Liverpool nije ni trebao Coutinha – Bez njega, Redsi igraju bolje

Getty Images
Prijelaz Brazilca pomogao je Liverpoolu da dođe do Kijeva.

Autor: Kiril Mazur

14. siječnja: Liverpool razbija Manchester City i nanosi im prvi (a tada se činilo kako će biti i jedini) poraz u prvenstvu Engleske.

15. travnjaRedsi pobjedom (3-0) u četvrtfinalu Lige prvaka uzvratni susret protiv Građana na Etihadu pretvaraju u puku formalnost.

16. svibnja: Liverpool prolazi u finale najprestižnijeg europskog nogometnog natjecanja.

Kako objasniti ovaj uspjeha Liverpoola? Pa, on bi se, između ostalog, mogao objasniti i odsutnošću Philippea Coutinha… Ruku na srce, Redsi su svoj veliki uspjeh u sezoni 2017./2108. osigurali BEZ njega.

Transfer Brazilca u Barcelonu trebao je biti test snage za momčad Jürgena Kloppa. Glavna zvijezda Anfielda, najistaknutiji predstavnik njegove igre, čovjek koji je u redove katalonskog giganta prešao za 160 milijuna eura – prestravio je sve navijače odlukom da promijeni klub. Međutim, sumnje navijača pokazale su se neutemeljenima. Klopp i ekipa prebacili su u višu brzinu i stvorili novu momčad – momčad čija okosnica nije bio samo jedan igrač.

Viva Barca
Viva Barca

Nakon odlaska Coutinha, mnogi su stručnjaci pokušali naći objašnjenje njegove lake zamjene u Liverpoolu oslanjajući se na čistu statistiku, međutim – bez većeg uspjeha. Dok su ga mnogi napadali za neučinkovitost u obrani, statistika je stala na njegovu stranu (Philippe je u tekućoj sezoni Premier lige po utakmici imao više oduzetih lopti (1,2) od Oxlade-Chamberlaina (1) i Georginija Wijnalduma (1). Ali… zaboravite na trenutak statistiku.

Nakon prodaje Coutinha, Liverpool je u svoje redove doveo Virgila van Dijka, učinivši ga time najskupljim braničem u povijesti nogometa. Naravno, iako taj transfer tada nije izgledao ni približno bombastično kao onaj Philippea (ukoliko u obzir uzmemo vrijednost samog transfera) pokazao se kao iznimno mudar potez. Klopp je uz pomoć Nizozemca pod kontrolu doveo vječni problem na Anfieldu – igru ​​u obrani. Dolazak Van Dijka je u tom kontekstu bio jedan od ključnih poteza – u momčadi Kloppa pojavio se stabilan branič spreman voditi druge.

Iako je druga polufinalna utakmica protiv Rome jasno pokazala da je Liverpool još uvijek daleko od savršenstva ukoliko se u obzir uzme djelovanje pred vlastitim vratima, Redsi su čak i u Rimu pokazali veliki kontrast svemu što je Liverpool prodemonstrirao u prvoj polovici sezone. I to na kakav način. Van Dijk je Liverpoolu donio čvrstoću i, iako sam Nijemac nije osobito ponosan na ovakve transakcije, definitivno možemo reći kako je iznos izdvojen za njegov transfer – u potpunosti opravdan (posebice ukoliko se u obzir uzme suma izdvojena za Coutinhov transfer).

Getty Images
Getty Images

U susretu s Romom, Liverpool se zapravo držao poprilično jednostavnog načina igre. Domaćini su se na Anfieldu pouzdali na bezbroj dugih dodavanja koja su se, na kraju krajeva, pokazala odličnim rješenjem. Roma nije imala vremena za oduzimanje lopti te je atletski gledano bila u potpunosti nadigrana. A Coutinho? Realno gledajući, Philippe za takvu vrstu nogometa Liverpoolu nikada ni nije bio potreban (ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da se Milner, Wijnaldum i Andrew Robertson ionako konjski trude i na tuđoj polovici terena). Ono što je u ovom trenutku važno jest činjenica da ova utakmica ni u kom slučaju nije bila iznimka od pravila – u novoj godini Brazilac je u nekoliko susreta Liverpoolu bio i više nego suvišan.

Alex Oxlade-Chamberlain je 2018. godine postao standardni prvotimac. Milner i Wijnaldum počeli su stvarati brojčanu nadmoć na različitim dijelovima terena, ne dopuštajući time protivnicima realizaciju kontri. Roberto Firmino je nakon odlaska Coutinha dobio više slobode u smislu pomaka u dubinu, što je rezultiralo povećanjem njegove funkcionalnosti, a samim time i produktivnosti. Sam transfer je Salaha i Manea doveo do maksimalne učinkovitosti… Izgleda da je Coutinho bio važan, ali ne presudan za Kloppovu momčad. Ako ništa drugo, onda barem – ove sezone.

Coutinho1

Jürgen je to djelomično priznao već početkom ožujka, samo dva mjeseca nakon prodaje Philippea: „Sretan sam što se sve odigralo vrlo dobro za nas.” Na taj dan, trener Liverpoola izrekao je još jedan zanimljiv citat „Kada nismo bili u dobroj formi, uvijek smo smatrali da je dodati loptu Coutinhu – dobra ideja. Možda bi on nešto smislio“. Klopp je ovom izjavom pokušao odati počast bivšem igraču, ali istovremeno dokazati još jedan aspekt – Liverpool je bio pretjerano fokusiran na samo jednog izvođača kojeg, kako se pokazalo, i nije bilo tako teško zamijeniti.

Redsi nakon odlaska Coutinha nisu doživjeli nikakve poteškoće povezane s posljedicama samog transfera. To je zapravo bio odlično sklopljen posao: 160 milijuna eura za igrača čija prodaja nije promijenila mehanizam igre.

26. svibnja, za vrijeme Lige prvaka, nitko sigurno neće razmišljati o odsutnosti Coutinha…

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?