Arsenal Arsenea Wengera više nema smisla

Arsenal Arsenea Wengera više nema smisla

Ivan Gromikov piše o tome kako je Arsenal pod vodstvom Arsenea Wengera postao autsajduter Premier lige.

Iako je Pep Guardiola trebao nešto više vremena, Španjolac se nakon svog prvog trijumfa na klupi Manchester Cityja rapidno približio rezultatu svog prethodnika, velikog Manuela Pellegrinija, koji je u jednoj sezoni na klupi Građana osvojio dvostruku krunu – Kup i prvenstvo.

Menadžer Manchester Cityja lakši završetak Liga kupa nije mogao ni sanjati. Njegova momčad je s pola snage pregazila Arsenal, koji je, ako ćemo iskreno, tokom cijelog susreta djelovao više kao promatrač koji se unaprijed predao najboljoj momčadi u zemlji. Iako su Građani na račun klase od samog početka bili favoriti ovog finala, nekako se ne možemo oduprijeti osjećaju da je bilo koja kvalitetnija momčad Premier liga Cityju mogla zadati, ako ništa drugo, bar malo više problema na Wembleyju.

Kao opravdanje Arsenala mogli bismo istaknuti snagu protivnika, međutim, ako ćemo iskreno, Topnici su se u posljednjih šest godina specijalizirali u traženju isprika. Protivnik im nije dopustio da igraju prema planu kojeg su zamislili i tu je sve stalo. Čim je to postalo jasno, momčad Arsenea Wengera je jednostavno prestala igrati. Na kraju krajeva, nitko od Arsenala nije očekivao prolaz. Već dugo se ništa od njih ne očekuje…

Getty Images
Getty Images

Nogometne momčadi su gotovo uvijek karakterni odraz svojih trenera, a upravo je filozofski pogled na svijet ono što Wengera trenutno razlikuje od drugih trenera Premier lige. Francuz i dalje daje mnogobrojne intervjue koji su sami po sebi mudri i obiluju važnim i pametnim opažanjima. Omiljena tema Wengera je često promjena percepcije samog društva, koja se rijetko kad referira na prošlost i budućnost. Društvo (koje, naravno, uključuje i nogometne navijače) se reflektira u okviru granica današnjice, junaci postaju gubitnici, a sama rasprava ne rješava fundamentalne probleme. Ovo je, ruku na srce, jedno vrlo važno promatranje u kojemu je Wenger zasigurno u pravu.

Ipak, sama sklonost filozofiji samo naglašava promijenjeni Wengerov mentalitet i njegove momčadi tijekom godina. Iako su opažanja takve vrste možda korisna za pisce, Arsene Wenger i dalje ostaje nogometni trener čija zadaća – bez obzira na dob – podrazumijeva traženje pobjedničkog recepta ovdje i sada. Menadžer Arsenala izgubio se u tom traženju prije mnogo, mnogo godina… Posljedica? Pa, Arsenal na teren i dalje jasno prenosi njegove filozofske poruke.

„Nemoguće je biti bolji svaki tjedan pa nije potrebno ni pokušavati…“

Pep Guardiola je u finalu Liga kupa lako pobijedio Arsenal. Njegov Manchester City je u prvenstvu čak 27 bodova ispred Topnika. Ne, to ga ne čini boljim trenerom od Wengera. Ova činjenica jednostavno sugerira da je Guardiola čovjek svog vremena koji čini stvari potrebne za uspjeh u stvarnosti. U njemu, Arsene Wenger je priznati heroj prošlosti, čija momčad jednostavno nema smisla.

Promatranje Arsenala je postalo dosadno. Motive, zaplete i rasplete je moguće predvidjeti jednostavno kao u posljednjim filmovima Woodyja Allena ili albumima Eminema. Estetika? Možda, ali samo za navijače koji također polako gube interes.

Gary Neville je svojim nedavnim komentarom bio brutalan, ali pošten.

„Prije nekoliko godina smo govorili kako Arsenal, ako ništa drugo, igra lijep nogomet. Ali to više nije slučaj. Tottenham, Liverpool i Manchester City igraju spektakularnije. Chelsea i Manchester United su jednostavno jači – i fizički i psihički“.

Arsenal više nije ono što je nekad bio.

Naravno, u Arsenalu Wengera je sve bilo jasno već prije sedam, osam godina. Ova momčad neće napredovati, ali ne zbog financijske sposobnosti protivnika, već zbog nevoljkosti ka priznavanju pogrešaka i promjenama. Filozofsko opravdanje ojačalo je mentalitet kluba, a menadžer velikog ega je prestao primjećivati nedostatke. Došlo je do toga da je 29-godišnji Henrikh Mkhitaryan nakon dva tjedna u klubu s osmijehom na licu shvatio da njegov novi menadžer puno toga oprašta. Na profesionalnoj razini, Mkhitaryan, bivši igrač Borussije i Manchester Uniteda, trenutno ima 12 godina.

U utakmicama protiv momčadi koje se na papiru smatraju konkurentima Topnika, Arsenal je upisao samo jednu pobjedu u tekućoj sezoni. Manchester City pet. Manchester United i Tottenham tri, a Liverpool i Chelsea po dvije. Dok svi oni i dalje nastupaju u Ligi prvaka, momčad iz Londona se nada da će njegovi potencijalni konkurenti u Europa ligi biti zauzeti s obavezama u domaćem prvenstvu. Topnici se više ne mogu pouzdati u sebe, već, kao i uvijek, ovise o volji konkurenata.

Getty Images
Getty Images

Arsenal je klub pred koji su se još od velikih uspjeha 30-ih godina uvijek postavljali maksimalni zahtjevi. Istina, Arsenal nakon rata nije imao faze dominacije kao što su to imali Liverpool i Manchester United, ali… Čak se i u tim razdobljima (a Wenger to najbolje zna) momčad iz Londona natjecala s najjačima. U sadašnjoj Premier ligi ne postoje sile Liverpoolovih 80-ih i Manchesterovih 90-ih. A gdje su tu Topnici? Trenutno jako, jako daleko od svih svojih prijašnjih izdanja. Vrijeme se promijenilo? Ne prvi put.

Arsenal jednostavno ne drži korak s promjenama u nogometnom svijetu.

Činjenica da se klub neće razviti pod sadašnjim vodstvom je odavno očita. Srećom, Arsenal je u ovoj fazi prošao period u kojem promjene na trenerskom mostu mogu dovesti do kobnih posljedica. Slučaj Manchester Uniteda i Alexa Fergusona ovdje jednostavno nije primjenjiv. Kvaliteta Arsenala je u posljednjih deset godina mnogo niža od najlošijih izdanja Sir Alexa Fergusona i trenutnog šestog mjesta (minimuma koji se može očekivati ​​od jednog od najvećih klubova u zemlji koji redovito povećava svoju profitabilnost i ulazi u prvih deset najskupljih klubova na svijetu).

Za razliku od intervjua Arsena Wengera, njegov Arsenal više nema smisla.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?