Zašto “Orjuna” pali, a Torcida gasi?

Foto: Facebook/Torcida Split
Vlada Republike Hrvatske i većina javnosti od navijača rade mitska bića. Osobe koji su 364 dana u godini "orjunaši", a kada gori pod nogama onda su Torcida.

Baš kao što kaže stara poslovica: “Na muci se poznaju junaci”, tako smo se tijekom jučerašnjeg dana imali priliku uvjeriti kome je stalo do Hrvatske te tko su istinski junaci. Samo nekoliko sati trebalo je da Torcida skupi svoje redove i krene gasiti požar koji je izmaknuo kontroli, a tijekom noći priključili su im se pripadnici Bad Blue Boysa, Ultrasa, Kohorte, Tornada, te niz ostalih navijačkih skupina.

Ponovno su zakazali brojni državni mehanizmi, jednako kao što zakazuju oni pravosudni i sportski na koje isti ovi navijači zajedničkim snagama već godinama upozoravaju i gase “požar” kako god mogu. Rukama, nogama, nekad iz očaja i nemoći krenu vatrom na “vatru”, ali se bore. Odbijaju se povući s crte pa iako bi ih ostanak na njoj mogao koštati glave.

Zbog povremenih reakcija poput spomenute vatrom na “vatru”, tj. preciznije rečeno prizivanjem pomoći signalnom bakljom, u medije je lansiran naziv orjunaši. Ista ona, kojoj su prije nešto više od godinu dana bila puna usta “orjunaša”, sinoć je također imala puna usta, ali zbog luksuzne večere u Salzburgu. Dok je dotična birala što uzeti s jelovnika, “Orjuna” nije imala izbora. Adekvatne opreme ionako nije bilo, nosilo se što se moglo, a vatru su gasili onako kako jedino znaju. Rukama, nogama, jednostavnije – pod svaku cijenu.

Zna se kako su se oni na vlasti ponijeli. Ostali su vjerodostojni svojoj inertnosti u situacijama koje zahtijevaju reakciju. Jednako kao što “požar” u hrvatskom nogometu gase logikom “ako bude trebalo”, istom metodom su reagirali na ovaj jučerašnji. Svima je jasno da je davno prošao period “ako bude trebalo” te da je na sceni neizbježan stav – odmah. Naravno, njega prepoznaju samo navijači koji se niti ovoga puta nisu zamarali pitanjima kao što su: Zašto nitko nije reagirao? Zašto država šuti?… Naučili su već kroz godine i godine postojanja da čekajući na reakciju navedenih, i postavljajući takva retorička pitanja, mogu jedinu dočekati da im sve dragocjeno izgori do temelja. Država, reprezentacija, klub, grad i sve dragocjenosti…

Zato sljedeći put kada opet vidite zajedništvo navijača, zaboravite na servirani naziv “orjunaši”. Sjetite se jučerašnjeg dana kada su te iste osobe bile Torcida. Kada su Bad Blue Boysi, Ultrasi, Kohorta, Tornado i ostali također bili ono što jesu – navijači i domoljubi. Bez prefiksa huligani kojim se želi omalovažiti njihova borba s, ruku na srce, većim “požarom”. Onim koji hara Hrvatskom od njenog osamostaljenja, a kojega godinama rasplamsava naivan narod što vjeruje riječima onih koji se okreću kako vjetar puše. Koji ljude jedan dan nazivaju “orjunašima”, a drugi dan navijačima, ovisno o tome kakvi su im politički poeni potrebni u tom trenutku.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?