Engleska igra dobro, no hoće li ponovno kiksati?

Getty Images
Trebamo li ponovno biti pesimistični kada je u pitanju konačni ishod Svjetskog prvenstva?

Nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva, Gareth Southgate imao je potpuno pravo biti optimističan. Trener nacionalne vrste Engleski je u posljednjih nekoliko mjeseci uspio vratiti povjerenje navijača, a i atmosfera unutar same momčadi je bila gotovo pa idealna.

Prije početka Svjetskog prvenstva, Engleska je ostavila bolji dojam od nekih priznatih favorita turnira.

U godinu i pol dana, Gareth Southgate je prošao put od potpunog početnika do idealnog trenera reprezentacije. Bivši trener mlade nacionalne reprezentacije Engleske i dalje razmišlja hladne glave – ne guši momčad prevelikim pritiskom, pažljivo je priprema za prvenstvo i uspješno stvara plan igre s trojicom braniča.

Southgate je pronašao svoje mjesto. Za razliku od svojih prethodnika koji su u momčad došli s mnogo iskustva i dostignuća na razini kluba, Gareth se godinama skrivao u laboratoriju Nogometnog saveza, pripremajući se za nove izazove. Lipanjske pobjede protiv Kostarike i Nigerije, ruku na srce, nisu grandiozna postignuća, ali je jednostavno teško ne primijetiti s kakvom je sigurnošću momčad Southgatea napadala protivnička vrata.

southgate
Getty Images

U ovom se trenutku čini kako je sve ovo zapravo bila specijalna operacija lokalnih nogometnih menadžera koji su konačno pronašli način da se riješe Sama Allardycea i na čelo momčadi postave pravog trenera te ga vremenski limitiraju kako bi se reprezentacija što je to više moguće zbližila prije početka turnira. A taj je plan čista suprotnost od onoga koji je Englesku doveo do neuspjeha na posljednjim europskim prvenstvima.

Momčad je s Royjem Hodgsonom u stilu prošla kvalifikacije, ali je sam menadžer posljednjih nekoliko mjeseci prije početka Europskog prvenstva sve svoje snage usmjerio na dovođenje mladih igrača koji su se iskazali tokom klupske sezone. Taj je potez u sjenu bacio sav dotadašnji rad momčadi, zbog kojeg je reprezentacija, na koncu, potpuno nespremna sletjela u Francusku.

Situacija je sada drugačija. Dok su zajedno gledali Kup konfederacija prošlog ljeta, Southgate i njegov pomoćnik Steve Holland odlučili su kako bi ispravnije bilo da momčad igra u formaciji s tri braniča. Zašto? Naravno, kako bi se njihova igra prilagodila igri najboljih momčadi na svijetu. Međutim, dvojac nije žurio s odlukama – reforme su odgođene do završetka kvalifikacija, u kojem je Engleska još uvijek igrala s četiri braniča. Reprezentacija je u studenom konačno prešla na novu formaciju – rezultati su bili šareni, ali je kvaliteta igre poboljšana, a trenersko je osoblje predložilo nove inovacije, od kojih su neke realizirane u ovoj fazi.

Želja Engleza da igraju s tri braniča posljedica je kako općih trendova, tako i problema u sastavu. Engleska reprezentacija, baš kao gotovo pa svaka momčad na Svjetskom prvenstvu, nema stvarno snažnih stopera. S druge strane, ono čega Engleska ima u izobilju – to su iznimno brzi igrači, od kojih su se mnogi već prilagodili igri na krilima na razini kluba.

Southgate na terenu istodobno može koristiti Kylea Walkera i Kierana Trippiera, baš kao i Jessea Lingarda i Dele Allija – i upravo na taj način pokušava nadoknaditi slabosti momčadi na određenim pozicijama. Iz onoga što smo vidjeli, možemo zaključiti kako se većina engleskih reprezentativaca osjeća iznimno ugodno u ovoj formaciji – s puno napadača koji jednako opasno prijete sa svih pozicija.

Engleska reprezentacija u ovom trenutku izgleda uistinu dobro.

Getty Images
Getty Images

Međutim, glavne nesretnike velikih turnira nesreća može zahvatiti u bilo kojem trenutku, te je s optimizmom bolje biti oprezan. Jordan Pickford će biti glavni čuvar engleskih vrata, međutim, njega je, ako ćemo iskreno, teško nazvati pravim „brojem jedan”. Kyle Walker definitivno ima zajamčeno mjesto u prva tri braniča, a tamo će se vjerojatno naći i John Stones. Ali… Potrebno je spomenuti kako ova važna linija još uvijek nije u potpunosti formirana. Englezi još uvijek imaju otvorenu opciju na poziciji lijevog braniča.

Jedinim igračem „svjetske klase” se u ovoj momčadi može nazvati Harryja Kanea, koji je zapravo bio najlogičniji izbor za nošenje kapetanske trake – ostali jednostavno nemaju dovoljno ni iskustva, ni vodstva. Međutim, Kane se još od proljeća oporavlja od ozljede, te još nitko ne zna koliko je on zapravo fizički spreman za ulogu glavnog igrača nakon sezone u kojoj se doveo do krajnjih granica.

Getty Images
Getty Images

Status „zvijezda” u Premier ligi imaju i Raheem Sterling i Dele Alli, međutim, njihova uloga na terenu još uvijek nije u potpunosti određena, a što je još važnije – njih dvojica su u 63 utakmice za reprezentaciju Engleske postigli ukupno četiri gola. Obojica su bili u reprezentaciji na posljednjem Europskom prvenstvu, ali… Od tada jednostavno nisu uspjeli dokazati svoju važnost u momčadi. Gledajući trenutnu postavu, bez obzira na veliki izbor sjajnih igrača koji odlične partije demonstriraju na klupskoj razini, u reprezentaciji je izuzetno teško nekog nazvati „ključnima“ – osim, naravno, Kanea.

Na kraju krajeva, engleska reprezentacija je ionako navikla na kikseve, tako da bi bilo koji  drugi ishod bio uistinu nevjerojatan. Odsustvo pritiska i zahtjeva za osvajanjem turnira, kao što je to bilo u posljednjih nekoliko desetljeća,  ovdje mnogi navode kao pozitivnu stranu, ali, budimo pažljivi – Englezi bi i ovdje mogli upasti u zamku. Slično je bilo sa Svjetskim prvenstvom u Brazilu i Europskim prvenstvom u Francuskoj.

Stvar kod Britanaca je upravo ta da nikada ne znate u kojem će točno trenutku pritisak uništiti originalne planove i početno samopouzdanje. Do iste je situacije došlo i na posljednja dva turnira. Od Engleske se nije očekivao puno, a ona je s mladenačkim entuzijazmom odlično odigrala prve utakmice s Italijom i Rusijom… Međutim, početnički entuzijazam nije rezultirao dobrom igrom, te je potonji brzo splasnuo.

Prvi susret protiv Tunisa za Britance može biti odlučujući. Engleska nije Španjolska iz 2010. godine i nema dugu povijest pobjeda, ali je njihova trenutna filozofija, unatoč svemu, još uvijek vrlo klimava te im je potreban ozbiljan poticaj. Da, Gareth Southgate je pametan i dobro pripremljen, ali…

Dakle, što možemo očekivati od ove Engleske? Teško je reći… Ovo je ipak momčad koja je, unatoč svojoj veličini, spremna za neuspjeh – čak i kada se to od njih ne očekuje.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?