Skaut. Ivan Fiolić

Skaut. Ivan Fiolić

U novom izdanju rubrike 'Skaut', Sportarena.hr analizira novo pojačanje Dinama, Ivana Fiolića.
Profil igrača - Ivan Fiolić

Datum i mjesto rođenja: 29. travnja 1996. (20), Zagreb, Hrvatska

Visina: 1,76 cm

Državljanstvo: Hrvatska

Pozicija: Centralni ofenzivni vezni / krilni ofenzivni vezni

Klub: Dinamo Zagreb

Tržišna vrijednost: 800,000 EUR

Statistika

Sezona Klub Nastupi Golovi
2013/14 Dinamo 2 0
2014/15 Dinamo II 25 8
2014/15 Dinamo 6 0
2015/16 Lokomotiva 35 8
2016/17 Lokomotiva 14 4
2016/17 Dinamo n/a n/a

Ivan Fiolić vezni je igrač rođen 29. travnja 1996. godine u Zagrebu. Karijeru je započeo u nogometnoj školi Dinamo gdje je prošao mlađe kategorije, da bi nakon igranja za juniore modroga kluba priliku dobio u B momčadi kluba. Podsjetimo, za prvu je momčad Dinama dobio priliku debitirati u svibnju 2014. godine na gostovanju kod Istre 1961, a njegov trud i talent bili su prepoznati već tada pa je trener Zoran Mamić mladog igrača, iako nije bio član prve momčadi, uvrstio u prvu momčad Dinama u pet utakmica prvenstva i jednu utakmicu Kupa u sezoni 2014/15.

Dobre igre za drugu momčad Dinama te prikazana igra za prvu momčad odvele su Fiolića u Lokomotivu gdje se dodatno iskazao i postao kapetan momčadi. Sezonu 2015/16. proveo je u NK Lokomotiva gdje je odigrao 35 natjecateljskih utakmica (prvenstvo, Kup i kvalifikacije za Europa ligu) te je postigao osam pogodaka, sedam u prvenstvu i jedan u kvalifikacijama za Europu. Talentirani je 20-godišnjak s Lokomotivom ove sezone sudjelovao u povijesnom uspjehu kluba – plasmanu u play-off Europa lige. Fiolić je u sedam europskih utakmica postigao tri pogotka (protiv Rovaniemija, Vorskle i Genka). U sezoni 2016/17. odigrao je za Lokomotivu 14 utakmica i postigao četiri pogotka.

Fiolić je također i hrvatski reprezentativac koji trenutno nastupa za U-21 reprezentaciju Hrvatske, za koju ima već 3 nastupa. Za U-19 reprezentaciju odigrao je 8 susreta, dok je u 13 susreta (i 1 pogodak) za Hrvatsku U-17 nastupio na Europskom prvenstvu 2013. i Svjetskom prvenstvu iste godine.

Prednosti

Još uvijek zvoni ona rečenica trenera Zlatka Kranjčara kada je prvi puta otkrio zanimanje Plavih za Fiolića. “Fiolić je tip igrača kakave ja preferiram zbog stila igre.” Ta rečenica savršeno se uklapa u opis igre Ivana Fiolića i njegove prednosti. Prije svega to je zavidno znanje s tehničkog aspekta igre. U ovom našem podneblju, to nije čudno za ofenzivnog igrača da ima izražene tehničke predispozicije.

Ipak, tehničke vještine nisu ono što je najviše dojmilo kod ovog 20-godišnjaka. Kad uzme loptu, svi njegovi tromi pokreti odjednom se pretvore u ubrzanje kako iznenadi protivnika. Ivan ima i taj fizički aspekt igre, gdje može odgovoriti modernom načinu nogometa gdje u suštini prevladava snaga i brzina.

Treća velika prednost, koju je također pred javnost podastrio trener Kranjčar, je njegova igra s lijevom nogom. Fiolić je naime, prirodno lijevak, a takvih u Dinamu nema mnogo. U ofenzivnom dijelu igre tek je Alžirac Soudani lijevak koji igra na desnoj strani kako bi svojim kretnjama i ubadanjem u sredinu bio što veća prijetnja suparničkim vratima. Tako je i Fiolić lijevak, tek drugi u ofenzivnom dijelu momčadi Zlatka Kranjčara. To mu daje sasvim novu dimenziju i prednost pred drugim opcijama.

gnkdinamo.hr
gnkdinamo.hr

Uz sve gore nabrojeno, Fiolić dakako ima i liderske sposobnosti s obzirom da je tako mlad već bio kapetan mlade momčadi Lokmotive. Posjeduje još i mogućnost organizacije igre, dok u defenzivnoj fazi zna zaigrati odgovorno.

Nedostaci

Svaki mladi igrač ima nedostatke, neke malo više, a neke malo manje očigledne, to je prirodni slijed na putu svakog nogometaša. Već smo pisali o tromim pokretima Ivana kada momčad nije u posjedu ili kad on direktno nema loptu u posjedu. Ta ‘tromost’ više bi se mogla gledati kroz prizmu kratke ‘nezainteresiranost’, na čemu treneri u Dinamu moraju poraditi s talentiranim igračem. Tu je dakako i nekonstantnost koja je vidljiva kod većine mladih igrača.

Veliki upliv na mentalno stanje igrača u posljednjih desetak dana imale su dakako medijske priče o njegovom odlasku iz Lokomotive. Taj utjecaj medija, špekulacije o budućnosti, u jednom trenu interes Dinama, u drugom “za tri milijuna u belgijskom Genku”, izbacio je talentiranog igrača iz tračnica. Fokusiranost samo na nogometni teren i igre u takvim okolnostima nije bila toliko izražena.

Naravno, pred Fiolićem je još dug nogometni put, s mnogim preprekama i sumnjama. Ali, kako je legendarni trener Miroslav Bležević jednom kazao, morate ukazati na nedostatke kako bi mogli napredovati. Inače ćete počet mislit da ste napogrešivi.

Getty Images
Getty Images
Kako će se uklopiti u Cicin Dinamo?

“Čist fajn”, kako su purgeri jednom davno govorili. Ivan Fiolić u vizijama je trenera Zlatka Kranjčara, o tome je Dinamov strateg već govorio: “On je to svojim igrama svakako zavrijedio. Nećemo mu kako bi to moj prijatelj Tomica (Tomislav Ivković) priželjkivao podastrijeti crveni tepih, ali sam dao zeleno svjetlo za njegov dolazak. S njim ćemo puno dobiti, riječ je o kvalitetnom ljevaku, vrlo inteligentnom igraču.”.

Upravo podatak da prirodno igra lijevom nogom, prednost je Fiolića jer ga novi trener može koristiti na više pozicija. Iako je jednom i sam potvrdio kako je njegova prirodna pozicija centralni ofenzivni vezni, Fiolić može igrati i na krilnim pozicijama. S obzirom da Dinamo prakticira sustav igre ofenzivnih krilnih igrača (od Pjace, preko Brekala do Fernandesa i Soudanija) koji igraju direktno prema golu i s krila se ubadaju u sredinu, Ivan Fiolić mogao bi postati isti taj tip igrača u Dinamu. S desnog krila, s uzorom na rolu Soudanija, prijetio bi direktno protivničkim vratima.

Pozicije gdje bi Fiolić mogao igrati u raznim varijantama Dinama:

collage-01

Za kraj, u momčadi koja svoju igru bazira primarno na tehničkim kapacitetima svojih igrača i kreaciji igre kroz posjed te mnogo dodavanja, Ivan Fiolić trebao bi se brzo adaptirati u Dinamovu trenutnu filozofiju igre. Informacija kako je prošao kroz nogometnu školu Dinama i kako je već igrao s nekim od svojih novih kolega, trebali bi mu biti samo pozitivna stvar kod što brže prilagodbe na novu momčad.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?