Grci najavili “Grexit”, a Hrvatskoj se smiješe dva kluba u Europi

Getty Images
Sprema se Grexit, no Hrvatska bi ga mogla dočetaki raširenih ruku...

Giorgos Vassiliadis, zamjenik grčkog ministra sporta i kulture, izjavio je kako je spreman na potpuno odvajanje Grčke i svih njezinih klubova iz svih natjecanja dok se situacija u zemlji ne smiri.

Ukratko, najavio je “Grexit” te praktički izazvao FIFA-u da ih kazni.

Njihovo domaće prvenstvno na kratko je bilo prekinuto nakon kaosa u Solunu na utakmici PAOK-a i AEK-a kada je vlasnik prve momčadi Ivan Savvidis uletio na teren s pištoljem oko svog pojasa ne bi li se obračunao s arbitrom koji je poništio kasni pogodak njegovoj ekipi.

“Ukoliko se ne stvori novi regularni okvir doći ćemo do kraja grčkog nogometa. Nećemo riskirati javni red i sigurnost. Možemo napraviti ‘Grexit’, nije me briga. Država je odlučila ići do kraja. Svi moraju prihvatiti kazne, čak i za zapaljive izjave. Svi snosimo odgovornost,” rekao je Vassiliadis.

Grci sada već traže ostavku svog zamjenika, no on ne smatra kako je za išta kriv.

“Pozvali smo relevantne nogometne organizacije da preuzmu odgovornost i pronađu riješenje. Nisam ministar nogometa, već sporta. Borio sam se da redovni sudovi donose odluke, ali Uefa nam sve do sada to nije dozvolila.”

No, sav ovaj kaos zapravo ima jedan srebrni kut za hrvatski nogomet. Naime, Hrvatska je na 16. mjestu UEFA-inog renkinga, a Grci su na jednom ispred nas, a ta pozicija donosi im dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Kada bi Grci bili izbačeni iz svih natjecanja, Hrvatska bi se pomaknula za jedno mjesto naprijed te tako dobila pravo na dva kluba u Europi u sljedećoj sezoni. Prvi i zadnji puta to smo doživjeli 1999. godine kada smo imali Dinamo (grupna faza) i Rijeku (pretkolo).

Vassiliadis je najavio kako će ovoga tjedna održati sastanak sa svim čelnicima svih klubova koji se protive suspenziji lige.

U međuvremenu vlasnik PAOK-a Ivan Savvidis i dalje je na slobodi, a nalog za njegovo uhićenje i dalje vrijedi. Optužen je za ulazak na teren stadiona Toumba sa četvoricom tjelohranitelja.

Cijelu situaciju možete pogledati u videu ispod.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?