Najboljih XI nogometaša u Ligue 1 do 20 godina

Najboljih XI nogometaša u Ligue 1 do 20 godina

Sportarena.hr predstavlja kombiniranu momčad najtalentiranijih mladih igrača francuske Ligue 1.
Sportarena.hr
Sportarena.hr
Vratar – Alban Lafont (Toulouse)

Dob: 18 godina

Akademija: Toulouse (2014.-2015.)

Državljanstvo: Francusko, Burkina Faso

Debi u profesionalnom nogometu: 28. 11. 2015.

Statistika ove sezone u Ligue 1: 33 utakmice (10 bez primljenog pogotka)

Lafont je već drugu sezonu zaredom prvi vratar Toulousea. Mladi Francuz tijekom tog vremena svojim iskusnim konkurentima nije ostavljao mjesta da zauzmu njegovu poziciju. Osim toga, skauti velikih klubova već su neko vrijeme stalni gosti na Toulouseovom stadionu.

Lafontove najveće vrline su brza reakcija, hladnokrvnost, izvanredna igra nogama i nevjerojatno samopouzdanje. On ne samo da stoji na golu, on ujedno i vodi cjelokupnu obranu Toulousea (iako su neki od njegovih suigrača gotovo dvostruko stariji od njega). U Francuskoj ga nazivaju „novim brojem jedan“ buduće Francuske reprezentacije.  

Loša strana njegove igre jest prvenstveno to što se Lafont često bezrazložno udaljava od vrata. Međutim, to se može opravdati njegovom mladom nepromišljenošću i neiskustvom.

Branič – Kelvin Adou (Toulouse)
Getty Images
Getty Images

Dob: 19 godina

Akademija: Toulouse (2007.-2016.)

Državljanstvo: Francusko, Obala Bjelokosti

Debi u profesionalnom nogometu: 14. 8. 2016.  

Statistika ove sezone u Ligue 1: 19 utakmica

Kelvina Adoua prije svega definiraju brzina i izdržljivost. Ovaj mladi Francuz po desnom krilu kao lud trči cijelih 90 minuta, daje širinu napadima i neutralizira prijetnje ispred vlastitih vrata. Ovaj je mladi igrač za Tolouse, koji se tradicionalno oslanja na obranu (i kontranapad), pravo otkriće.

Adou je ovu sezonu započeo kao rezervni igrač. Međutim, na zimu je iz osnovne postave istisnuo Steevea Yagoa. U usporedbi s Kelvinom, Afrikanac je prečesto griješio, radio prekršaje i stvarao rizične situacije pred vlastitim vratima.

Kelvinov nedostatak je primarno linearnost njegove igre i niska učinkovitost u napadu. Tamo gdje je potrebna disciplina – tu je jako dobar. Međutim, kada se od njega zahtijeva malo maštovitosti i kreativnosti… E tu se već ne snalazi najbolje.

Branič – Malang Sarr (Nice)

Dob: 18 godina

Akademija: Nice (2005.-2016.)

Državljanstvo: Francusko, senegalsko

Debi u profesionalnom nogometu: 14. 8. 2016.  

Statistika ove sezone u Ligue 1: 25 utakmica (1 gol, 1 asistencija)

Štićenik Luciena Favrea. Sarr već od početka sezone igra u početnoj postavi francuske momčadi. Premda se u posljednje vrijeme zbog oporavka Le Marchanda situacija nešto promijenila, ovaj će igrač bez sumnje imati svijetlu budućnost.

Sarrove su glavne kvalitete njegove fizičke osobine. Malang je visok, jak branič koji se neće pogubiti usred teškog sraza s bilo kojim napadačem. Uza sve to, ovaj mladić zna kvalitetno inicirati napad, jednako uspješno igra unutar raznih taktičkih shema i, ukoliko je to potrebno, može zatvoriti čak i lijevo krilo. Posjeduje dovoljno brzine i tehnike za sve to.

Što se tiče mana, sklon je donošenju brzopletih odluka u presingu, a ponekad radi i pozicijske greške. Opet, sve se to može pripisati neiskustvu i nezrelosti.

Branič – Ronael Pierre Gabriel (St. Etienne)
Getty Images
Getty Images

Dob: 18 godina

Akademija: St. Etienne (2014.-16.)

Državljanstvo: Francusko

Debi u profesionalnom nogometu: 29.11. 2015.   

Statistika ove sezone u Ligue 1: 13 utakmica

On je najtalentiraniji mladi igrač današnjeg St. Etiennea. Pierre Gabriel utjelovljuje brzinu, nogometni intelekt i učinkovitost u jednom pakiranju. Osim toga, igrač konstantno napreduje.  

Rođeni Parižanin igra na desnom krilu obrane. Pierre Gabriel je u St. Etienneu među najboljim igračima prema broju uzetih lopti, presijecanja i osvojenih duela. Zbog čega? Prije svega, stvar je u njegovoj oštrini, marljivosti i sposobnosti da „osjeti trenutak“.

Kao manu možemo navesti slabu učinkovitost u napadu. Kao i Adou, Pierre Gabriel jednostavna rješenja stavlja ispred riskantnih pothvata.

Zadnji vezni: Jean-Victor Makengo (Caen)

Dob: 18 godina

Akademija: Caen (2011.-2015.)

Državljanstvo: Francusko, kongoansko

Debi u profesionalnom nogometu: 29.11. 2015.   

Statistika ove sezone u Ligue 1: 13 utakmica

Ako ste vidjeli kako je za Caen igrao mladi Ngolo Kante, onda sigurno osjećate jak déjà-vu dok gledate Makengovu igru. Jean-Victor je također gibak kao mačka, čvrsto stoji na nogama u bilo kojoj situaciji, smjelo ulazi u duele i nerijetko iz njih izlazi kao pobjednik.

Doduše, sličnosti tu prestaju. Stvar je u tome da je Makengo, za razliku od Ngoloa, puno češće primoran trčati naprijed, prolaziti igrače i slati pasove kako bi pojačao tempo napada. Od svega navedenog, najbolje mu leži dribling – ovom je Parižaninu jako teško oduzeti loptu.

Makengov glavni minus jest njegova sklonost neuklapanja u ritam igre. Umjesto da primiri igru, Jean-Victor ponekad potrči naprijed. Umjesto da doda najbližem igraču, on uputi dugu loptu, itd. Očito mu je potrebno više iskustva kako bi naučio pravilno ocjenjivati situaciju i donositi odluke u skladu s njom.

Desni vezni – Amine Harit (Nantes)

Dob: 19 godina

Akademija: PSG (2007.-2008.), Red Star (2011.-2012.), Nantes (2012.-2015.)

Državljanstvo: Francusko, marokansko

Debi u profesionalnom nogometu: 13.8.2016.   

Statistika ove sezone u Ligue 1: 27 utakmica (1 gol)

Zvijezda juniorskih turnira Amine Harit se do današnjeg dana nije u potpunosti pronašao u svijetu profesionalnog nogometa. Iako, naravno, potrebno je spomenuti kako je čak i ovo što trenutno pokazuje dovoljno da si osigura mjesto u početnoj postavi Nantesa.

Harit je tipičan veznjak. Vrlo je tehnički potkovan, pametno kombinira, uvijek podiže tempo igre. Može igrati u centru, ali najčešće djeluje na bokovima gdje ima više prostora. Još su ga od mladih dana uspoređivali s Nasrijem i Ben Arfom (ovisno o tome tko je u tom trenutku igrao bolje). Kao i navedena dvojica, Harit je, premda kreativan, gotovo beskoristan u duelima.

U kojem će se smjeru njegova karijera dalje kretati, teško je reći. Da bi Amin  demonstrirao svoj puni potencijal treba ga dati u ruke treneru koji će u njega vjerovati i koji će cijelu igru graditi oko njega. Već je sada jasno da Sergio Conseisao nije takav trener.

Srednji vezni – Lucas Tousart (Lyon)

Dob: 19 godina

Akademija: Rodez (2010.-2013.), Valenciennes (2013.-2014.)

Državljanstvo: Francusko

Debi u profesionalnom nogometu: 20.01.2015.    

Statistika ove sezone u Ligue 1: 19 utakmica (1 gol, 1 asistencija)

Lucas Tousart se brzinom munje probio u elitu francuskog nogometa. Sada je bez njega gotovo pa nemoguće zamisliti centar Lyona, jedne od najboljih momčadi Ligue 1.

Tousartove kvalitete uključuju izdržljivost, ustrajnost, žestinu i nogometni intelekt. Odlično oduzima lopte, koristan je u duelima, sposoban je u pravi trenutak loptu poslati na pravo mjesto. Sada je njegova igra na toliko visokoj razini da bi gubitak ovog igrača za Lyon bio jednako katastrofalan kao i gubitak Gonalonsa ili Tolissa. Ukoliko će Lucas već najesen debitirati za reprezentaciju Francuske, nitko neće biti iznenađen.

Njegove mane su praktički nezamjetne na utakmicama Ligue 1. Međutim, one izlaze na vidjelo u utakmicama protiv vrhunskih klubova. Prije svega, to su greške u radu s loptom i nepravilne odluke pod presingom. Međutim, potrebno je spomenuti kako je mladić dobar dio tih grešaka popravio tijekom posljednjih mjeseci.

Srednji vezni – Lucas Tousart (Lyon)

Dob: 19 godina

Akademija: Marseille (2005.-2016.)

Državljanstvo: Francusko

Debi u profesionalnom nogometu: 21.08.2016.    

Statistika ove sezone u Ligue 1: 26 utakmica (1 gol, 5 asistencija)

Maxime Lopez je marsejski Veratti – mladić koji steže protivničke napade na centru i nabija tempo igre kada je to potrebno. S obzirom na manjak iskustva, on sve to odrađuje relativno zrelo.

Maxime ima odličan pas – realizira dodavanja bez obzira na udaljenost, uvijek je točan. Odlično inicira napade, prekida protivničke kombinacije i otvara se suigračima. Upravo se zahvaljujući njemu centralnoj zoni Marseillea vratio taj neki osjećaj uzvišenosti i profinjenosti koji u klubu nije viđen još od doba Lucha Gonzaleza.

Lopezov glavni nedostatak (kao i nedostatak svih igrača u Mraseilleu Rudija Garcije) jest nestabilnost. U jednoj utakmici može demonstrirati vrhunsku igru, dok u sljedećoj može kiksati i pokazati tek možda 20% svojih mogućnosti. U prijestolnici Provanse smatraju da će to proći s godinama.

Lijevi vezni – Ismaila Sarr (Metz)

Dob: 19 godina

Akademija: Generation Foot (2009.-2016.)

Državljanstvo: Senegalsko

Debi u profesionalnom nogometu: 25.09.2015.     

Statistika ove sezone u Ligue 1: 28 utakmica (3 gola, 5 asistencija)

Ismaila Sarr je jedinstvena ličnost na ovom popisu. Mladi je igrač svoje djetinjstvo i prve nogometne korake prošao u Africi, u rodnom Senegalu.

Valja napomenuti i da se to nije negativno odrazilo na umijeće ovog mladog igrača. Kada je prošlog ljeta došao u Metz, bio je potpuno spreman zauzeti mjesto u početnoj postavi momčadi (i pokazao se kao i više nego dostojna zamjena za Yenija N’Gbakota).

U Sarrove kvalitete možemo ubrojiti nevjerojatnu brzinu, dribling, sposobnost improvizacije u nezgodnim situacijama i snažan udarac desnom nogom. Kada ga krene, teško je povjerovati da igra za tako skroman klub poput Metza. Minusi njegove igre uključuju povremeno otezanje s loptom i lošu realizaciju. Kada bi Sarr znao iskoristiti baš sve potencijalne šanse koje mu stvore suigrači, ali i on sam, sada bi upravo on, a ne Cheick Diabate, bio najbolji strijelac Metza.

Napadač – Yann Karamoh (Caen)

Dob: 19 godina

Akademija: Racing Pariz (2006.-2011.), Caen (2011.-2015.)

Državljanstvo: Francusko, Obala Bjelokosti

Debi u profesionalnom nogometu: 13.08.2016.      

Statistika ove sezone u Ligue 1: 31 utakmica (5 golova, 3 asistencije)

Iako Cean ima lošu sezonu, za Karamoha definitivno ne možemo reći da je loš. Od samog početka igre u Ligue 1, ovaj mladić plijeni pozornost skauta velikih klubova.

Karamohove jače strane su brzina, dribling i robusnost. On može proći bilo kojeg suparničkog igrača (upravo zato mu protivnici nastoje davati što je to manje moguće slobodnog prostora). Nadalje, on je izuzetno svestran – iako je njegova osnovna pozicija ona napadačka, Karamoh nerijetko zauzima poziciju na krilu, odrađujući posao koji je nekarakterističan za jednog napadača.

S druge strane, valja napomenuti kako nema jak udarac s obje noge. Zbog toga i ima tako lošu realizaciju.

Napadač - Kylian Mbappe (Monako)

Dob: 18 godina

Akademija: Clairefontaine (2011.-2013.), Monaco (2013.-2015.)

Državljanstvo: Francusko, kamerunsko

Debi u profesionalnom nogometu: 02.12.2015.      

Statistika ove sezone u Ligue 1: 24 utakmice (13 golova, 8 asistencija)

Neokrunjeni princ francuskog nogometa. Vođa napada Monaca, najbolji strijelac monegaške momčadi u 2017. godini, kako u prvenstvu, tako i u Ligi Prvaka, debitant francuske reprezentacije, rekorder Ligue 1 po broju golova zabijenih do dobi od 18 godina – sve je to Mbappe.

Kvalitete: praktički sve što se tiče napada. Odlično realizira šanse, ima jak udarac s obje noge, lako prolazi protivničku obranu, sudjeluje u kombinacijskoj igri i svjestan je situacije na terenu. Tijekom cijele sezone, samo je jedan igrač uspio „primiriti“ Kyliana: kapetan PSG-a Thiago Silva koji se u finalu kupa doslovno zalijepio za njega (nakon čega je Mbappe, kako se priča, čak i zaplakao). Međutim, ta ga je nesreća učinila još jačim. Dok je Kylian ranije previše vremena provodio u kaznenom prostoru, sada traži dubinu, izlazi na lijevo krilo, stvara šanse (isto kao što je to nekoć radio još jedan legendarni igrač Monaca Thierry Henry).

Priča se da su top klubovi na Mbappea već sada spremni potrošiti i više 100 milijuna eura. Ta suma sa svakim novim golom, svakim samostalnim prolazom ili dobrim dodavanjem raste. U Francuskoj, ali i u ostatku Europe, nitko ne sumnja u to da će Kyilian uskoro postati nova nogometna superzvijezda.  

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

 

Tagovi: ,
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?