U Cedeviti su naučili na pogreškama

U Cedeviti su naučili na pogreškama

hrvatska-kosarka
336
4
Nije garancija ni deset kvalitetnih stranaca, nije garancija, niti je ikad u sportu, povećanje proračuna. Ali barem su šanse veće i zato je Cedevita prihvatila praksu kakva je u ozbiljni(ji)m europskim klubovima iz sredina koje ne vape domaćom kvalitetom. Stranci moraju voditi glavnu riječ.

Kada je prije godinu dana na Velesajmu predstavljen Jure Zdovc, zvučna trenerska marka koja je trebala biti garancija iskoraka, u Cedeviti su u startu istaknuli dva glavna cilja sezone. Tada jednog prilično realnog – osvajanje ABA lige, a drugog prilično nerealnog – Eurokupa.

Sezona je, a tako to biva, razotkrila da je netko u hrvatskom prvaku bio ne mrvicu, nego cijelu pogaču preambiciozan, posebno kada je riječ o Europi koju je Cedevita okončala daleko od bilo kakve borbe za naslov drugog po kvaliteti natjecanja koje je, u slučaju neuspjeha u ABA ligi, izlaz u Euroligu. Zagrepčani su, nije da baš želimo podsjećati, ali, drugi krug ili Top 16 završili sa svih šest poraza. Toliko o osvajanju Eurokupa.

Alonso nije garancija

Ništa bliže nisu stigli ni regionalnoj kruni koju čekaju već godinama. Budućnost je u tri utakmice otišla u finale, a u kojemu je iskoristila priliku pokraj ranjive Crvene zvezde i izborila Euroligu. U kojoj je danas mogla biti Cedevita. Ili trebala da je Will Cherry u prvoj utakmici kod 83:82 pogodio slobodna bacanja. I udvostručiti si proračun. I loptati se s europskom elitom.

Amerikanac više nije tu, nije više od polovice igrača, ali na Velesajmu su, barem tako izgleda prije početka sezone, krenuli učiti iz pogrešaka. Najveća je lanjska bila sudjelovanje na tri kolosjeka, sudjelovat će, doduše, na istima i dalje, ali Sito Alonso bit će koncentriran samo na dva najvažnija do početka svibnja, kada će sezona već biti ocijenjena uspješnom ili neuspješnom. Bez ikakvih dodirnih točaka s prvom momčadi hrvatskim će gradovima u HT Premijer ligi putovati druga momčad iz koje će tek povremeno, bude li zatrebalo, a hoće, netko uskakati u prvu.

Španjolski trener, unatoč tomu što je sjedio na klupi španjolskih velikana poput Barcelone i Baskonije, svejedno nije garancija da će Zagreb (ili Varaždin) u novoj sezoni vidjeti željeni iskorak. U Baskoniji nije izdržao cijelu sezonu, u Barceloni jedva pola i, zapravo, ni u jednom klubu u kojemu je radio nije ništa osvojio. Što se od njega u Cedeviti očekuje.

Cedevita

Nije garancija ni deset kvalitetnih stranaca, nije garancija, niti je ikad u sportu, povećanje proračuna. Ali barem su šanse veće i zato je Cedevita prihvatila praksu kakva je u ozbiljni(ji)m europskim klubovima iz sredina koje ne vape domaćom kvalitetom. Stranci moraju voditi glavnu riječ.

Stoga su u “Franju Tuđmana” ovog ljeta sletjela sedmorica. Nitko od njih zasad na papiru nije ono što je lani trebao biti Demetris Nichols, igrač koji će raditi razliku, ili što bi ove u Budućnosti trebao biti Edwin Jackson, ali u Cedevitinim uredima napravili su takav posao da Alonso u slučaju neuspjeha nema nikakav alibi. A što će biti neuspjeh? Još jedna godina bez Eurolige.

Bellu i Cobbsu ključevi

Justin Cobbs i James Bell programirani su da imaju ključeve nove Cedevite, Vitor Benite, Josh Magette, Elgin Cook, Pablo Aguilar i Augusto Lima da “daju” iz drugog plana. A Hrvati, nažalost, uz izuzetak Krušlina i Stipanovića tek da budu pomoćna radna snaga. Drugačije, shvatili su to, nije išlo i ovo je, koliko god od toga hrvatska košarka ne imala koristi, nužnost da bi Cedevitin projekt imao svrhu. Jer od hrvatskih prvenstava i kupova neće živjeti.

Njih uglavnom nije osvajao isti roster koji je krenuo u sezonu, što je neizravno priznavanje pogrešaka u ljetnom slaganju momčadi kakva je, primjerice, lani bila kada je netko odlučio da Stipanović bude jedini centar do sredine listopada. Zapravo, i do kraja sezone jer Chris Johnson nije centar. Ni, uvjerili smo se, kvaliteta za ozbiljnu europsku košarku. A Cedevita je još jednu priznala i kada je u siječnju dala ispisnicu Kevinu Murphyju.

Kakve god ponovno kroz mjesec i pol dana s Velesajma stizale najave, Eurokup će i dalje biti pretežak teren za Cedevitu jer Valencia, Unicaja, Lokomotiv Kuban pa i Uniks momčadi su pokraj kojih ne može najavljivati prvo mjesto. Dakle, ABA liga bit će Cedevitina ulaznica za Euroligu, a tu je vrijeme da prestane gubiti u Ljubljani, Laktašima i ostalim mjestima koja su joj i prije doigravanja, u koje bi zato ulazila bez prednosti domaćeg terena, umanjivala realnu šansu da konačno postane regionalni prvak.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?