Liverpool protiv Rome: Polufinale Lige prvaka kreirano od strane bogataša iz Bostona

Getty Images
Uoči večerašnjeg uzvrata polufinala Lige prvaka između Rome i Liverpoola, donosimo zanimljivu priču o vlasnicima ovih dvaju klubova, bogatašima koji su nenamjerno kreirali ovaj poluzavršni meč.

Sam ručak nije ih koštao 42 milijuna eura, no to je bila suma koja je bila potrebna kako bi ova dva milijardera sjela za isti stol jednog sunčanog poslijepodneva u Bostonu prošlog lipnja.

Ako ćemo biti iskreni, cijela ta situacija bila je pomalo apsurdna. Jedan od njih, John W. Henry, tada je potpisao ugovor kojim njegov engleski klub plaća više od 50 milijuna dolara talijanskom klubu, koji pripada ovom drugom, Jamesu Pallotti, za veznjaka iz Egipta. S 25 godina na leđima, taj igrač bio je mlađi od financijske karijere koje su obojica biznismena imali u svom životnom vijeku.

No otkako su se Henry i Pallotta prebacili iz svijeta riskantnog ulaganja u američki sport pa onda u divlju scenu europskog nogometnog vlasništva, njihova tolerancija na apsurd postepeno je rasla. I tako su sjedili njih dvoje, vlasnici Liverpoola i Rome, razgovarajući o transferu Mohameda Salaha koji je svojom veličinom mamio suze na oči.

„U to vrijeme to je izgledalo kao ogromna količina eura!“, rekao je Henry koji je također u vlasništvu Boston Red Soxa. Kako je to uistinu i bio slučaj, Pallotta, jedan od vlasnika Boston Celticsa i sada bogatiji za nekih 50 milijuna dolara, platio je račun za dotični ručak.

Ono što niti jedan od njih dvojice nije mogao zamisliti tog poslijepodneva je da će se deset mjeseci kasnije njihova dva nogometna kluba sastati u polufinalu Lige prvaka koje je stvoreno upravo u Bostonu. Henryjev Liverpool ugostit će Pallottinu Romu u prvoj utakmici na Anfieldu, a uzvrat će se odigrati u talijanskoj prijestolnici danas, 2. svibnja. Na stolu je mjesto u najprestižnijem susretu godine.

Ono što je još impresivnije je činjenica da su obje momčadi morale napraviti čudesne pothvate kako bi došli tu gdje se sada nalaze.

U vatrenoj večeri na Anfieldu, Liverpool je šokirao Manchester City s tri pogotka u prvom poluvremenu. Salah, najopasniji napadač na Otoku ove sezone, bio je među strijelcima, a City se nikada nije oporavio.

„Stvarno morate čestitati igračima, no prema mome mišljenju, unatoč njihovom ogromnom trudu, navijači su ipak bili ti koji su ih provukli pored Manchester Cityja koji je trenutno vjerojatno i najbolji klub na svijetu,“, napisao je Henry u e-mailu. „Anfield je u prvoj utakmici bio nevjerojatan.“

Dok je Liverpool projurio kroz City, Pallotta je mislio kako njegova momčad ide prema izlaznim vratima turnira. Roma je prvu utakmicu protiv Barcelone izgubila uz 4:1. U 95 % prošlih slučajeva takav je poraz značio i eliminaciju. No, šest dana kasnije, na travnjaku vatrenog Olimpica, Roma je preokrenula deficit, pobijedila 3:0 i uz 4:4 prošla na golove u gostima.

Pallotta nikada nije doživio takvu atmosferu – navijači u deliriju, igrači u nevjerici, a Lionel Messi namršten u licu. 60-godišnji Pallotta skočio je u zagrljaj Rominom stožeru u trenutku kada se sudac po posljednji puta oglasio na utakmici, a kasnije je otišao pozdraviti sve navijače koji su se skupili na Piazzi del Popolo blizu njegovog hotela. Večer je završio skokom u fontanu koja ga je koštala 280 dolara kazne.

„Boston je uistinu bio najveći sportski grad ovog stoljeća,“ , rekao je Pallotta, naglašavajući uspjeh Red Soxa, Patriotsa, Celticsa i Bruinsa.

„No ljudima morate objasniti da idete na utakmicu Celticsa i to je stvarno nevjerojatno, no na susretu između Rome i Barcelone bila je to prava luda kuća. Navijači su pjevali i 30, 40 minuta nakon kraja utakmice… To se jednostavno ne može objasniti.“

Getty Images
Getty Images

Pallotta i Henry imaju barem to razumijevanje „ludila“ koje im je zajedničko, no po svemu ostalome oni su potpune suprotnosti. Henry je tihi 68-godišnjak koji je svoje bogatstvo stekao pokušavajući izrezati ljudske emocije iz svog posla ulaganja. Pallotta je društven, bivši vlasnik dionica koji posjeduje kolekciju bourbona i debeli novoengleski naglasak – Barcelona bi izgovorio „Bahcelonah.“

Njih dvojica prijatelji su već više od deset godina. Zapravo, njihovo je prijateljstvo umalo postalo i poslovno partnerstvo. U ranim 2000-ima, kada je Henry vodio grupu ulagača koji su trebali preuzeti Boston Red Soxe, Pallotta je bio jedan od konkurenata. No kada je ipak poražen, Pallotta je rekao kako je razmišljao o tome da se pridruži Henryju u preuzimanju momčadi te bi kasnije iskoristio svoj udio u Celticsima kako bi se dva kluba ujedinila na jednom televizijskom programu. Ipak, osjećao se čudno pri pomisli da ostavi svoje prvotne partnere stoga je ipak odustao.

„Trebao sam to napraviti. Bilo bi to jako zabavno,“ , rekao je pa nastavio: „Navijači Red Soxa stvarno su sretni što je Henry na kraju ipak bio kupac, a ne ja. Ono što su sve postigli je nevjerojatno.“

Način na koji su to napravili je tako da su doveli takozvane „Moneyball“ analitičare u Bostonov prokleti baseball tim. Možda se čuli da je to uistinu upalilo. Henry to nije tada znao, no kada su Soxi 2004. godine osvojili prvenstvo u St. Louisu, Pallotta je bio u zgradi kao jedan od navijača.

Šest godina kasnije, Henry se bacio u europski nogomet s Liverpoolom, a Pallotta je bio odmah iza njega. 2011. godine iako do tada nikada nije bio na nogometnoj utakmici, uložio je 12.5 milijuna eura te postao manjinski vlasnik među ostalim američkim ulagačima Rome koja se tada mučila.

Getty Images, John W. Henry
Getty Images, John W. Henry

U početku je planirao držati se podalje od vođenja kluba, no nije dugo izdržao. Uskoro je preuzeo većinski udio kluba i potegnuo kultni klub u 21. stoljeće.

U tom trenutku ista je zora osvanula i Henryju i Pallotti: Njihovo iskustvo u američkom sportu nije ih pripremilo za stalni cirkus europskog nogometa. Previše toga ostalo je izgubljeno u prijevodu.

Sportsko vlasništvo u Americi je, kao prvo, dolazilo uz svakakvu prijateljski nastrojenu zaštitu za ulagače. Od dijeljenja profita od prodaje robe, limita na plaće pa čak i do podjele ugovora s nacionalnim televizijama – a da ne spominjemo nepostojanost padanja u niže rangove natjecanja – inače je izrazito teško izgubiti ogromne količine novca u NFL-u, NBA-ju ili MLB-u.

U europskom nogometu, s druge strane, to je nevjerojatno lako. Tržište za igrače samo po sebi predstavlja rupu bez dna za novac. Igrači nisu razmijenjivani iz momčadi u momčad već su kupljeni i prodavani za astronomske, jednokratne sume koje jedan klub plaća drugome. Većina profita također ovisi o tome hoće li se klub kvalificirati u pravi raj za zaradu, Ligu prvaka. (Roma i Liverpool već su svaki zaradili nekih 40 milijuna eura ove godine samo zbog dostizanja polufinala.)

I to je sve prije nego li u to ubrojite nedostatak centralizacije prava na robu i ogromne razlike između klubova što se tiče prodaje ulaznica.

„Ako u europskom nogometu ne dobijete pravi grad i pravo vrijeme, to je…“, rekao je Pallotta, a onda iskoristio psovku koja može samo započeti sažetak kaosa u svijetu nogometnog vlasništva. „Nemam mnogo strpljenja, no potrebno je mnogo vremena.“

Getty Images
Getty Images, Jurgen Klopp i Eusebio Di Francesco

To strpljenje stalno je na kušnji. Pallotta i Henry između sebe su brojali i do osam stratega prije nego što su se odlučili za one sadašnje, Jurgena Kloppa u Liverpoolu i Eusebija Di Francesca u Romi.

Henry je morao odbaciti planove za novi stadion kako bi preuredio Anfield, a Pallottina vlastita ideja za novi Romin stadion odgođena je zbog talijanske birokracije – jedan problem, na primjer, je da u Rimu ne smijete ništa sagraditi ukoliko ne iskopate neku neprocjenjivu ruševinu. Niti jedan od njih dvojice nije uspio osvojiti ligašku titulu.

No ipak, do kraja ove večeri, jedan od njih bit će u finalu Lige prvaka te će imati priliku pokazati svoju vrijednost. Ode li ta pozicija Romi ili Liverpoolu, Boston bi u svakom slučaju također mogao uzeti dio tog kolača.

Tekst je preuzet iz Washington Street Jorunala, autora Joshue Robinsona.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?