Navijači koji se navikli na velike uspjehe očekivano su bili razočarani, a pod kritikama su se našli mnogi, uključujući obranu i veznu liniju. A posebno kritiziran bio je izbornik Zlatko Dalić, do te mjere da su neki mediji čak prizivali njegov otkaz.

No, Dalić je čovjek koji je s reprezentacijom osvojio tri medalje u pet godina. To je podvig koji će teško ponoviti bilo koji od njegovih nasljednika. Zato ostaje otvoreno pitanje ima li javnost pravo smjenjivati čovjeka iza kojeg su takvi uspjesi, čak i ako nam se ne sviđaju odluke koje u posljednje vrijeme donosi…

Zašto se Dalić našao pod kritikama?

Hrvatska i njezina četiri milijuna izbornika. To je fraza koja se spominje na svakom velikom natjecanju, pogotovo ako rezultati nisu u skladu s očekivanjima.

Tako su čak i žene koje prodaju na tržnici imale svoje mišljenje o igri na ovom Europskom prvenstvu, kao i o izborniku Daliću. A njemu se najviše zamjera to što nije htio pomladiti veznu liniju, u kojoj Marcelo Brozović više nije u formi u kojoj je bio, a ni Luka Modrić više ne može igrati na nivou na kojem je bio 2018. godine.

Pa je tako daroviti Martin Baturina dobio tek malu minutažu u utakmici protiv Albanije, a još manje je igrao Luka Ivanušec. Marko Pjaca i Marco Pašalić Euro su pak uglavnom gledali s klupe.

Drugim riječima, okosnica momčadi ostala je slična onoj sa Svjetskog prvenstva u Kataru. No, u godinu i pol mnogo se toga može promijeniti. Pogotovo kad igrači prijeđu tridesetu godinu. Dovoljno je pogledati Talijane i njihov strmoglavi pad. Dalić nije prepoznao da stvari škripe tamo gdje su uvijek išle kao podmazane. Nije eksperimentirao s alternativama i rezultat je na kraju bio onakav kakav je bio.

No, koliko god rezultat Hrvatske bio slab, ima i gorih primjera momčadi u kojima se sve mora vrtjeti oko igrača koji više nisu što su nekad bili. Dovoljno je vidjeti Portugal u kojem Cristiano Ronaldo s 39 godina vuče sve konce i ne smije ga se izvaditi iz igre, unatoč tome što je postalo prilično spor u svojim reakcijama i Portugalci sigurno ne bi mnogo izgubili da ga stave na svoju klupu…

Pomlađivanje reprezentacije nije bilo loše

Dakle, Daliću se zamjera što nije na vrijeme pomladio svoju veznu liniju. No, treba reći da je izbornik ipak prilično dobro proveo smjenu generaciju, u odnosu na momčad koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

U obrani i na golu potpuno su nova imena, uključujući i neke igrače poput Joška Gvardiola i Josipa Stanišića, članove nekih od najboljih klubova na svijetu. U napadu je pak teško zamijeniti Marija Mandžukića, no Bruno Petković uspio je zabiti gol koji je dotukao Brazilce, a igrači poput Marija Pašalića i Luke Ivanušeca pa i Mislava Oršića pokazali su se opasnima za suparnički gol.

Ostaje netaknuta samo sredina terena u kojoj je tek Ivan Rakitić prepustio svoje mjesto Mateu Kovačiću. Dio momčadi koji je vjerojatno najzaslužniji za osvojene medalje Hrvatske. To je i razlog zašto Dalić nije htio dirati u segment reprezentacije s kojim nikad nije imao problema. No, Euro u Njemačkoj je pokazao da ništa nije vječno i jasno je da će sada morati reagirati. Međutim, ako je izbornik uspio uspješno osvježiti obranu, onda to definitivno može učiniti i s veznom linijom…

Izbornika se olako ne smjenjuje

U Njemačkoj izbornici ostaju desetljećima na klupi. Pregršt je bilo dugovječnih stručnjaka koji su vodili Elf, a i druge uspješne reprezentacije nisu sklone eksperimentima, pogotovo kad znaju da je nešto bilo uspješno u prošlosti.

Zato tražiti otkaz Daliću koji je s reprezentacijom male zemlje osvojio medalje definitivno nije pravi put. Istina je, u nogometu se ne živi na staroj slavi. No, čovjek je uspio relativno uspješno pomladiti reprezentaciju i povezati dvije medalje na SP-u, što je zapravo nevjerojatan podvig za zemlju poput Hrvatske. A utakmica s Brazilom je pokazala da nije samo čovjek koji ima sreće. On zaista može taktički postaviti ekipu na način na izbaci s natjecanja nekog čija je individualna kvaliteta puno iznad onog što ima Hrvatska.

Drugim riječima, Hrvatska ne bi trebala pod utjecajem emocija donositi odluke u stilu Leicester Cityja, kluba koji je potjerao Claudija Ranierija ni godinu dana nakon senzacionalne titule u Premiershipu. Baš suprotno, HNS je vjerojatno skloniji odluci da Dalić bude izbornik koliko god on to bude htio. To je nešto što zapravo ima smisla, jer uspješnijeg trenera na klupi hrvatske reprezentacije teško da ćemo u budućnosti imati…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top
UEFA Euro 2024