reprezentacije-kosarka
72
4

Protiv Slovenaca bez Ukića, Šarić: Oni su u rangu Francuske i Litve

HKS
Hrvatsku u subotu u Opatiji čeka Slovenija, a u ponedjeljak Ukrajina.

S početkom u 18 sati pred kamerama nacionalne dalekovidnice hrvatska košarkaška reprezentacija prvi će se put predstaviti domaćoj publici nakon više od godinu dana i priprema za olimpijske kvalifikacije.

U Opatiju na trokut-turnir dolaze Slovenija i Ukrajina, a Hrvatska će otvoriti sa Slovenijom koju predvodi čudo od djeteta Luka Dončić. S Ukrajinom je test zakazan za ponedjeljak.

A raspoloženje uoči nove utakmice, treće pripremne, nije moglo biti bolje. Iz Francuske Hrvatska se vratila s dva velika skalpa.

“Prije svega htio bih krenuti od Svetog Martina kada smo krenuli. Imali smo ondje šest-sedam dana stvarno dobrog rada, dobrog treninga. Bez obzira što su stručni stožer i ostali očekivali da će igrači doći malo nespremni, mislim da smo dokazali da smo stvarno u dobrom fizičkom stanju. Normalno, treba poraditi na još malo detalja, ali pokazali smo se u dobrom svjetlu na turniru u Francuskoj,” rekao je Dario Šarić, a prenio HKS.

Šibenčanin je na visokoj razini odigrao obje utakmice, pogotovo protiv Litve.

“Ta utakmica protiv Litve, mogli smo je ranije završiti. Kada dođemo na EuroBbsket, za nekakvih petnaestak dana, trebali bismo to usaditi u glavu i ići preko neke svoje mjere, odnosno kada bude tih 13 razlike prednosti, otići na još veću i pokušati završiti utakmicu. Vraćali smo Litvu u život i s mojim greškama i s greškama cijele ekipe, ali nadam se da će se sve to srediti u ovih petnaestak dana.”

Kako je izbornik s odmakom vidio turnir u Francuskoj?

“Moram priznati da nas je put iz Francuske malo poremetio, odnosno fiziku igrača, ali nadam se da će se kroz treninge uspjeti vratiti u normalu. Logično je da pobjede protiv Francuske i Litve malo nahrane naš ego jer već protekle sezone znamo da sa svim tim reprezentacijama koje su u bliskoj prošlosti uzimale medalje na Prvenstvima Europe već u kontinuitetu možemo igrati. To je samo po sebi dobar predznak. Isto tako, svjesni smo i nedostataka koje smo imali koji su logični jer ako govorimo da smo mi reprezentacija koja je posljednja započela s pripremama i to 1. kolovoza, znači otišli smo na turnir u Francusku sa šest radnih dana. Iako smo u tom periodu uspjeli oformiti takav profil igre koji omogućava da dobijete Francusku i Litvu. Sasvim sigurno da je to jedan dobar zalog i za ovaj turnir, ali ono što je još važnije za Prvenstvo Europe”, rekao je Aleksandar Petrović pa još jednom ponovio.

 

„Posljednji smo krenuli, igramo najmanje utakmica, ali sve to svjesno i iz jednostavnog razloga. Nismo htjeli dolaziti u konflikt s NBA ligom zbog određenih dana priprema. A drugo, moja procjena je bila, uz dužno poštovanje svim protivnicima u skupini, očekujem da ćemo bez prevelikih trauma proći u osminu finala. 10. rujna mogu označiti kao dan D u kontekstu najvažnije utakmice na Prvenstvu Europe. Taj dan moramo biti mentalno i fizički spremni, a to ćemo i biti.“

A za Sloveniju?

“Slovenija je u ovom trenutku u rangu Francuske i Litve i samim time težak protivnik. Drago mi je što igramo tri utakmice s njima jer oni se nalaze u drugom dijelu ždrijeba s kojim mislim da nemamo šanse igrati u osmini finala, tako da s njima možemo napraviti sve taktičke zamisli koje iz dana u dan korigiramo.“

Opatija će imati na priliku vidjeti buduću zvijezdu Dončića koji je zasad uspio zasjeniti i Dragića.

“Ima pregršt talentiranih igrača. Nije ekipa kao Litva koja je masivna, teška, koja igra na mišiće i skok u napadu. Slovenija ima zaista dobar ritam kao ekipa, pojedince od Dragića, Dončića do ostalih koji su fantastični igrači. Ali kako god, mislim da će se izbornik složiti, naša obrana je izgledala sasvim solidno u Francuskoj. Sada na ovom turniru trebamo podići obranu još jedan korak više, tako da postepeno do EP-a sve napravimo”, dodao je Šarić.

Inače, ovaj će turnir iz predostrožnosti propustiti kapetan Roko Ukić kojemu probleme stvara list, ali ne prevelike da bi ga izbacio na duži period.

“Istegnuće s jednim hematomom koji se dogodio i zahtjeva odmor, a za početak drugog dijela priprema očekujem da će se to riješiti. S nestrpljenje sam iščekivao tu dijagnozu, ali moram reći da sam zadovoljan. Sedam dana terapije i Roko je opet s nama”, objasnio je Petrović.

 

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?