Aurelia: Stanje u 2. HMNL Istok je alarmantno

Foto: Aurelia
Vinkovačka Aurelia oglasila se povodom brojnih neregularnih aktivnosti, neprofesionalnosti i ostalih propusta unutar 2. Hrvatske malonogometne lige Istok.

Situacija na hrvatskoj futsal sceni daleko je idealne kako je pojedinci, a i vodstvo lige želi prikazati u javnosti. Nedavno smo imali priliku svjedočiti neregularnom izbacivanju Futsal Dinama iz završnice Kupa, pravdanom propustom za koji ne postoji takva sankcija. Brojne polemike izazvala je fuzija Potpićana i Albone, no situacija je još gora kada je u pitanju 2. Hrvatska malonogometna liga Istok.

Brojnim neregularnim aktivnostima, nemaru, neprofesionalnosti i ostalim propustima najbolje svjedoći priopćenje koje nam je poslala vinkovačka Aurelia. Riječ je o klubu koji je ulaže velike napore u razvoj futsala, omladinskog pogona, ali i popularizaciji ovog sporta.

Zajedničkim snagama uspjeli su pokrenuti kadetsko natjecanje Croatia Futsal Masters Cup U17 koje je omogučilo mladim igračima da odrade nekoliko iznimno jakih turnira protiv najboljih momčadi. U suradnji s Futsal Dinamom organiziraju sada već tradicionalnu humanitarnu utakmicu pod nazivom “Futsal za Vukovar“. Međutim, da bi mogli nastaviti sa svojim radom nužno je da vodstvo natjecanja poštuje barem neka osnovna pravila.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Svi poštovani,

dopustite mi da Vam se obratim u ime malonogometnog kluba Aurelia Futsal iz Vinkovaca te ukratko predstavim rad našeg kluba. Malonogometni klub „Aurelia Futsal“ osnovan je 2013. godine. U prvoj godini postojanja osvojili smo 2. mjesto u 2. ligi Istok, dok smo već u narednoj sezoni, 2014./2015., osvojili naslov prvaka 2. HMNL Istok i u juniorskoj i u seniorskoj kategoriji. Na juniorskoj završnici, gdje se natjecalo 8 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske, osvojili smo visoko 4. mjesto. I ove godine naši kadeti su izborili plasman na završnicu prvenstva Hrvatske među 8 najboljih ekipa, dok je juniorima nedostajao jedan bod do 8 najboljih u RH. Prošle godine smo pokrenuli ideju kadetskog natjecanja Croatia Futsal Masters Cup U17 (u daljnjem tekstu CFMC U17) te smo bili domaćin prvom turniru pod nazivom Orion Cup u Vinkovcima, na kojemu je nastupilo 6 ponajboljih ekipa iz cijele Hrvatske. Sama ideja turnira je odlično prihvaćena te je isti privukao veliku medijsku pažnju. Uvjereni smo kako će CFMC U17 u budućnosti biti značajan futsal događaj na međunarodnoj mapi.

Isto tako, jedni smo od rijetkih klubova u slavonskoj regiji s organiziranom FUTSAL AKADEMIJOM, koja danas broji preko 80 članova u ukupno 4 kategorije (U19, U17, U15 i U13), što nas čini najbrojnijim futsal klubom u Slavoniji, a zasigurno i jednim od 5 najbrojnijih u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. Osim toga, možemo se pohvaliti i s tri stručna trenera (diplomirani kineziolozi Ivan Lončar i Marko Novoselac, te stručni futsal trener s B UEFA licencom, Ivan Pinter), što nas čini rijetkim klubom koji je prepoznao važnost ulaganja u znanje i usavršavanje. Osim toga, planiramo pokrenuti i kategorije U11 i U9, povećati broj polaznika u svakoj kategoriji te osposobiti još jednog stručnog trenera za rad s djecom. Rad naše akademije konstantno dobiva priznanja putem poziva i nastupanja na internacionalnim natjecanjima, ali i domaćim natjecanjima i turnirima.

Ono što je posebno bitno za istaknuti je kako se financiramo gotovo u cijelosti iz vlastitih sredstava (članarine i vlastita ulaganja), što dovoljno govori o našoj organiziranosti i upornosti. Ujedno smo i jedna od rijetkih sportskih zajednica koja je samoodrživa, a upravo je to i glavni razlog za ovo priopćenje.

Ovim putem željeli bismo Vas upoznati s trenutnom situacijom u 2. HMNL Istok te problemima s kojima se svi skupa susrećemo. Nakon dugo vremena, većina klubova, više ili manje uspješno, podmiruje svoje obaveze. Od ove godine, većina klubova koji su se natjecali iz nesportskih razloga i koji se nisu ponašali sukladno propozicijama, nemaju pravo nastupanja, što je veliki korak u odnosu na prošle sezone, a to svakako svi pozdravljamo. Međutim, imamo velikih i značajnih problema s načinom vođenja 2. HMNL Istok. Povjerenik za natjecanje, gdin Dario Bel (iako se u dokumentima kao službena osoba i povjerenik natjecanja vodi gdin Ivan Sović), iz svima nepoznatih razloga ne vodi natjecanje od početka godine onako kako bi trebalo, odnosno sukladno propisima. Nažalost, pravilo je, a ne izuzetak, da glasnike dobivamo sa zakašnjenjem od nekoliko kola ili ih uopće ne dobijemo te samim time nemamo informacije o mogućim suspenzijama igrača, rezultatima utakmica i sl. U Cometu se rezultati o susretima, suspenzijama, golovima i dr. ne podudaraju s onim stvarnima koji su se dogodili na terenu. Ima igrača koji uredno postižu golove, a njihovi golovi se pripisuju drugim igračima jer, kako je jednom povjerenik rekao, “Tih igrača nema u Cometu i ne mogu se staviti u zapisnik”. Smatramo da se taj problem mogao i morao riješiti od početka prvenstva.

Osim toga, delegiranje sudaca i delegata također ne dobivamo. U dva navrata se dogodilo da suci nisu došli na vrijeme na utakmicu jer nisu bili obaviješteni o istoj, kao niti delegati. Od tada, nažalost, imamo praksu da mi kao klub dogovaramo sa povjerenikom za suđenje, gdinom Bergerom, dolazak sudaca jer ni povjerenik za suđenje u par navrata nije dobio raspored susreta. Utakmice bez delegata su nažalost postale normalne dok mi nismo bili primorani izravno kontaktirati delegate i pozivati ih na susrete, jer često niti oni ne budu obaviješteni. Do danas nismo dobili glasnike za natjecanja juniora i kadeta, iako su natjecanja završena prije 3 odnosno 2 tjedna. Svi klubovi imaju problema s načinom (ne)komunikacije s povjerenikom, koji klubovima sigurno ne daje potrebne informacije, a u svrhu normalnog funkcioniranja klubova i samog natjecanja.

Također disciplinske mjere doznajemo tako što kontaktiramo disciplinskog suca lige, gdina Kokanovića, koji nas onda usmeno obavijesti o istima. Kroz neformalne telefonske razgovore dobijemo informacije i o određenim suspenzijama koje se uopće ne provode jer jednostavno nema glasnika u kojem bi bile donesene. Saznanja smo kako su se neki susreti i odigrali unatoč suspenzijama pojedinih klubova, ali i to se moglo izbjeći da je posao povjerenika odrađen kako treba.  Kao što smo naveli, mi kao klub uredno plaćamo sve svoje obaveze, ali isto tako imamo saznanja da nisu svi u ligi ažurni po tom pitanju. Pitamo se, ako se takve situacije ne sankcioniraju, jesmo li mi onda ludi što sve uredno izvršavamo? Zasigurno je i nama lakše i jednostavnije ne ispunjavati svoje obaveze kada ionako ne postoje sankcije! Možda smo u krivu, ali dojma smo kako je cilj jedino da se liga završi i odigra bez puno buke i problema. Međutim, sigurni smo kako to nije zadaća i dužnost službenih osoba i voditelja natjecanja, već unapređivanje samog natjecanja, briga i skrb za natjecanja svih kategorija te olakšavanje rada svim dionicima lige na Istoku. Na ovaj način želimo skrenuti pozornost odgovornih osoba na probleme s kojima se susrećemo te da zajedničkim snagama nađemo način da se ovi veliki problemi, koji ne bi trebali biti uopće problemi, riješe jer se na ovaj način kvaliteta samog natjecanja srozava na najniže moguće grane.

Molimo Vas da se nađe rješenje naših problema jer vjerujemo kako 2. HMNL Istok to zaslužuje. U suprotnom, samo će se kriva glasina kako je 2. HMNL nekvalitetna i slaba – pretvoriti u istinu.

S poštovanjem,
Mladen Crnaić
Predsjednik Malonogometnog kluba Aurelia Futsal

14.lipnja, 17:47
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?