aba
8460
4

Evo što će biti novo u ABA ligi: Uvode se dodatne kvalifikacije, ukida se nacionalni koeficijent

wikipedia.com
Skupština regionalne košarkaške ABA lige odlučila je o sustavu natjecanja koji bi trebao trajati do ljeta 2025. godine.

Članovi skupštine ABA lige na sastanku u Beogradu postigli su dogovor o tome kakav će biti sustav natjecanja u prvom i drugom razredu i ta pravila trebala bi biti važeća do završetka sezone 2024./25.

Od značajnijih odluka izdvajaju se one o uvođenju dodatnih kvalifikacija za popunog prve lige, zatim ona da neće biti proširenja s 12 na 14 klubova, kao i to da se ukidaju nacionalni koeficijenti.

Priopćenje skupštine prenosimo u cijelosti.

“Skupština ABA lige odlučila je da će i prva i druga liga imati po 12 klubova.

S ciljem da se zaštite kvaliteta i daljnji napredak takmičenja, a imajući u vidu isključivo sportske kriterije, skupština je odlučila ukinuti nacionalne koeficijente i počevši od sezone 2018/19, sudionici će biti određeni isključivo na temelju rezultata u takmičenjima pod okvirom ABA.

U skladu s ovom odlukom skupštine ABA lige, ulazak u prvi rang takmičenja moguć je isključivo iz drugog. Poslednjeplasirani klub prve ABA lige u sezoni 2017/18 izgubit će pravo da u sezoni 2018/19 igra u tom rangu, a njegovo mjesto zauzet će prvak druge lige koji osigurava direktan plasman.

Također, od sezone 2018/19, pretposlednji, 11. klub prve ABA lige i drugoplasirani iz nižeg ranga, igrat će dodatno doigravanje za mjesto u višem rangu. Doigravanje će se igrati na dvije dobivene utakmice, a prednost domaćeg terena imat će klub iz višeg ranga.

Maksimum klubova iz jedne zemlje u prvoj ABA ligi je pet.

U skladu sa potvrđenim kriterijima, sudionici prve ABA lige u sezoni 2018/19 bit će: Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax , Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i pobjednik druge lige koji će biti dobiven nakon završnog turnira u Čačku.

Klub koji zauzme posljednje mesto u prvoj ABA ligi imat će zagarantirano mjesto u nižem rangu takmičenja naredne sezone, a ostali sudionici druge lige bit će dobiveni na temelju rezultata klubova u nacionalnim prvenstvima. Svaka zemlja imat će po dva kluba u drugoj ligi.

Umjesto Final Foura, od sezone 2018/2019 prvaka druge ABA lige odlučit će play-off u kojem će se natjecanti četiri prvoplasirane ekipe iz ligaškog dijela. Poslednjeplasirana ekipa druge ABA lige u sezoni 2017/18 gubi pravo da se u sezoni 2018/19 natječe u tom rangu bez obzira na rezultat u nacionalnom prvenstvu.

Potvrđeni sustav natjecanja neće se mijenjati do završetka sezone 2024/25, osim ako ne bude značajnih promena u europskoj košarci do tada”.

Tagovi:
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?