Moć ponavljanja genijalnosti

Moć ponavljanja genijalnosti

europa-kosarka
71
4
Već petu godinu zaredom Panathinaikos neće vidjeti europsku košarkašku završnicu. Ni prednost domaćeg terena očito, Xaviju Pascualu više ne znači ništa.

Nije europska klupska košarka, barem ona na najvišoj razini toliko nedokučiva i antropološki gledano nepoznata. Već je i laicima odavno jasno gdje se kriju koncentrati pobjedničkog mentaliteta, odnosno gdje on ne stanuje i očigledno, nikad neće stanovati. Euroliga, neovisno o svojem formatu i rasporedu koji može biti ovakav ili onakav (čitaj, pogodan ili ne za klubove), piše svoje zakone koji još jednom nisu mogli biti zaobiđeni. Tko god je kao gledatelj sudjelovao u početku četvrtfinalne serije između Panathinaikosa i Fenerbahcea, u nekoliko se navrata u to mogao uvjeriti.

Pisati o svemu onome što je trener Željko Obradović napravio kroz karijeru, spominjati mu opet broj europskih titula i sve ono po čemu je poznat i priznat, odlika je tekstova koji se baziraju samo na statističkim činjenicama. Priča međutim, poprima puno dublji kontekst upravo na spomen utakmica ovoga tjedna. Gdje je kemija nadvladala ono što, možda i namjerno, kroz posljednje tjedne regularne sezone nije mogla ili željela. Gdje forma postavlja pitanje treneru o tome kada želi da bude iskorištena u maksimumu. Drugim riječima, Fenerbahce će proći samo zato jer se znao dozirati. Kada imate tako talentiranu momčad, to je moguće. I to ne mogu izvesti svi klubovi, a još manje proizvesti svi treneri. Zato volimo ovakve stvari,

Momčad Fenerbahcea nije slagana za duge sezone. Doduše, za ovu nije ni preslagivana (Nunnally, kasnije Bennett), ali naglasak je stavljen upravo na završnice sezona. Upravo, ako baš hoćete, na ovaj tjedan u kojem se jednostavno moralo dogoditi da povedu 2:0. Posložiti takav omjer svih u principu nezavisnih varijabli i pretočiti ga u gotovo savršen mozaik. Od šuta, preko timske suradnje do govora samih tijela igrača turskog sastava. Vraćati se u grotlu OAKA-e; najprije s minusa od 16 poena, a onda i u posljednjih pet minuta druge utakmice. Utišati zelenu vojsku…

Getty Images
Getty Images
Bogdan ovo može istjerati do kraja

Ako ćemo već i komparirati trenerske dosege u utorak, odnosno četvrtak, onda je prva stvar koju valja spomenuti – Pasqualova interntost i nemogućnost održavanja onoga što je dobrim tatičkim zamislima ostvario. Autoru ovoga teksta nije bila potpuno jasna uloga K. C. Riversa u drugom meču, jednako kao što mu nije jasno ni forsiranje Calathesa koji se s dobrom formom već odavno razišao. Ako su ga već izolirali, a jesu, onda se Riversa trebalo prenamijeniti ili mu pretpostaviti atletski moćnijeg igrača. Riskirati “hustle”, baš onako kako je to činio Fener. Probati nešto promijeniti.

S druge strane, nije posve točna konstatacija da je Fener tek sada dobio Bogdana Bogdanovića. Barem je on jedan od zahvalnijih dijelova turskog rostera kojemu se također, logično je, kroz sezonu u 24. godini može dogoditi pokoja oscilacija. Srpski je košarkaš ovoga tjedna samo pokazao ono što u njemu čuči oduvijek, a to je nevjerojatna snaga u kombinaciji s “clutch-igrom” kakvu rijetko viđamo u europskoj košarci. I da, definitivno je dobro da se Bogdan još lani nije odlučio za NBA. Ako već ide, onda nek se to dogodi s europskom titulom, iako tek treba vidjeti što će na to reći kolega mu Teodosić.

Da je lanjski produžetak u Berlinu otišao na drugu stranu, ova bi generacija već bila opjevana i proslavljena. U ovakvim je okolnostima možemo samo promatrati kroz lanjski put do finala, odnosno dozu ovosezonske konstantnosti pokvarene u posljednjim kolima. S namjerom, jer ovo što se dogodilo u Ateni, nije se dogodilo slučajno. Bogdanoviću, Udohu i društvu na umu je samo dokopati se novog finalnog turnira, ovoga puta u svome gradu. Kako je krenulo, tamo će i zaista biti jedini predstavnik istanbulske košarke.

14.lipnja, 17:47
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?