Manchester City nije preplatio Walkera

mancity.com
Ivan Gromikov tvrdi da je 50 milijuna funti za Kylea Walkera realna cijena, a ne posljedica genijalnosti Daniela Levyja.

Engleska Premier liga je ovo ljeto dosegnula novi vrhunac financijskog apsurda. Burnley je prije samo nekoliko tjedana Evertonu za 25 milijuna funti prodao braniča Michaela Keanea. Sunderland se za 30 milijuna oprostio od vratara Jordana Pickforda. Isti Everton će, u slučaju da se u konačnici odluči za dovođenje Islanđanina Gylfija Sigurdssona, Swanseaju vjerojatno morati isplatiti oko 50 milijuna.

U pozadini svih ovih transfera, bilo bi vrlo čudno isticati onaj Kylea Walkera…

Međutim, bez obzira na sve, u Engleskoj je upravo njegov transfer izazvao najviše negativnih reakcija. Popularni autor Jonathan Wilson napisao je poprilično dugačak tekst opravdavajući cijenu Kylea. Međutim, čak ni on nije uspio ostati na razini zadatka. „Manchester City je za Kylea Walkera platio 50 milijuna funti”, – zaključio je novinar jednostavno ne želeći prihvatiti činjenicu da je mlada nada Sheffield Uniteda, koja jedva da je igrala na razini Lige prvaka, odjednom postala najskupljim obrambenim igračem u povijesti nogometa.

Istina je da u toj činjenici ne postoji ništa skandalozno. Walker je uistinu postao najskuplji obrambeni igrač u povijesti nogometa. Međutim, ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da je  najskuplji obrambeni igrač izabran upravo u Engleskoj, onda je Walker vrlo vjerojatno najdostojniji kandidat za tu ulogu. Kyle Walker vrijedi toliko.

Manchester City je potrošio veliku sumu novca za obrambeno pojačanje. Ruku na srce, to nije ništa novo. Nicolas Otamendi i John Stones su noviji primjeri, međutim, ta priča traje već nekoliko godina – sjetite se samo zaboravljenih likova kao što su Stefan Savić i Matija Nastasić. Treneri Manchester Cityja, bilo Pellegrini ili Guardiola, nisu veliki obožavatelji obrambene igre. Upravo je zato realno pretpostaviti da neuspjeh obrambenih igrača zapravo nije predodređen njihovim igračkim (ne)kvalitetama. Naime, Guardiola i Manchester City u obrani ne trebaju braniče, nego prave igrače koji imaju širok raspon kvaliteta, koji mogu igrati na različitim pozicijama i nisu ovisni o taktičkoj shemi. Walker je upravo „takav“ igrač. On je „takav“ igrač više nego svi igrači koje je City kupovao prijašnjih godina.

www.mancity.com
www.mancity.com

Ukoliko sagledamo situaciju Tottenhama, Levy je, postavivši gornju granicu plaća na cifru od sto tisuća funti, bio prisiljen zadržati svoje najbolje igrače. Međutim, do prodaje Walkera je došlo relativno lako. Kyle nije imao zajamčeno mjesto u početnoj postavi, a Mauricio Pochettino i navijači „Spursa“ su bili uvjereni kako je Kieran Trippier, drugi branič momčadi, posao, u najmanju ruku, sposoban odrađivati jednako dobro. Walker je, s druge strane, bio svjestan činjenice da mu je s njegovih 27 godina došlo vrijeme da svima pokaže svoj talent. A da ni ne govorimo o činjenici da su daleko nekorisniji igrači u redovima „Spursa“ zarađivali do dva puta više od njega.

Walker je sa svojih 27 godina, unatoč promijenjenom stanju u Tottenhamu, doista na vrhuncu karijere. U posljednje dvije sezone u Premier ligi nije postojao bolji desni branič. Osim toga, Kyle ima veliko iskustvo igranja u prvenstvu pod vodstvom raznih menadžera, a to je upravo ono što je u ovom trenutku potrebno Guardioli. Walker je fizički snažan, brz i tehnički potkovan branič koji vrlo rijetko ovisi o raspoloženju momčadi. Osim toga, on se gotovo pa sigurno bolje od svih ostalih braniča Cityja trenutno može prilagoditi promjenjivim taktičkim zahtjevima Guardiole, budući da je (ponavljamo) više od samog braniča.

Ovu temu možemo razvijati i dalje ukoliko se osvrnemo na situaciju s Dani Alvesom (Manchester City ga je propustio dovesti u svoje redove), kojeg se već drugu godinu zaredom prodaje jeftinije od Papyja Djilobodjija. U redu, svima je jasno da je Alves kvalitetniji igrač od Walkera, međutim, kao i uvijek, svaka priča ima dvije strane (kao i činjenica da je Kyle puno skuplji zbog faktora koji svima vjerojatno zvuče apsurdno, ali su realnost u engleskom nogometu).

Financijska strana je ovdje jasna. Građani nisu preplatili Walkera. Kayle je neophodan i jak igrač čija je cijena, ukoliko u obzir uzmemo transferni standard 2017. godine, potpuno razumna.

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?