stigla-konacna-presuda-mamic-proglasen-krivim-dobio-sest-i-pol-godina-zatvora
7

Stigla konačna presuda: Mamić proglašen krivim, dobio šest i pol godina zatvora!

hns-cff.hr
Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar proglašeni su krivima na Županijskom sudu u Osijeku.

Na Županijskom sudu u Osijeku sudac Darko Krušlin proglasio je krivima Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te Milana Pernara za izvlačenje 116 milijuna kuna iz GNK-a Dinamo te da su oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Konačna nepravomoćna presuda glasila je: Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora, Zoran Mamić na četiri i 11 mjeseci, Pernar na četiri godine i dva mjeseca te Vrbanović na tri godine, a oduzeta im je i stečena materijalna korist. Zdravku Mamiću određen je istražni pritvor do pravomoćnosti presude nakon koje mora vratiti 52 milijuna kuna, skinut će mu se novac s računa te će mu biti oduzete nekretnine.

Nitko od optuženih nije se pojavio u sudnici, a sudac Krušlin najprije je dijelom oslobodio Zorana Mamića i Pernara po prvoj točki optužnice uz napomenu da je Pernar kriv što je uzeo mito kako bi umanjio porez, a Zoran Mamić za davanje mita.

Međutim, po sljedećoj su krivima proglašeni svi. Sudac je pripomenuo da je prilikom spornog transfera Dejana Lovrena u Lyon neosnovano isplaćeno 50 posto odštete te da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovora kojim ima pravo na novac od Dinama, a kasnije je novac s Lovrenova računa proslijeđen na račun Zorana Mamića koji je sa svog računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na Dinamov račun.

Sudac je kvartet krivima proglasio i po trećoj točki optužnice uz napomenu da ni Luka Modrić nije imao pravo na 50 posto transfera u Tottenham te da je kapetan hrvatske reprezentacije potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a naknadno je neosnovano dobio novac aneksom ugovora. Hrvatski prvak time je teško oštećen, a Modrić je bio dužan novac predati Zdravku Mamiću ili bi se smatralo da se odrekao tog novca.

Ranije objavljeno:

U 12 sati završit će jedan od najvećih i najzanimljivijih sudskih procesa u pravnoj povijesti Republike Hrvatske.  Osječki Županijski sud izreći će nepravomoćnu presudu bivšem šefu i sadašnjem savjetniku Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Mamić dva dana prije konačne presude dijelio navodne SMS-ove u kojima Cvitan reketari suca

24 sata uoči presude Mamić je napustio teritorij Republike Hrvatske i otišao u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Međugorje u kojem se i sada nalazi. Tvrdi da nije bjegunac te da je u Međugorje “otišao sasvim spontano” i da se ne misli pojaviti na današnjem izricanju presude u Osijeku.

Mamić napustio državu i neće biti na izricanju presude: Vratit ću se kad budem htio

Podsjetimo, braću Mamić, Vrbanovića i poreznika Pernara USKOK tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna neobračunatog poreza i prireza.

Tijekom višegodišnjeg suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana je brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja… Mamić je tijekom suđenja imao i nekoliko verbalnih ispada, a zabilježena su i lažna svjedočenja Luke Modrića i Dejana Lovrena koji su na suđenju promijenili iskaze, sve u svrhu pomoći bivšem šefu.

Vrhunac ovog, najblaže rečeno, cirkusa koji se odvija posljednjih mjeseci u sklopu sudskog procesa dogodio se kad su Mamićevi odvjetnici greškom Sudu predali bilješke s uputama za svjedočenje Dejana Lovrena.

Obrana traži oslobađajuću presudu

Mamićeva obrana za sve optužene traži oslobađajuću presudu. Smatraju da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj Dinamu.

Što će se dogoditi ako ga osude

Ako osječki Županijski sud danas Zdravka Mamića proglasi krivim i osudi ga, prijeti mu kazna od 15 godina zatvora. Njegovo ime spominje se u dvije točke optužnice, a za svako djelo propisana je zatvorska kazna od deset godina. No, jedinstvena ne može prelaziti 15 godina.

Osude li ga nepravomoćno na pet ili više godina zatvora, Mamića bi odmah u srijedu odveli u osječki zatvor. No, kako je on u BiH čiji je i državljanin, to sada očito nije opcija.

Ukoliko Mamić dobije više od pet godina zatvora, budući da neće biti na izricanju presude, sud bi mu poslao obavijest, a ukoliko bi se na nju oglušio, uslijedila bi tjeralica, odnosno izdavanje uhidbenog naloga.

Ako Mamićev kazna bude manja od pet godina, on bi na slobodi čekao njezinu pravomoćnost.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?