reprezentacije-kosarka
72
4

Neumorni Šarić presudio Sloveniji, Hrvatskoj i treća pobjeda

HKS
Hrvatska je u Opatiji nadigrala i Slovence uz novu veliku partiju Darija Šarića.

Nakon treće pripremne provjere Hrvatska i dalje broji samo pobjede. Pred ispunjenim tribinama opatijske dvorane Hrvatska je svladala Sloveniju u utakmici koja je bila i puno više od prijateljske. I koja je bila prva naša na domaćem parketu nakon više od godinu dana. Lijepo je bilo opet vidjeti ih.

Slovenci su baš, kako je i najavio danas izvrsni i neumorni Dario Šarić, bili protivnik u rangu Litve i Francuske. Najavili su se sa 7:0, a nas je Šarić na ulasku u treću minutu leđnom tehnikom. Slovensku obranu u početku smo teško probijali, u napadu koji je potrajao minutu rješenja ni u jednom valu nije bilo. Planinić je promašio dva zicera pa je završio na klupi. Žorić je dao energiju, ali i pet poena pa Bojan Bogdanović svoje prve za priključak.

Mavra je u sedam minuta skupio tri prekršaja, a to je bio problem jer osim što ne igra Ukić Simon je iskrenuo gležanj i odmah otišao na ledeni tretman.

Slovenci su bili šuterski raspoloženi, Dončić i Murič vezali su dvije za 19:13. Mladi Slovenac za svaki koš dobivao je otvoreni pljesak opatijske publike (među kojoj je bilo dosta Slovenaca), a tih je koševa bilo u izobilju… Pa čak i kad je uzeo obrisati parket.

Nova slovenska porcija šuteva donijela im je najveću prednost 34:25, a tada je izbornik spario Šarića i Bendera. Ta nas je postava, a vratio se i Simon, vratila u egal, ali zahvaljujući vanjskom šutu koji je krenuo Šariću i Simonu.

Međutim, na svaki naš odgovor su odmah su isti spremili gosti koji su mogli imati i puno veću prednost da nisu promašili devet slobodnih bacanja u kampiranju na toj liniji u prvom dijelu. I s osam trica (bolji postotak nego slobodna bacanja) i sa 16 Dončićevih poena na kraju smo mi na odmor otišli s vodstvom. Minimalnim, ali prvim na utakmici kada je Šarić skočio u obrani, povukao i no look-pasom ubacio Ramljaka u zicer sa sirenom.

Međutim, brzo se sve vratilo u “normalu”, u ono što je bilo 19 i pol minuta prvog dijela – da Slovenija bježi, a Hrvatska lovi. Iako se ugasio napadački raskoš iz druge četvrtine, publiku su na noge digle dvije blokade, prvo Ramljakova pa pogotovo Šarićeva na Vidmaru.

Bogdanović je počeo davati u seriji, najprije je uhvatio Šarića, zatim i Dončića, a onda sve prešišao tricom s osam vremena i 14. poenom samo u trećoj četvrtini, ukupno 22. Za hrvatskih 67:63 uoči posljednje četvrtine.

Iako je prvi put na ovim pripremama bio u slovenskom kadru, slovenski Amerikanac i Dončićev suigrač iz Reala Randolph nije se skidao. Kao kod jedino nas Ivan Buva, a Marko Tomas odigrao je tek nekoliko minuta na samom početku.

Kada je Popović na početku četvrte dobio petu osobnu, rotacija se još suzila, a izbornik se nakon 11 minuta sjetio Bendera kojeg je opet spario sa Šarićem koji gotovo da nije izlazio. Aco je opet htio dobiti utakmicu, naravno na domaćem terenu i pred auditorijem sada je bilo i važnije nego u Francuskoj.

Kako se igralo, više nitko nije htio izgubiti. Bender i Murić imali su bliski susret, počele su padati i tehničke… Otišli smo na 69:64, ali slovenska serija 6-0 ponovno je to poništila. Dončić je stavio tricu u lice Bogdanoviću, u posljednjih pet minuta ušlo se u mrtvom egalu (74:74).

Trajao je do pretposljednje minute kada je Šarić prepoznao Ramljakov air ball pa preko cijelog terena bacio Žorića u kontru i još leđima preko Dončića za naših 83:78. Dončić je potom stavio svoju šestu tricu, Šarić izgubio loptu pa su Slovenci imali posljednjih pola minute i loptu. U tom napadu – kaos. Murič je promašio tricu za vodstvo, a u neviđenoj odbojci tri sekunde prije kraja Šarić uhvatio 15. loptu i stavio oba bacanja za 25. poen. Za treću pobjedu.

Prijateljska utakmica: 

Hrvatska – Slovenija 85:81 (19:25, 27:20, 21:18, 18:18)

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?