“Hrvatski reprezentativci ipak nisu heroji, a trebali su biti”

Getty Images
Utjecajni američki Foreign Policy objavio je članak u kojem podsjeća tko su i što sve radili Luka Modrić i Dejan Lovren zajedno sa Zdravkom Mamićem.

Dan uoči utakmice između Hrvatske i Rusije u Sočiju, ugledni i utjecajni američki Foreign Policy (FP) objavio je članak u kojem dramatizira činjenicu da Luka Modrić, a ne samo on iz reprezentacije, u Hrvatskoj danas ipak nije u rangu Prosinečkog, Šukera, Bobana i ostatka Vatrenih i 1998. godine.

Dramatizirali su Amerikanci ustvrdivši da je posebno Modrić danas u Hrvatskoj više predmet gnušanja nego u statusu heroja. Međutim, u cijelom slavlju oko SP-a i momčadi koju na terenu vodi Modrić, činjenica jest da se krije i svima nama poznat crv sumnje, da se prešućuje inspiracija za sve one već izlizane viceve o tome kad Luku Modrića bilo što pitaju, a on odgovara – “ne sjećam se”.

FP je, dakle, u potpunom pravu kad piše da nad Modrićevim “i još nekima iz reprezentacije” doista lebdi sjenka. Kao što je u pravu kad piše da je razlog za tu sjenku Zdravko Mamić.

“On je nekoć bio jedna od najmoćnijih i najživopisnijih figura u hrvatskom sportu”, piše Foreign policy, a potom objašnjava nepravomoćnu presudu o transferima iz Dinama u Tottenham Hotspur Modrića 2008. i Dejana Lovrena 2008. u Olympique Lyonnais 2010.

Foreign policy objašnjava i to da je Mamić, kako je presuđeno, uzimao čak 50 posto novca od transfera iz kluba koji nije privatan, koristeći svoj položaj neprikosnovenoga u klubu.

“Hrvatsko neprijateljstvo prema Modriću i Lovrenu, ipak, nije posljednica toga što su bili žrtve tog posla, nego zato što su povukli svoje izjave koje su dali tijekom istrage protiv Mamića, osobe nad kojom se gnuša cijela navijačka javnost diljem te zemlje.”

“Nisam nikada rekao… da je… da… da se potpisalo naknadno. Rekao sam vam onda da se ne mogu sjetiti kada se to dogodilo”, citirao ga je FP. Zato su i Modrić i Lovren sada pod istragom za lažno svjedočenje, a to što su učinili zamjera im se da su time štitili ozloglašenu i korumpiranu osobu.

Getty Images
Getty Images

Zanimljivo je da si je FP dao truda iskopati čak i to da su odmah nakon tog njegovog svjedočenja, po hotelu u Zadru gdje je tijekom rata u 90-ima Modrićeva obitelj živjela u izbjeglištvu, osvanuli grafiti: “Luka, sjećat ćeš se ovoga jednog dana.”

Propustiti pokopati tako omraženu i korumpiranu figuru kao što je Mamić, za navijače bilo je previše, to mu nisu mogli oprostiti. FP dalje opisuje na koliko je tko osuđen, zašto je Mamić trebao po nepravomoćnoj presudi u zatvor, zašto je i kako pobjegao.

“Mamić je bio velika riba čiji se utjecaj ne treba podcjenjivati. Kao čelnik Dinama, imao je direktne veze sa sucima, političarima, vlasnicima i šefovima medija, te s policijom.”

Kako bi objasnio prilike u nogometu u Hrvatskoj i koliko kome i što Dinamo znači, morao je kratko prepričati nastanak Dinama 1945., utakmicu s Crvenom Zvezdom od 13. ožujka 1990., potom neovisnost, ali i nacionalizam 1992., Tuđmanovo maltretiranje kluba izmišljenim imenima… U svom tom cirkusu koji se stalno vrtio oko kluba, čak i kada klub u Europi nije činio ništa, činjenica je da je klub prodavao mnoge odlične mlade nogometaše. Samo, sa skoro svima je postojao jedan veliki problem.

Svi su “prodali dušu vragu” osim – Kramarića

“Svi su imali ugovore s Mamićem”, piše FP, ali i dodaje svi osim jednoga:

“Postoji, ipak, jedna zvijezda iz reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog prvenstva 2018. koja se otvoreno oduprla Mamićevoj korupciji: Andrej Kramarić. Kramarić je bio mladi Dinamov igrač kada je otvoreno odbio potpisati ugovor s Mamićem koji bi vezao i njega i njegovu buduće zarade nakon što napusti klub. U klubu je zato bio izopćen i napustio ga je kasnije te godine. Igrao je nekoliko klubova po Europi prije nego što se skrasio s Hoffenheimom u Njemačkoj i etablirao se kao jedan od ključnih hrvatskih igrača.”

“Priča koju ste čuli je istinita… Iz toga sam izašao s osmijehom na licu i postao uspješan. Ali, naravno, ostao je gorak okus. Dinamo je bio moj san otkako sam bio dijete”, citirao je raniju izjavu Kramarića FP.

Cijeli taj tekst FP-a, za one kojima je ova priča poznata, na kraju je poslužio kao razorna ilustracija za situaciju u kojoj su se Kramarić i Modrić našli protiv Danske pri izvođenju jedanaesteraca. Kramarić je tada glatko pogodio gol. A Modrić… Prvo je na samom kraju utakmice prethodno promašio jedanaesterac.

Gledali su ga milijuni ljudi diljem svijeta i čekali da popravi ono što je prethodno uprskao, što je inače dramatična, ali normalna nogometna situacija i navijači su u pravilu svojim junacima skloni oprostiti promašaj, naknadno čak s njima suosjećati. A sada… Danski trener je naknadno rekao da izvođenje jedanaesteraca u raspucavanjima s ovakvim ulogom kod nogometaša donosi navali adrenalina kao da su na liniji fronta u ratu.

I onda je Modrić pogodio. Navijači Hrvatske su odahnuli. Jest da je prethodno promašio tijekom utakmice, jest da ih je iznevjerio još ranije na sudu, ali je sada barem učinio posao kako spada.

“Možete li zamisliti što bi bilo da nije pogodio?”, rekao je Zlatko Dalić poslije utakmice. Ono što FP nije uočio bilo je da je i taj drugi penal Modrića bio jako loš, da ga je Schmeichel Jr. umalo obranio nogama. Čak i onaj penal Modrića protiv Rusije bio je na ruci Akinfejevu, da bi mu lopta skliznula uz vratnicu… Modrić je raširenih ruku i bez daha pola sekunde stajao na bijeloj točki i gledao kamo će ta lopta na kraju… a ona je uz vratnicu jedva ušetala u mrežu.

Modrić je eksplodirao.

“Bjegunac Zdravko Mamić, koji je gledao TV negdje u BiH, vjerojatno nije sumnjao da će Modrić na kraju izvući Hrvatsku. Na kraju krajeva, nogometna zvijezda je izvukla Mamića kada je bilo potrebno na sudu”, stoji na kraju FP-ovog opširnog teksta.

Tekst preuzet s uglednog američkog portala Foreign policy.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?