Navijački sektor. Rat bijele ruže

Yorkshire, rijeka Aire, prijestolnica dinastije York, ogranka Plantageneta. Sportarena.hr piše o navijačima čiji je povijesni simbol bijela ruža.

Bayern je 1975. godine na Parku Prinčeva u finalu Kupa prvaka pobijedio engleski Leeds. Međutim, radost mnogih njemačkih navijača pokvarilo je nekoliko incidenata koji su bacili mrlju na prestižno nogometno natjecanje. Nijemce su nakon utakmice napali mnogobrojni „navijači“ Leedsa, uglavnom eksplicitnog „skinheads“ izgleda. Navijači Leedsa su agresijom pokušali vratiti obraz svog omiljenog kluba nakon poraza – upravo su zato pariške bolnice idućih nekoliko dana bile pretrpane navijačima Bayerna.

Sljedećeg su dana mnogi europski listovi počeli pisati o skupini koja je organizirala napad. Europa se tada po prvi put upoznala sa zloglasnom navijačkom skupinom „Leeds Service Crew“ – jednom od najjačih britanskih huliganskih navijačkih skupina sa sjedištem u Leedsu.

Većina članova ove navijačke skupine dolazi iz Yorkshirea, najveće engleske županije. Zloglasni su buntovnici uskoro zaradili nadimak „Yorkshire Rippersi” – u čast istoimenog seksualnog manijaka koji je u već spomenutoj županiji operirao u drugoj polovici 20. stoljeća. Žrtve serijskog ubojice bile su prostitutke (njih dvanaest).  

1

Članovi „Leeds Service Crewa“ su javnosti zbog svojih agresivnih radnji u Engleskoj postali poznati već davno prije. Britanska je policija upravo nakon njihovih nereda počela ozbiljno razmatrati problem nogometnog huliganizma.  

Leeds se 1971. godine, u vrijeme kada je vodio tešku utrku za naslov s Arsenalom, susreo s West Bromwich Albionom. Gosti su tada zabili prilično kontroverzan pogodak koji je označio početak nemira na tribinama. Navijači Leedsa su istrčali na teren te napali protivničke igrače i suca. Linijski je sudac dobio jak udarac u glavu nakon čega je na terenu neko vrijeme nepomično ležao bez svijesti. Policiji je bilo potrebno punih osamnaest minuta da vrati red na stadionu. Engleski nogometni savez je nakon ove utakmice odlučio kako je potrebno stati na kraj nogometnom huliganizmu. Policajci su postrožili kaznene mjere i povećali broj snaga, a Leeds je kažnjen s četiri utakmice pred praznim tribinama. I da, usput govoreći, već spomenuti klub tada nije osvojio naslov prvaka.

Skupina „Leeds Service Crew“ je prvotno nastala 1974. godine, a u punopravnu organizaciju s vlastitom filozofijom i prioritetima razvila se krajem sedamdesetih godina.

2

Povijesni neprijatelj Leedsa je Manchester United. Borba između navijača ovih dviju momčadi i dan danas nosi oznaku visokog stupnja rizičnosti. Korijen rivalstva povezan je sa snažnim neprijateljstvom dviju županija – Lancastera i Yorkshirea, koji su u 15. stoljeću vodili „Ratove dviju ruža“.

U ostale neprijatelje Leedsa (ne povijesne, nego, možemo to tako reći, „tradicionalne“) spadaju i navijačke skupine iz Londona. Zašto? Pa, po svemu sudeći, ovdje je glavni razlog upravo snobizam Londona. Dolazak „Leeds Service Crewa“ u glavni grad je gotovo uvijek bio popraćen prijezirom… („Oh, došle su seljačine!”).  

No, najveći rival „Leeds Sevice Crewa“ je i dalje navijačka skupina Chelseaja koja je i dan danas smatrana jednom od najmoćnijih navijačkih formacija na svijetu. Leeds i Chelsea su 1982. godine igrali u drugoj engleskoj ligi. Utakmice između ovih dviju momčadi su predstavljale ne samo dvoboj igrača, već i prijezir suprotnosti –  glavnog grada i pokrajine. Prva utakmica između već spomenutih momčadi održana je u Londonu. Dvije su se navijačke skupine tada sukobile u podzemnoj željeznici na stanici Piccadilly. Bitka se odvijala relativno uspješno do dolaska policije, nakon čega se rulja Chelseaja odlučila povući (što je, naravno, povećalo autoritet navijačke skupine Leedsa). Vlasti reda i mira su s Piccadillyja privele više od sto Yorkshireaca (a još šezdeset je uhićeno nešto kasnije na stadionu). Sljedećeg su dana svi pričali samo o navijačima Leedsa.

Navijačku skupinu Chelseaja od tada nitko više niti ne pamti.

3

Londonski huligani su bili svjesni činjenice da će se, nakon toliko upečatljive „izvedbe” u Londonu, morati pokazati i na Elland Roadu. Navijačka skupina Chelseaja je u Leeds poslala veliki broj „vojnika“ koji su bili spremni na sve. Na sve osim na… četiri suzavca koje su navijači iz Leedsa ubacili u vagone protivničkih navijača. Da, upravo su tako članovi „Leeds Service Crewa“ pozdravili svoje prijatelje iz Londona. Više od polovice navijača Chelseaja je tada odbilo napustiti vagone. Poznata je postala i fraza koju je izustio jedan od navijača Plavih: „Ako su nas ti gadovi na kolodvoru dočekali s bombama, što onda imaju na stadionu? Oružje?!”.

Leeds je u posljednjem kolu sezone 1989./1990. u Bournemouthu igrao za pravo na ulazak u prvu ligu. Budući da je taj susret bio vrlo važan za momčad, vojnici iz Leedsa su, naravno, bili spremni za akciju. Prije samog susreta, više od stotinu Yorkshireaca bilo je uhićeno od strane lokalne policije. Masovni nemiri su izbjegnuti samo zbog toga što je na stadionu tada bio otprilike jednak broj gledatelja te sila reda i mira. Međutim, za jedan se ozbiljan incident svejedno našlo vremena… Oko dvjesto pristaša Leedsa je na plaži napalo navijače Bournemoutha.

4. i 5. travnja 2000. godine, „Leeds Service Crew“ se u malim grupama uputio prema Istanbulu gdje je Leeds trebao odigrati utakmicu Europske lige protiv Galatasarayja. Ovo je vjerojatno jedini primjer sukoba iz kojeg su huligani iz Yorkshirea izašli kao gubitnici. O strašnim događajima te večeri pisalo se već mnogo. Turski su huligani, uglavnom pripadnici navijačke skupine UltrAslan, na smrt izboli dva britanska navijača – Kevina Speighta i Chrisa Loftusa. Najgore je to što su ubijeni bili nevini gledatelji, a ne pripadnici „Leeds Service Crewa“.

4

Ti su dečki izbodeni noževima za šankom restorana „Han“ u blizini trga Taksim. Naravno, nakon tog događaja, militantna skupina Leedsa nije mogla ostati dužna Turcima.  

Članovi „Leeds Service Crewa“ su sljedeći dan nakon utakmice pokušali ući u već spomenuti restoran kako bi saznali sve okolnosti turskog masakra. Međutim, tamo ih, naravno, nitko nije pustio. Bilo kako bilo, određene su nepoznate činjenice ovog okrutnog događaja u međuvremenu navukle još veći bijes engleskih navijača. Naime, ispostavilo se da je uprava restorana tada odbila pozvati hitnu pomoć za stradale Engleze. Kao rezultat toga, dvojicu su unesrećenih mladića u bolnicu odvela policijska kola. Osim toga, potrebno je spomenuti kako osoblje bolnice nije željelo besplatno operirati predstavnike Albiona.

Vojnici Leedsa su sa već spomenutim restoranom vrlo brzo poravnali sve račune. U rujnu 2000. godine, mala je, ali vrlo agresivna grupacija engleskih huligana porazbijala sve prozore restorana te napala one koji su se u tom trenutku našli unutar njega. U znak protesta, huligani su na šank objesili britansku zastavu.

5

„Vojnici“ Leedsa su, osim toga, izravno sudjelovali i u organizaciji Fonda pomoći obiteljima Kevina Speighta i Chrisa Loftusa.

Nakon ovog okrutnog incidenta, u Leedsu je na snagu stupila neka vrsta etničkog čišćenja. Svatko tko je bio barem malo neobrijan i tko je imao karakteristično tamnu kožu, neko je vrijeme bio proganjan iz Yorkshirea (naravno, od strane nogometnih huligana).  Također, tada je zabilježeno i nekoliko incidenata uništavanja osobnih automobila turskih registarskih oznaka.

Unatoč tragičnoj smrti dvojice navijača, koju je svaki poklonik Leedsa doživio kao osobni gubitak, navijačka je skupina morala početi razmišljati o vlastitim unutarnjim poslovima. Do početka 21. stoljeća, većina je britanskih navijačkih skupina prestala postojati – ili zbog djelovanja policije, ili zbog generacijske promjene.

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

14.lipnja, 17:47
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?