u-fazani-otkriven-spomenik-legendarnom-parlovu
7

U Fažani otkriven spomenik legendarnom Parlovu

Mate Parlov dobio je svoj kip u Fažani.

Devet i pol godina nakon što nas je napustio, jedan od najvećih hrvatskih sportaša ikada, a najbolji 20. stoljeća, dobio je svoj spomenik.

U Fažani na 40.godišnjicu WBC titule u Milanu, kada je pobijedio Argentinca Miguela Angela Cuella, Matu Parlova moći će sada vidjeti i ona generacija koja ga nije vidjela kada je 70-ih postao profesionalni svjetski prvak u poluteškoj kategoriji.

Načelnik Fažane Ratomir Korać tom je prigodom naglasio važnost sjećanja na najbolje ljude i sportaše te veliku promociju koju će spomenik legendarnom Parlovu donijeti Fažani. Rekao je kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport.

Impresivni spomenik u bronci, u prirodnoj veličini, visok je s postamentom 240 cm, a visina samog kipa jest 190 cm te je rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Parlovljev kip, koji je izrađen na inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza, trebao je biti smješten u dijelu Valerijinog parka, između dva ulaza u Karolinu. Međutim, osim što se obitelj Parlov s time nije složila, nisu se s takvim prijedlogom složili niti konzervatori koji su tako već drugu lokaciju, nakon Giardina, zabranili.

Nakon otvaranja spomenika u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimki mečeva velikog boksača, izložba njegovih trofeja i fotografija.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?