Post festum derbija: Samo još jedan u nizu…

Post festum derbija: Samo još jedan u nizu…

hrvatska-kosarka
336
4
Crvenoj zvezdi pripao je prvi ovosezonski ogled s Cedevitom, vjerojatno i "jedinica" za ABA Play-off. Odjeci jučerašnjeg derbija u zagrebačkom Domu Sportova.

Igralo se na Božić, jer se valjda moralo igrati – na Božić. U danu ispunjenom mirom i blagostanjem, kao da je morala stići drama jučerašnje posljednje četvrtine. Barem da upozori na nekoliko suštih činjenica, ne samo u hrvatsko-srpskim sportskim odnosima, napose košarci. Mnogo je simbolike ostalo zapisano iza ogleda Cedevite i Crvene zvezde, sudionika Eurolige i onoga koji bi to pod svaku cijenu želio ponovo postati. Ono što znamo jest to da je utrka za prvo mjesto u regularnom dijelu regionalne lige gotova, što potvrđuje tezu o tome da će se za preostala tri mjesta u doigravanju najvjerojatnije boriti četiri momčadi. Ako se putem još netko ne priključi,

Kada bismo raščlanjivali na proste faktore, hrvatski je prvak pokazao stabilnost kojoj je težio od početka sezone. Sjećate se domaćeg poraza od Krke uz dva početna posrtaja u Eurokupu. Bilo je to, sad već pradavno vrijeme, kada se svijećom tražio kvalitetni (američki) razigravač. Stockton nije bio taj, a bogme nije ni Dukan pa se krenulo po Jacksona (Boatrighta) i Tomasa. Listom, sve je bilo pogođeno. Titula majstora “post-prijelaznog roka” je iz Zvezdinih (Quincy Miller) prešla u Cedevitine ruke.

Nisu samo izgubljene lopte u prvom poluvremenu faktor poraza, inače narančastih, a jučer igrača u dresovima boje omota Cedevite od bazge i limuna. Nije ni loš tricaški učinak u istom intervalu, nisu ni brzi prekršaji Rashada Jamesa, nije ni Tomasov problem zbog kojeg više nije igrao no što je igrao… Jer, radilo se o nijansama, o finim košarkaškim detaljima koji vam i inače donesu ili uzmu utakmicu. Iako su oba trenera pala na inicijalnim ispitima (čitaj na defanzivi, poglavito obranama od picka), gosti su pokazali malo više baš onda kad je trebalo.

Marin Sušić / KK Cedevita / ABA Photo
Marin Sušić / KK Cedevita / ABA Photo
Boatright će morati biti (i) scorer

Sinoć je na press-konferenciji nakon utakmice Ryan Boatright rekao kako se u zadnje vrijeme dosta muči sa šutom. Gledajući utakmice protiv Budućnosti i Crvene zvezde – ne bi se reklo. Očito je da može, da može i 20 i 30 ako treba. A tako će morati biti i dalje, barem dok se ne vrati Babić kao jedna od opcija koja može utakmicu riješiti na takav način. Posebice u ovakvim, egal-susretima kad se traži dimenzija više. Sjećamo se Jacksonove simultanke u Beogradu s Partizanom, tako je jednostavno moralo biti. Cedevita u derbijima ima problem borbe pod koševima kojeg je u prvoj četvrtini uspješno neutralizirao Žganec, ali je poslije svaku borbu hladno uzimao Kuzmić, momak s NBA-pedigreom. Kakvim, takvim.

Psihologija jučerašnje utakmice nije bila na strani Cedevite. Nema goreg za samopouzdanje, za ritam, od toga kad ti protivnik na tricu za smanjenje zaostatka odgovori tricom. Tu je kvaliteta CZ-a kud i kamo veća (šira) jer imaju Simonovića koji može pogoditi i 10 trica, imaju Jovića koji je u posljednjoj četvrtini imao Cedevitu u lunaparku, imaju Bjelicu koji će raširiti reket do iznemoglosti i strmoglaviti svaku obrambenu reakciju ili plan… I na koncu, imaju Kuzmića koji će razgrnuti pod košem. A tko će čuvati Jenkinsa….

Da se razumijemo, Cedevita je odigrala partiju oko gornje razine svojih mogućnosti. S obzirom na to da nema vrlo važnih igrača u rotaciji (Babić, Musa, Arapović), sinoćnji je rezultat vrijedan divljenja i svakoga poštovanja. Iako, poraze nećemo slaviti…

Marin Sušić / KK Cedevita / ABA Photo
Marin Sušić / KK Cedevita / ABA Photo
Shurnina uloga

Raspored Košarkaškog kluba Cedevita, neovisno o tome radi li se o momčadi za Europu i regiju ili pak o onoj za domaće prvenstvo, zaista je teško pratiti. Ne ponavljamo sada one patetične fraze s početka sezone, kada se na “schedule” takav kakav jest trebalo navikavati u hodu. Što će tek biti u veljači kada se svim natjecanjima priključi i završni turnir Kupa Kreše Ćosića… Baš zato, naši najjači klubovi moraju iz svojih igrača, odnosno iz njihovih uloga na parketu izvući maksimum. Još je nejasno, zaista maglovito oko ofanzivne uloge Johna Shurne koji se u velikoj većini akcija koje završava oslanja na vanjski šut. Kada se u puni pogon vrate Babić i Arapović, bit će mu opaka konkurencija u svakom segmentu igre, osim na trici.

Košarka je dakle, sport koji ne miruje. Hrvatsko-srpski odnosi u njoj također. Spomenut ćemo Đorđevićevu tricu u Badaloni prije 20 godina, pa Kecmana, pa Nolana Smitha koji je Cedeviti u uzavreloj beogradskoj Areni donio ABA-finale tricom sa sirenom 2014. godine. Pa ovogodišnji sraz u Riju na dva posjeda, ima toga još koliko vam srce zaželi. I bit će toga još. Sljedeći čin na rasporedu je već u petak, u sumrak 2016. godine. Tada u Draženov dom dolazi Partizan. Nema labavo…

A Cedevita i Zveda? Polako, ovo je tek prvi u nizu njihovih ovosezonskih derbija. Trofeji se osvajaju tek daleko u proljeće.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?