Iago Aspas – najbolja napadačka opcija za Španjolsku

Getty Images
Ne tako dobra kao ona Raula i Ville, ali svakako bolja od Diega Coste i Alvara Morate.

Uvrštavanje na popis reprezentativaca Španjolske za Svjetsko prvenstvo… Za Iaga Aspasa to više nije san – sada je realnost.

Tijekom prošle sezone, igrač Celte je na klupskoj razini zabio više pogodaka od svih svojih suigrača, iako je često igrao kao povučeni napadač, aktivno pomažući Maxiju Gomezu iz dubine. Osim toga, važno je spomenuti kako je igrač iz Barreira, galicijske nogometne akademije, na Svjetsko prvenstvo došao kao četvrti strijelac španjolskog prvenstva, gdje je u leđa gledao samo već svima dobro znanoj eliti – Luisu Suarezu, Cristianu Ronaldu i Leu Messiju.

Ne iznenađuje činjenica da je Aspas kao najefikasniji igrač sa španjolskom putovnicom nagrađen prestižnim Pichichijem. Međutim, individualna statistika definitivno nije bila ta koja je ostvarila dječački san Iaga.

Naravno, bez dvadeset dva pogotka i pet asistencija, Aspas zasigurno ne bi ni bio pozvan u nacionalnu vrstu za Svjetsko prvenstvo. Njegova statistika je, međutim, odličan bonus, koji dokazuje kako Iago reprezentaciji može dati puno više nego što se to čini na prvi pogled.

Aspas je tipičan igrač Crvene furije. Aspas je napadač koji je jednostavno potreban reprezentaciji koja njeguje tehnički sofisticiran nogomet s velikom količinom kretanja po terenu. I konačno, Aspas je najprilagodljiviji igrač od svih napadača nacionalne vrste Španjolske.

Sada već bivši glavni trener Crvene furije je sve svoje nade položio na Diega Costu, Rodriga i, naravno, Aspasa. Svaki od napadača posjeduje određene tehničke vještine i taktička obilježja. Osim toga, važno je napomenuti i da su sva tri napadača vrlo različita i da ne kopiraju jedan drugoga. Drugim riječima, Costa nikada neće moći igrati kao Rodrigo, a Rodrigo na terenu nikada neće raditi ono što radi Aspas.

Ukoliko ih promatramo pojedinačno, Costa je udarni napadač koji sve svoje kvalitete pokazuje u vertikalnom nogometu. Španjolac brazilskog podrijetla je upravo zbog toga bio potreban Mourinhu, Conteu i Simeoneu. S druge strane, neke od kvaliteta Rodriga su brzina i pritisak, ali samo u formaciji s dva napadača, kao što je to bio slučaj u Valenciji prošle sezone.

Getty Images
Getty Images

Niti jedan od spomenuta dva napadača nema prednosti nad Aspasom. Jednostavno rečeno, nitko od njih nema ono po čemu je Crvena furija poznata. Costa je preiskusan kako bi radikalno mijenjao svoje nogometne poglede i prilagodio se određenim zahtjevima, a Rodrigova veza s navijačima, ali i samim savezom, ne djeluje čvrsto. Do prvog neuspjeha, kako kažu.

Niti Costa ni Rodrigo u načelu ne mogu ponuditi ono što nudi Iago. Govorimo, prije svega, o sposobnosti preciznog dodavanja, o kulturi otvaranja, o zauzimanju položaja u dubini i, naravno, o predviđanju akcija suigrača. Sve ovo nalazimo u Aspasu, koji je trenutno definitivno na vrhuncu svog nogometnog razvoja.

Nogomet Aspasa najbolje odražava suštinu Španjolske. Ukoliko bi trebali izdvojiti napadača koji najbolje karakterizira snagu cijele momčadi, onda bi to, bez sumnje, bio Celtin učenik. Nitko stilski toliko ne podsjeća na zlatno vrijeme s Raulom i Davidom Villom, kao Iago. Naravno, jasno je da se Aspas ne može mjeriti s najboljim napadačima u povijesti reprezentacije, ali u razdoblju ovakvih kadrovskih ograničenja – definitivno može pomoći.

Uostalom, ako ćemo iskreno, Aspas je iznimno svestran igrač. Zona djelovanja Coste je središte šesnaesterca, dok Rodrigo treba prostor. S druge strane, samo Iago može učinkovito smanjiti protivnikov prostor djelovanja po dubini i time osigurati visoku točnost dodavanja.

Sve je to u kompletu i odvelo Aspasa na Svjetsko prvenstvo.

Ali… U početnoj postavi Crvene furije će svejedno igrati Diego Costa.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?