Leipzig zna svoju vrijednost

Getty Images
Sportarena.hr piše o RB Leipzigu, klubu drugačijem od svih ostalih u Europi.

Piše: Ilja Kvitkin

Moderni nogomet je osmišljen tako da nitko nije otporan na usporedbe. Kada se negdje pojavi talentirani mladi argentinski napadač, odmah ga se naziva „novim Messijem”. Slično tome, svaki je obećavajući ukrajinski napadač gotovo pa uvijek uspoređivan s Andrijem Ševčenkom.

Isto vrijedi i za RB Leipzig. Nakon prvih deset kola prošlosezonske Bundeslige, „Bikove“ su nazvali „njemačkim Leicesterom“. Da, uspjeh „Bikova“ je na prvi pogled uistinu vrlo sličan uspjehu „Lisica“. Međutim, činjenica je kako ta dva kluba zapravo uopće ne bismo trebali uspoređivati. Leicesterova pobjeda u Premier ligi je, realno gledajući, bila uzrokovana nizom slučajnosti. Činjenica je kako skromni klub nikada neće postati najjači u Engleskoj. Upravo je zbog toga povijesni trofej Leicestera cijeli nogometni svijet ostavio u čudu. No, s druge strane, prerani uspjeh Leipziga nipošto nije slučajan.

RB Leipzig je od samog početka imao jasan cilj – uspon na tron ​​njemačkog nogometa. „Bikovi“ su kroz nekoliko godina od pete lige došli do elitne razine, izazivajući time zgražanje navijača diljem Njemačke. Tako je RB Leipzig postao najomraženiji klub u zemlji. Međutim, Leipzig nije bilo briga. Imali su jasan cilj i nisu se osvrtali na mišljenja drugih. Nitko nije očekivao da će najmlađi klub u prvih pet liga u Europi na kraju sezone tako rano doći do srebra na domaćoj sceni.

Naravno, nakon takvog uspjeha Leipziga, mlade nade „Bikova“ obasipale su ponude brojnih europskih klubova. To se posebno odnosi na napadača Njemačke nacionalne reprezentacije Tima Wernera, najboljeg asistenta Bundeslige Emila Forsberga i lokalnog (ajde, i mi ćemo u ovom slučaju iskoristiti usporedbu) „N’Golo Kantea”, Nabyja Keitu. Cijena tih igrača je u jednoj sezoni porasla za nekoliko desetaka milijuna eura. Tako je, na primjer, AC Milan za već spomenutog Forsberga ponudio uistinu dostojnu sumu, dok je Liverpool, s druge strane, za Keitu spreman srušiti svoj transferni rekord.

 

Naby Keita, Getty Images
Naby Keita, Getty Images

No, Leipzig je i ovdje vrlo jasan. Rukovodstvo je svjesno činjenice kako klub, ukoliko počne prodavati sve svoje lidere, neće daleko dogurati. Leipzig je svima dao do znanja kako nitko od lidera ovo ljeto neće otići. Klub želi velike rezultate koje, naravno, nije moguće ostvariti bez talentiranih igrača.

Financijske mogućnosti Leipziga su prilično visoke. Upravo je zbog toga svaki mladi igrač svjestan činjenice kako u nadolazećoj sezoni može očekivati ​​značajan porast plaće. Kada su „Bikovi“ izborili Bundesligu, ukupan trošak plaća iznosio je 2,5 milijuna eura godišnje. Nakon nevjerojatne prve sezone u eliti, on je, možemo to tako reći, blago porastao. Leipzig upravo na takav način iz kluba ne ispušta pojedinačne igrače, održavajući time dobru atmosferu u momčadi.

Leipzig odlično djeluje i na transfernom tržištu. Klub ne kupuje skupe igrače, već, potpuno suprotno, sve svoje nade ponovno polaže na mlade nade. Najstariji debitant momčadi je u ovom trenutku 23-godišnji vratar Yvon Mvogo koji je nekoliko sezona odigrao u početnoj postavi Young Boysa. Osim njega, Leipzig je u svoje redove doveo i mlade, ali izuzetno talentirane krilne igrače, Jean-Kevina Augustinija i  Brumu, dok je 20-godišnji veznjak Konrad Laimer u sastav „Bikova“ prešao iz Red Bull Salzburga.

RB Leipzig shvaća kako nakon jedne uspješne sezone još uvijek nije osigurao svoje mjesto u eliti europskog nogometa. Iako mnogi smatraju kako su za to potrebna ozbiljna ulaganja (između ostalog i u „zvučna imena“), izgleda da se to ne uklapa baš u strategiju kluba. U Leipzigu, umjesto da odmah kupuju „gotove“, skupe igrače, radije sami stvaraju nove zvijezde. I to im, barem zasad, definitivno ide od ruke.

Najmlađi klub Bundeslige ima jasan plan prema kojem bi na vrhu njemačke nogometne piramide trebao ostati još mnogo, mnogo godina… „Bikovi“ upravo zato i dalje moraju biti svjesni svoje vrijednosti i pod vodstvom Ralpha Hasenhuttla zadržati istu odličnu atmosferu koja im je osigurala mjesto u povijesti.

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?