5 igrača belgijske lige koje čekaju top-klubovi

www.twitter.com
Sportarena.hr piše o pet igrača belgijske Pro League koji bi već sada mogli biti od velike koristi u najjačim klubovima Europe.

Piše: Valentin Štojunda

Henry Onyekuru

Dob: 19

Pozicija: Lijevo krilo

Klub: Eupen/Everton/Anderlecht

Državljanstvo: Nigerija

Debi u profesionalnom nogometu: 16.01.2016.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 38 utakmica, 22 gola, 9 asistencija

Cijena: 4 milijuna eura

Onyekuru je u profesionalnom nogometu debitirao početkom prošle godine, kada je Eupen igrao u drugoj belgijskoj ligi i borio se za ulazak u Pro League. Henry se vrlo brzo prilagodio te postao neizostavan dio igračke sheme momčadi. Nigerijac je ove sezone na krilnoj poziciji postao jedan od najistaknutijih igrača u belgijskom prvenstvu, pokazavši izvrsne performanse i ogroman potencijal.

Onyekuru ima sve potrebne kvalitete napadača. Brz je, odlično tehnički potkovan, kreativan i nepredvidljiv. Igra hladne glave i, što je još važnije, ne boji se preuzeti odgovornost, iako ima samo 19 godina. Mladi se Nigerijac u prošloj sezoni u ključnim trenutcima često vraćao i u obranu te protivnicima s lakoćom stvarao probleme.

Jasno je da bi Onyekuru bez problema mogao igrati u nekom od vodećih klubova europske lige, a ako je vjerovati medijima, za mladog su igrača interes iskazali i Arsenal i Everton. Naravno, iako bi bilo vrlo dobro da sljedeće sezone zaigra u top-ligi, potrebno je napomenuti kako je mladom Nigerijcu trenutno najpotrebnija regularna igračka praksa koju vjerojatno ne bi dobio u klubovima takvog kalibra. U sljedećoj sezoni upravo zbog toga nije isključen njegov ostanak u lokalnom klubu.

 

Lukasz Teodorczyk

Dob: 26

Pozicija: napadač

Klub: Anderlecht

Državljanstvo: Poljska

Debi u profesionalnom nogometu: 26.10.2010.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 38 utakmica, 22 gola, 5 asistencija

Cijena: 12,5 milijuna eura

Lukasz Teodorczyk se na radaru europskih klubova našao nakon što ga je kijevski Dinamo poslao na posudbu u Anderlecht. Poljski napadač je vrlo brzo postao vođa napadačke linije belgijskog kluba.

Poljak je na kraju upisao odličnu sezonu (najproduktivniju u karijeri s 30 golova i 5 asistencija) u kojoj je za Anderlecht odigrao 53 utakmice na svim natjecanjima, od toga 48 kao igrač početne postave.

Naravno, kao što ste vjerojatno mogli i pretpostaviti, Anderlecht nije uspio otkupiti ugovor od kijevskog Dinama. Jedino začuđuje to što je već tada najbolji strijelac Pro League u Belgiji završio za svotu nešto manju od 5 milijuna eura.

Anderlecht je već ranije spominjao mogućnost prodaje Teodorczyka nekom europskom klubu uz uvjet da za igrača izdvoji ne manje od 30 milijuna eura. Osim toga, i mediji su već počeli proricati budućnost napadača (u tom su kontekstu spominjani RB Leipzig i Liverpool).

 

Sofiane Hanni

Dob: 26

Pozicija: vezni/krilni

Klub: Anderlecht

Nacionalnost: Alžir

Debi u profesionalnom nogometu: 01.12.2009.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 38 utakmica, 10 golova, 14 asistencija

Cijena: 6 milijuna eura

Sofiane Hanni je već iskusan igrač koji osim Belgije iza sebe ima iskustvo igranja u Francuskoj i Turskoj. Iako je za Anderlecht potpisao tek prošlog ljeta, alžirskom je igraču u relativno kratkom vremenskom razdoblju dodijeljena kapetanska vrpca.

Hanni je tehnički potkovan, okretan i kreativan. Ne boji se ući u duel jedan na jedan i brzo pronalazi izlaz iz neugodnih situacija. Može igrati kako na krilu, tako i u napadu.

Alžirski veznjak već nekoliko sezona zaredom ne prestaje zadivljavati svojom učinkovitosti. Prije nego li je preselio u Anderlecht, u belgijskom je prvenstvu u dvije godine zabio 27 golova – a nije napadač. U trijumfalnoj sezoni za Anderlecht odigrao je 55 utakmica na svim natjecanjima u kojima je postigao 13 golova i upisao 19 asistencija.

Iako europski velikani još uvijek nisu iskazali interes za Hannija, nema sumnje da bi Alžirac i sada bio od velike koristi mnogim vodećim klubovima prvenstva. Osim toga, bilo koji osrednji europski klub bi si trenutno bez ikakvih problema mogao priuštiti Alžirca koji zbog svoje dobi ne bi bio pretjerano skup.

 

Yuya Kubo

Dob: 23

Pozicija: napadač

Klub: Gent

Nacionalnost: Japan

Debi u profesionalnom nogometu: 29.06.2011.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 17 utakmica, 11 golova, 2 asistencije

Cijena: 3,5 milijuna eura

Yuya Kubo je jedan od najboljih ovosezonskih igrača Belgije, unatoč činjenici da je u Gent došao u  siječnju. Belgijski klub je za Japanca izdvojio 3,5 milijuna eura.

Iako u Gentu većinski igra u napadu, Kubo bez problema može igrati i na krilu. Japanac vrlo lako stvara prilike, aktivno sudjeluje u napadu i osjeća na kojem je dijelu terena najpotrebniji u određenim situacijama.

Kubo nije klasični napadač. S obzirom na činjenicu da mu antropometrijske karakteristike ne daju previše izgleda u borbi za prevlast s protivnicima, njegova tehnika, brzina i predanost u potpunosti nadoknađuju taj nedostatak.

Yuya Kubo je već prilično zreli igrač. Iako ima samo 23 godine, iza napadača je već osam sezona u profesionalnom nogometu. Kubo je nakon prelaska u Gent počeo naglo napredovati. Između ostalog, potrebno je spomenuti i kako je sa šest golova nedavno postao najbolji strijelac doigravanja Pro League.

 

Leander Dendoncker

Dob: 22

Pozicija: Vezni

Klub: Anderlecht

Državljanstvo: Belgija

Debi u profesionalnom nogometu 25.09.2013.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 40 utakmica, 5 golova

Cijena: 12 milijuna eura

Leander Dendoncker je smatran jednim od najtalentiranijih belgijskih igrača. Produkt omladinskog pogona Anderlechta već treću sezonu zaredom igra na profesionalnoj razini. Leander je jedan od ključnih igrača svoje momčadi, a u tekućoj je sezoni za Anderlecht odigrao 57 utakmica na svim natjecanjima.

Iako većinski igra na poziciji zadnjeg veznog, zbog dobre fizičke spreme po potrebi može zaigrati i na drugim pozicijama (srednji vezni/prednji vezni). Upravo već spomenuta svestranost Leandera čini vrlo korisnim igračem koji će u budućnosti biti od velike koristi klubu koji ga potpiše.

Leander je već neko vrijeme pod nadzorom trenerskog osoblja belgijske reprezentacije, međutim,  ovdje je potrebno biti realan. Dendoncker je do sada za glavnu momčad u zemlji odigrao samo jednu cijelu utakmicu. Međutim, ukoliko će Leander i dalje napredovati istom brzinom, postoji vrlo izgledna vjerojatnost da s reprezentacijom Belgije otputuje na SP-2018.

bonus - Youri Tielemans

Dob: 20

Pozicija: Vezni

Klub: Anderlecht

Državljanstvo: Belgija

Debi u profesionalnom nogometu: 28.07.2013.

Statistika u ovoj sezoni Pro League: 37 utakmica, 13 golova, 13 asistencija

Youri Tielemans je postao prvi igrač Anderlechta s kojim se prvak Belgije nedavno rastao. Transfer 20-godišnjeg Yourija je bio izvjestan već od samog početka sezone pošto je talentirani veznjak, unatoč svojoj dobi, očito prerastao razinu Pro League u kojoj je igrao pune četiri godine.

Iako je za Tielemansa bilo zainteresirano nekoliko europskih velikana, Belgijanac je u konačnici ipak odlučio potpisati dugoročni ugovor s Monacom. Prema medijskim informacijama, pretpostavlja se kako je prvak Francuske za Tielemansa izdvojio 25 milijuna eura. Nevjerojatno velika suma za Anderlecht…

Anderlecht je osvajanjem belgijskog prvenstva i igrom u četvrtfinalu Europa lige privukao veliku pozornost. Nema sumnje da će klubu ovog ljeta pristizati mnogobrojne ponude za talentirane igrače. Vrlo je vjerojatno da Tielemans neće biti jedini bez koga će Anderlecht započeti novu sezonu.

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

 

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?