Ercegova prodaja nastavak je loše Hajdukove transfer-politike

hajduk.hr
Sportarena.hr predstavlja svoje novo pojačanje. Slavko A. Boras postao je dio našega tima, a na portalu debitira s tekstom u kojem se osvrće na Hajdukovu transfer-politiku s naglaskom na recentnu prodaju Ante Ercega.

Ovoljetnja prodaja Nikole Vlašića, jednog od ponajboljih i najtalentiranijih igrača HNL-a u Everton za osam milijuna eura sa bonusima, ili 10,8 milijuna po Transfermarktu, za svakog navijača Hajduka i prosječnog pratitelja HNL-a značila je mnogo. Klub koji je nakon niza godina minusa u blagajni zbog samovolje bivših kontroverznih uprava i korupcije u vrhu napokon je sredio financije i dobio perspektivu. Činilo se kako je došao kraj vremenu u kojem je Hajduk nekonkurentan na tržištu, u kojem svi znaju da klub nema novaca pa zbog toga neće ni dobiti realne ponude za svoje igrače, već toliko niske iznose da je to graničilo s zdravom pameću. Što je najgore, te kvaziponude, ti sitni iznosi za odštetu dobrih igrača bili su objeručke prihvaćani od strane kluba, bez imalo one poslovne drskosti i bahatosti koja bi omogućila realnije cjenkanje i profiliranje kluba na ionako beskurpuloznom tržištu. No znalo se da se sve to radilo upravo iz razloga rješavanja financijske situacije i stabiliziranja kluba što je po pričama mnogih danas postignuto. Hajduk je sada postao konkurentan iz biznis prespektive i konačno se može okrenuti starim ciljevima, osvajanju titule i razbijanju dominacije Dinama te Rijeke u zadnje vrijeme.

Ante Erceg bio je ako ne najkvalitetniji igrač HNL-a, onda igrač koji je bio u najboljoj formi. Devet golova i šest asistencija u 15 utakmica u jesenskom dijelu HNL-a, kao i tri gola u Europi govore dovoljno o njegovoj formi, a svatko tko je pratio Hajduk u zadnje dvije godine zna koliko je Ante značio za klub. Osim praktičkog smisla, u kojem se svojom kvalitetom i pozicijom savršeno uklapao u Carillovo božićno drvce od formacije, i na toj lijevoj strani često donosio prevagu na terenu, a ubacujući se u šesnaesterac kao druga špica i mnoge bitne golove, Erceg je mnogo donosio i na mentalnom planu. Podrijetlom iz Imotskog, rođeni Splićanin Hajdučkog srca, tihi vođa pobjedničkog mentaliteta činio se kao savršeni igrač splitskog kluba i zbog toga je bio miljenik masa. Mnogi su čak smatrali kako će Ante biti predvodnik generacije koja će nakon 13 godina vratiti titulu prvaka Hrvatske u Split.

hajduk.hr
hajduk.hr

Baš kada su počele priče o napadanju titule sljedeće sezone sa jednom zdravom perspektivom i dobrom ekipom, Hajduk prodaje Ercega u Al-Ahli i tako se vraća dvije stepenice unatrag. Smiješna cifra od 1,5 milijuna eura po Transfermarktu nije niti cijela otišla u Hajdukovu blagajnu, jer je jedan dio dobio Erceg a jedan njegov bivši klub, Balikesirspor. I dok je Erceg preko kasnijih intervjua uspješno prenio svoju perspektivu i objasnio kako mu ovaj transfer znači rješavanje egzistencije njegove obitelji, Hajdukovo “DA” stvarno nema smisla. Sve je to divno i krasno kada Hajduk kaže da je izašao u susret Anti i s ljudske strane to je hvalevrijedna stvar, ali ako si u poziciji kluba koji se nakon dugo vremena okreće velikim stvarima i pokušava ostaviti dojam ozbiljnosti u svojim namjerama, ovaj potez djeluje amaterski.

Kod nekih koji podupiru ovaj transfer mišljenje o Ercegu je o dvadesetdevetogodišnjaku staklenih nogu koji je već za “mirovine”. Taj birtijaški pogled na nogomet u kome je igrač blizu tridesetih već star kasni nekih dobrih deset do petnaest godina u odnosu na realnost. Činjenica je da se novim tehnologijama, dijetama i pristupima na treningu igrački vijek nogometaša produžio, a mnogi će se složiti da su najbolje igračke godine, kada igrač doživljava vrhunac svoje igre, one od 27. do 32. Prešućuje se činjenica da je Erceg imao 27 sve do prije nekih mjesec dana, kada je proslavio 28. rođendan, i prema tome je tek ušao u najbolje godine svoje karijere. Hajduk takve stvari mora znati, puštanje vođe ekipe, mogućeg predvodnika bilih u pohodu na titulu sljedećih godina za milijun eura totalni je promašaj. Erceg je, uzevši u obzir njegov značaj za Hajduk, morao ostati, ili se prodati za realniju, tri do četiri puta veću cijenu. Da bi prihvatili to kao realno, dovoljno je samo baciti pogled na cijene plaćene za igrače sličnih godina iz sličnih liga u zadnje vrijeme.

hajduk.hr
hajduk.hr

No, ovo zasigurno nije prva loša procjena ljudi zaduženih za dovođenje i prodaju igrača u Hajduku. Nećemo se ovdje vraćati daleko unatrag i spominjati Bobane i Modriće, ali spomenut ćemo neka zanimljiva imena koja su prošla kroz klub u zadnjih par godina. Prvi od njih je Jean Evrard Kouassi ili na jugu popularni “Kvasina”. Kouassi je bio mladi perspektivni obalobjelokošćanin koji je oduševljavao igrama na krilima “bilih tića”, a sa samo 21-om godinom prodan je u kinesku ligu za dva milijuna eura. To tada nije izgledala kao loša cifra ali gledajući na to što je Kouassi mogao donijeti Hajduku u sljedeće dvije-tri godine i cijenu koju je mogao postići u to isto vrijeme, moglo je to puno bolje. Kapetan Mario Maloča prodan je Lechiji Gdansk sa 26 godina za 150 tisuća eura. Tomislav Kiš, mladi perspektivni napadač Hajduka koji je rano u karijeri imao i lom noge, prodan je 2015. sa 21-om godinom u belgijski Kortrijk za također 150 tisuća eura. Lorenco Simic je prošle godine, kad je imao dvadeset, prodan za 1,2 milijuna. Mogli bismo još spomenuti mnoge ali većinu ćete vidjeti u slikama ispod. Sve su ovo loši poslovi, prerano ili prejeftino prodani igrači koji su mogli klubu donijeti puno više, a Erceg je nastavak toga istoga. Loše je govoriti kako su ove cifre realno stanje, klub se bez obzira na situaciju treba znati izboriti za svoja prava. Lako je govoriti “nema se para”, treba se znati postaviti i izvući najbolje što se može.

Odlazni transferi Hajduka u posljednje četiri sezone
TM
TM
TM
TM

Što se tiče dolazaka, Hajduk dovodi većinom nedokazane nogometaše, upitnu robu od koje se nada da bi upravo u Hajduku mogla procvati i izrasti u nogometnu kvalitetu. Većina njih dolazi besplatno i čista je lutrija očekivati da će se netko od njih profilirati i postati dobar igrač. Ipak, i s tom politikom Hajduk ima odlične rezultate, Futacs, Ohandza, Hamza, povratnik Radošević pa čak i Savvas i možda Said su sve dobri igrači, i klub ako i kad ih bude prodavao mora biti svjestan njihove kvalitete i realne cijene.

 

TM
TM
TM
TM

Za razliku od njih Andre Fomitschow i slični poluproizvodi samo su uteg oko vrata klubu i štete blagajni i reputaciji kluba. Mišljenja sam kako se treba znati odabrati i procijeniti uložiti novac u dokazanu robu. Jedan od takvih primjera je Ilija Nestorovski, predvodnik Palerma u povratku u najviši rang talijanskog nogometa. Svojevremeno dok je olako trpao za Inter po travnjacima HNL-a, Ilija je bio ponuđen Hajduku za ne tako velikih 150 tisuća eura. Hajduk, kao i mnogo puta dotad to nije znao dobro procijeniti i iskoristiti.

Da se razumijemo, nijedan hrvatski klub trenutno transferno ne posluje dobro. Dinamo od prodaje Marka Roga nije imao ozbiljnije prodaje. Čileanci Fernandes i Henriquez su otišli za manje nego što su došli, mnoga kvazipojačanja koja su dovedena u zadnje vrijeme otišla su besplatno bez da su ostavili ikakav trag u klubu, a talent tipa Marcos Guillherme nije dobio više od pola godine za privikavanje i dokazivanje. Pogrešna politika okrenuta stranim kapitalcima koji se ne prodaju na vrijeme, koja je na snazi zadnjih nekoliko godina pokazala se kao promašaj, obzirom da se izgubila dominacija u prvenstvu. Kupovina Gavranovića i prodaja parazita Antolića možda je korak prema povratku na dobre staze poslovanja na tržištu i općenito. Rijeka je s druge strane rasprodala šampionsku momčad doslovno za siću. Izgleda da su u Rijeci zadovoljni s dva do tri milijuna po igraču.

Odlazni transferi Dinama ove sezone
TM
TM
Odlazni transferi Rijeke ove sezone
TM
TM

Iako je Rijeka trenutni prvak Hrvatske, mišljenja sam da je dosta Hajdukovih igrača trenutno individualno kvalitetnije od svojih rivala s Kvarnera. Rijekina šampionska momčad, koje više nema, lošija je od one koja je prije par godina predvođena Leonom Benkom i Andrejem Kramarićem završavala iza Dinama, a ekipa Dinamo nemjerljivo je lošija od one s Pjacom i Fernandesom koja je na Maksimiru pobjedila londonski Arsenal. Za zaključiti je da je kvaliteta HNL-a ove zadnje dvije tri godine pala, jedino Hajduk ima rast po rezultatima, igri i igračima. Zbog toga svega je velika šteta ovako olako pustiti Antu Ercega za sitan novac i nastavljati loše poslovati na tržištu.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?