25-godina-bez-drazena-nikad-nisam-bio-kukavica
7

25 godina bez Dražena: Nikad nisam bio kukavica

Getty Images
Dva i pol desetljeća prošla su od kobne odluke da se u osobnom aranžmanu vraća iz Poljske...

Na današnji dan prije 25 godina sportski je svijet stao. Dražen Petrović u trenutku je izgubio život, koji je bio pred njim.

S 29 godina poginuo je u automobilskoj nesreći na autocesti u blizini Ingolstadta. Dva i pol desetljeća prošla su od kobne odluke da se ne vraća s reprezentacijom iz Wroclawa gdje je u kvalifikacijskoj utakmici za Eurobasket predvodio Hrvatsku protiv Slovenije zabivši posljednje poene u svom životu.

Dražen je u osobnom aranžmanu krenuo na put s djevojkom Klarom Szalanty i američkom košarkašicom Hilal Edebal i nikad nije stigao na odredište. Oko 17:30 njihov se automobil zabio u šleper i u trenu se ugasio život jednog najvećih europskih košarkaša.

I za to neveliko košarkaško vrijeme Draženova je ostavština velika. Od početaka u Šibenki preko Cibone gradio je svoj lik i djelo, a u prvoj inozemnoj avanturi u Real Madridu predstavio sebe i cijeloj Europi.

Getty Images
Getty Images

Potom je na red došao NBA, prvo Portland s kojim je 1990. igrao finale protiv Detroita, a onda i New Jersey Netsi gdje je ostavio trag kao jedan od najboljih igrača franšize.

S reprezentacijom je osvojio srebro na Igrama 1992. godine u Barceloni, s Jugoslavijom tri godine ranije bio je europski prvak, a godinu kasnije i svjetski.

“Nikad nisam bio kukavica. Koji sportaš voli poraze? Mislim da mi ne manjka hrabrosti. Sjetite se titule osvojene u Šibeniku. Nisu li moja slobodna bacanja odlučila da Šibenka postane prvak Jugoslavije? Tako je i bilo bez obzira na kasnija administrativna slobodna bacanja koja su Bosnu proglasila prvakom”, govorio je Dražen u razgovoru za Glas Omadine prije više od 30 godina.

Dražen je dobio svoj Dom košarke i muzej u Zagrebu, veliko priznanje stiglo je i iz NBA kada je uvršten u Kuću slavnih. a njegov dres s brojem tri umirovljen je u dvorani Netsa.

Život leti, kapetane.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?