Blattov jackpot – Cibonina prošlost. Ante Žižić

Blattov jackpot – Cibonina prošlost. Ante Žižić

hrvatska-kosarka
336
4
Sportarena.hr o odlasku splitskog centra iz Cibone. Koliko joj je Ante Žižić značio već smo vidjeli. Darussafaka i David Blatt napravili su sjajan posao.

Iako je David Blatt već nekoliko tjedana neposredno upoznat s tom činjenicom, bilo bi dobro da mu prije ovotjednog EL-gostovanja u Blaugrani netko još jednom telefonski potvrdi da je dobio na lutriji. Nema tog igrača s NBA škart-lista, nema takve siline i razornosti krajem prosinca na tržištu. A Cibona već odavno drhti početkom kalendarske zime, onda kada treba zatvarati poslovnu/proračunsku godinu. Privatni klubovi, a Darussafaka jest jedan od takvih, s time nemaju problema. Barem ne prema institucijama državnog aparata, poreznicima, poreznim obveznicima, gradu Zagrebu ili Istanbulu…

Ante Žižić  je košarkaška priča ove godine. Možemo trubiti o uspjesima naših u Torinu i Riju, o tome da je nacionalni savez učinio pet koraka naprijed povratkom nacionalne lige, o bilo čemu. Ljeto gospodnje što polako prolazi za nama obilježio je stasiti Splićanin, jedan od najboljih centara hrvatskog podrijetla, možda i od pojave aktualnog predsjednika HKS-a. Iako će tek 4. siječnja napuniti čitavih 20 godina, već o njemu bez ikakvih rezervi možemo pisati na takav način.

Prije nego li u najosnovnijim postulatima pokušamo raščlaniti što će izraelski trenerski mag i naš bingo-dobitnik ustvari dobiti dolaskom novoga mu Žižića, treba reći da je s onim “starim” prije dvije godine (sad već skoro tri) uzeo europski naslov u Maccabiju. Da ne kažemo da je taj isti Maccabi otada sve izgubio (čak i domaće prvenstvo)… Andrija se vratio u Cibonu, najprije kao igrač, a sada i kao jedno od lica u upravi koju je revoltirani Aleksandar Petrović napustio s ponosom. Protiv zakona tržišta, na koncu i igračevih (i bratovih mu) želja nije mogao.

Milliyet
Milliyet
Nekad se živjelo drugačije

Neki se klubovi nisu mogli prilagoditi novome načinu poimanja tržišta, ekonomije, trgovine. Jugoplastika je najbolji klub 20. stoljeća, a u ovome novome kao takva više ne postoji. Cibona je također nekad bila europski prvak, a sada joj na zimu odlaze najbolji. Lani se nije mogao podnijeti trošak za Marka Jagodića-Kuridžu, pa onda oni Markote, Blassingamea – sve listom nositelja igre kluba u datim periodima. Zima je slučajno zima, u ovom slučaju, kao što i Cibona slučajno – još nije na samrtnoj postelji. Jasno, ne dao Bog zla, ali, neki joj dugovi baš sljedeće godine dolaze na naplatu.

U sličnoj je klopci i sama država kojoj sljedeće godine dolaze na naplatu enormne kamate zapečaćene od strane raznoraznih kreditora koji su joj posuđivali “kremu za ruke”. Ciboni na isti način idu drva za zimski ogrjev, jer blagajna vapi za svježim kapitalom kojega još uvijek nema. Aco (možda) nije otišao samo zbog preglasavanja oko Žižića, već i zbog nemogućnosti da Ciboni okonča muke potpisivanjem lukrativnog sponzorskog ugovora.

Državu koju su naši stari nekada imali krasila je bogata industrija, koja je nemale iznose usmjeravala ka sportskim klubovima. Jugoplastika, nekoć sinonim za brodsku i tekstilnu industriju (danas praktički nespojivo!) je bila samo jedna u nizu firmi kakve danas tražimo na istoku, što bliskom, što dalekom.

Turci su napravili posao

Dogus grupu kao “generalnog pokrovitelja” Darussafake, inače osnovane 1951. godine veže mnogo toga s hrvatskom. Ovdje imaju dva kluba koja su im draga, govorimo o GKK Šibeniku i Zadru, s kojim imaju i vrlo jaku suradnju u vidu kasnoljetnog pripremnog turnira ZDBT. Sada je u “ljubavnom paketu” stigao Žižić koji bi, kako to diktira NBA-mogućnost, u Volkswagen Areni trebao ostati do ljeta nakon čega bi se trebao ukrcati na let za istočnu obalu. Ondje ga, u Massachusettsu, željno očekuju. Prodrmat će i njihov svijet, ne brinemo se…

U novome ga klubu, gotovo smo sigurni, čeka mjesto prvoga centra. Blatt je dosad morao kemijati s Erdemom i Furkanom, igrati s četiri mala (nerijetko) a sada mu dolazi najkorisniji igrač ABA lige, njen najbolji strijelac i skakač. Neprocjenjivo, u ovakvom trenutku, za ovakve prilike i tu cijenu. Profitirat će, nesumnjivo, na kraju svi. I Cibona kojoj će tih 150 tisuća odmah sjesti “kao budali šamar” na sve žive financijske rane, a doći će joj na ljeto novih 650 tisuća jer se na vrijeme i efikasno zaštitila. Profitirat će i turski milijunaši kojima će Žižić biti jedna od manjih stavki za plaćanje u klupskom budžetu, profitirat će Blatt, a na kraju možda i Petrović koji će se nakon što je do kraja raskrstio s Cibonom moći posvetiti izborničkoj funkciji. Jasno, ako je bude imao.

Žižić je spreman, već je u EL-rosteru, u konkurenciji za 30. prosinca kada od 21 sat Darussafaka izlazi na teren protiv Barcelone. Kakav bi to dvoboj na centarskoj liniji bio. Ante Tomić protiv imenjaka mu Žižića. Za poželjeti pogledati, i dva produžetka ako treba…

Cibona je gubitkom Žižića izgubila i gotovo svaku priliku da sezonu okonča na način na kojeg ju je započela. Koliko joj splitski centar nedostaje vidjelo se već po prvoj utakmici bez njega, u Baru protiv Mornara. Iako se ZG-momčadi priključio Luka Žorić, teško će uskočiti u Žižićeve cipele…

Getty Images
Getty Images
Zaslužio je

Sve je krenulo u Splitu, kod Nikole Vujčića u akademiji. Nastavilo se u klubu, iz kojeg je preselio u Ribola Kaštelu koju će i uvesti u A-1 ligu u društvu Dragana Bendera. Uslijedio je poziv Cibone i kratka posudba u Goricu nakon koje će započeti uspon koji traje. Brad Stevens sada može malo pričekati, Turska je ipak prva na redu. Darussafaka nije bez šansi za sjajan doseg u Euroligi, sa Žižićem, velikim potencijalom još boljih radnih navika one su samo još veće.

Ciboni ostaje samo novo ime na popisu pod rubrikom onih koje će se pamtiti. Još prije no što se očekivalo da će do toga doći. Talijanski Milano također je bio opcija, no ondje je rezultatska situacija u velikoj krizi. Ne samo da Talijani gube u europskim, nego i u domaćim okvirima (Reggio Emilia, Venezia). Žižić ne voli gubiti, a Cibona je gubiti upravo počela. Bez Žižića na kojeg moramo biti ponosni.

14.lipnja, 17:47
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?