Scotland Yard protiv huligana

Scotland Yard protiv huligana

Sportarena.hr donosi vam pregled posebnih operacija Scotland Yarda u borbi protiv engleskog huliganizma s kraja '80-ih godina prošlog stoljeća.

Tijekom ’80-ih godina prošlog stoljeća, engleski je nogometni huliganizam postao veliki problem na koji je vlast imala odlučnu reakciju. Kabinet premijerke Margaret Thatcher formirao je čak i posebni odjel koji se bavio isključivo „nogometnim prijestupnicima“. Osim toga, „engleska bolest“ je postepeno prerasla u najosuđivaniji socijalno-kulturološki fenomen u Velikoj Britaniji. Došlo je do toga da su se turisti bojali putovati u Englesku. Iako su ti isti turisti u Engleskoj rado posjećivali nogometne utakmice, ta je želja s vremenom jenjavala (zbog eskalacije nogometnog nasilja).

Scotland Yard Huligani

Policija je u to vrijeme odlučila započeti praćenje huligana iz najistaknutijih huliganskih skupina, kako bi mogla identificirati „generale“ i „brigadire“ glavnih navijačkih skupina, ali i uhititi krivce odgovorne za razna kaznena djela počinjena na stadionima. U retrospektivi, možemo reći da je ova taktika imala svoje uspjehe – informacije koje su policajci sakupili omogućile su im da provedu brojne pretrese kuća i stanova (bilo da se radi o stanovima vođa ujedinjenih radikalnih supina navijača ili jednostavno o stanovima običnih huligana). Prva specijalna operacija provedena je 1986. godine. Ona je simbolizirala najjači udarac radikalnim nogometnim huliganima Velike Britanije, te ujedno predstavljala velik udarac na moral huligana koji su prije toga smatrali da je policija sasvim nemoćna u borbi protiv nogometnog nasilja.

Godina: 1986.

Operacija: „Own goal“ (Autogol)

Navijačka skupina: Chelsea Headhunters

Klub: Chelsea

Scotland Yard Huligani

Ranog jutra 26. travnja 1986. godine, engleska je policija započela svoju prvu specijalnu operaciju protiv huliganskih skupina. Početni udarac zadali su ravno u glavu, usmjerivši akciju protiv Headhuntersa, poznate skupine iz Chelsea. Pratili su ih nekoliko mjeseci. Operacija je bila izrazito skupa, te zahtijevala ogromnu količinu ljudskih, ali i ostalih resursa. Istovremeno je izvršeno 7 pretresa stanova koji su pripadali pukovnicima londonske skupine: pomagali su doušnici i policajci u civilu koji su danima pratili Headhunterse. Osim toga,  koristile su se i nadzorne kamere koje su postavljene zbog učestalih incidenata na utakmicama Chelsea.

Na tiskovnoj konferenciji koja je sazvana nekoliko dana kasnije, policijski su glasnogovornici javnosti iznijeli određene pojedinosti povezane s uhićenim osobama (bez imena). Šefovi Headhuntersa bili su mladići u dobi od 19 do 34 godine, imali su nadprosječno visok dohodak i dobre poslove. U kućama privedenih pronađeni su noževi, bokseri, samostrijeli, metalne palice, razni drugi oštri i ubojiti predmeti, te literatura Nacionalnog Fronta (https://en.wikipedia.org/wiki/National_Front_(UK)). Time je dokazano da Britanski nacionalni front (nacionalistička politička stranka koju su često kritizirali zbog svog ekstremizma i fašizma) doista pronalazi nove članove među nogometnim huliganima. Prije uhićenja čelnika Headhuntersa, sumnjalo se da NF surađuje s nogometnim huliganima. Međutim, za tu tvrdnju nikad nije bilo dovoljno konkretnih dokaza.

Godina: 1987.

Operacija: „Red Card“ (Crveni karton)

Navijačka skupina: Zulu Warriors

Klub: Birmingham

3

1986. i 1987. godine policija je izvršila premetačine stanova članova birminghamske skupine Zulu Warriors, koja je bila odgovorna za brojne huliganske napade. Operacija „Crveni karton“, koja je trajala tri mjeseca (do siječnja 1987. godine), završila je masovnim privođenjima i uhićenjima. Odjednom je uhićeno 49 navijača nogometnog kluba Birmingham, protiv kojih su podignute optužnice. Članovi Zulu Warriorsa optuženi su za pljačke i krađe, nanošenje tjelesnih ozljeda (između ostalog, nanošenje tjelesnih ozljeda u javnom prijevozu), te zbog organiziranja nereda. 15 huligana iz Birminghama dobilo je zatvorske kazne u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine. Operacija „Crveni karton“ nanijela je težak udarac navijačima Birminghama, koji tradicionalno gravitiraju oko legendarne skupine Zulu Warriors. Nakon operacije provedene protiv Zulua, navijačka je vojska Birminghama znatno oslabljena –nikada se nije u potpunosti oporavila.

Godina: 1987.

Operacija: „Full Time“ (Puno vrijeme)

Navijačka skupina: Inter City Firm i Bushwackers

Klub: West Ham United i Millwall

4

Inter City Firm i Bushwackersi, zajedno s Chelsea Headhuntersima, činili su tri najjače huliganske organizacije u Europi. Operacija „Full Time“ (trajala je oko 5 mjeseci) provedena je u Londonu, praktički paralelno s operacijom „Crveni karton“ (u Birminghamu). Svjesni opasnosti koju su predstavljali huligani West Hama i Millwalla, policijske su snage poslale čak 250 svojih pripadnika da uhite samo 25 huligana (odnosno, deset policajaca na svakog huligana Inter City Firma i Bushwackersa). Zanimljivo je to da su obje skupine sumnjale da su pod nadzorom… Međutim, zbog svog međusobnog neprijateljstva i nepostojanja međusobne komunikacije (East End derbi između West Hama i Milwalla jedan je od najopasnijih derbija u engleskom klupskom nogometu), navijačke skupine nisu uspjele doći do nikakvih konkretnih informacija. Sedam navijača Millwalla dobilo je zatvorske kazne. Međutim, 6 mjeseci nakon uhićenja, na početku suđenja, pokazalo se da nema dovoljno dokaza (a svjedoci su naglo promijenili svoje iskaze).

5

Godina: 1987.

Operacija: „Wild Boar“ (Divlja svinja)

Navijačka skupina: Leeds United Service Crew

Klub: Leeds United

6

Operacija protiv huligana Leedsa trajala je skoro pola godine. Zahvaljujući otvorenoj bazi podataka, 11 mladića uzrasta od 17 do 30 godina okrivljeno je za organizaciju masovnih nereda. Uhvaćeni su svi glavni članovi Leeds Service Crewa , uključujući i samog vođu (kako njegovo ime nije objavljeno ni u zapisniku ni u medijima, dan mu je nadimak „General“). General je dobio maksimalnu kaznu zatvora od 4 godine. Međutim, psihijatrijska je analiza naknadno utvrdila da vođa huligana iz Leedsa boluje od PTSP-a, poremećaja koji je karakterističan za ljude koji su proživjeli traumatične događaje izvan okvira standardnog ljudskog iskustva.

Pokazalo se da je „General“ obolio od PTSP-a tijekom Falklandskog rata 1982. godine (rat između Velike Britanije i Argentine za vlast nad Falklandskim otočjem). „Generalu“ je zatvorska kazna zamijenjena liječenjem u psihijatrijskoj ustanovi. Zasjedanje kraljevskog suda trajalo je 6 tjedana: tri huligana Leedsa dobila su po 4 godine zatvora, dvojica po 2 i pol godine zatvora, a jedan 8 mjeseci. Optužena su i dvojica maloljetnika iz Leeds Service Crewa, od kojih je jedan dobio 15 mjeseci u popravnom domu, a drugi 150 sati dobrotvornog rada.

Godina: 1987.

Operacija: „White Horse“ (Bijeli konj)

Navijačka skupina: Inter City Firm

Klub: West Ham United

7

Prva policijska specijalna operacija protiv nogometnih huligana, koja se uz svu demonstraciju policijske moći poprilično izjalovila. 1987. godine, britanski su policajci uspjeli privesti desetoricu glavnih članova ICF-a. Iako su svima najavljene optužnice, tijekom suđenja su oslobođeni zbog nepropisnog postupanja policijskih službenika u toku ispitivanja.

Godina: 1987.

Operacija: „Black Yard“ (Crni jard)

Navijačka skupina: Dirty 30

Klub: Crystal Palace

8

Trideset i dva navijača londonske momčadi Crystal Palace činili su navijačku skupinu Dirty 30. Njih su uhvatile snimke nadzornih kamera dok su izazivali nerede na utakmicama svog omiljenog kluba. Bez obzira na to, operacija nije dovedena do kraja zbog jako loše kvalitete snimljenog materijala.

Godina: 1988.

Operacija: „Dirty Den“ (Prljavi brlog)

Navijačka skupina: Bushwackers

Klub: Millwall

9

Policija je uhitila šest navijača kluba Millwall, sumnjajući na njihovu umiješanost u djelatnosti huliganske skupine Bushwackers. Točnost ovih navoda je do današnjeg dana ostala nepoznata (sami Bushwackersi ih nisu potvrdili). Nakon 3 mjeseca, četvorica su navijača londonskog kluba puštena na slobodu. Međutim, dvojici je najavljeno pokretanje kaznenih postupaka zbog sumnje na planiranje organizacije masovnih nereda. Smatralo se da će ova policijska akcija barem na određeni način smiriti Den Arenu, stadion Millwalla koji je već odavno poznat po strašnom huliganskom nasilju. Ali eto, unatoč svom trudu snaga reda – mir nije postignut.

Godina: 1988.

Operacija: „Growth“ (Rast)

Navijačka skupina: Subway Army

Klub: Wolverhampton Wanderers  

10

1988. godine policijske su snage provele najveću akciju koja je bila osmišljena radi suzbijanja ne samo Subway Armyja, nego i zajedničkog huliganskog pokreta koji je gravitirao oko kluba Wolverhampton Wanderers. Ova operacija, nakon koje je uhićeno 77 navijača iz West Midlandsa, postala je simbolom policijskih tajnih akcija. Osumnjičenici uzrasta od 17 do 36 godina optuženi su za organizaciju masovnih nereda, nasilja, nanošenje ozljeda, pljačke i razne druge kriminalne činove. Od 77 uhićenih, 65 ih je proglašeno krivima, a 40 osuđeno na uvjetne zatvorske kazne. Osim toga, svi huligani koji su dobili zatvorske kazne, ujedno su dobili i zabrane posjećivanja svih sportskih događaja u Ujedinjenom Kraljevstvu u trajanju od 5 godina.

Godina: 1988.

Operacija: „Omega“

Navijačka skupina: Guv’nors

Klub: Manchester City

11

U domovima 25 navijača Manchester Cityja koji su mjesecima promatrani od strane suradnika tajne policije, nađeni su noževi, bokseri i druga razna oružja. Optuženi su svi lideri ove navijačke skupine iz Manchestera.

Godina: 1990.

Operacija: „Gamma“

Navijačka skupina: Cuckoo Boys

Klub: Bolton Wanderers

12

1990. godine skupina Cuckoo Boys, okorjela huliganska grupacija, našla se pod budnim okom engleskih policajaca. Tijekom ove akcije uhićena su 34 navijača od kojih su devetorica osuđeni na zatvorske kazne. Najveća zatvorska kazna iznosila je 3 godine.

Na kraju priče valja reći da snage reda i mira britanske krune i dalje provode operacije protiv nogometnih huligana. Međutim, upravo ovih deset navedenih akcija predstavlja najteže udarce nanesene nogometnom huliganizmu. Od 1986. do 1990. godine,  nogometni su huligani shvatili nešto jako važno – policija ima i snage i mogućnosti da se bori protiv njih.

Prioriteti na bojnom polju su se promijenili. Promijenile su se i same bojišnice: ranije su se tučnjave događale na tribinama, a sada je mnogo sigurnije tražiti protivnike izvan sportskih stadiona.

 

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?