Navijački sektor. Drugi Edinburgh

Sportarena.hr vas poziva u škotski Edinburgh u kojem je stacionirana jedna mala i borbena navijačka skupina
  • Iako je službeni naziv momčadi „Heart of Midlothian”, češće je nazivaju „Hearts” (Srca).
  • Momčad je dobila ime po djelima Waltera Scotta „Heart of Midlothian“ („Srce Midlothiana” se u stranoj literaturi obično prevodi kao „Tamnica u Edinburghu“). Ured kluba se nalazi u istoj zgradi u kojoj su se u prošlosti nalazili zatvor i vješala.
  • Midlothian je jedna od trideset i dvije regije Škotske koja se nalazi između Edinburgha, susjedne regije East Lothian i škotske granice.

1

 

Heartsi su smješteni u Gorgieju, najgušće naseljenom području na zapadu Edinburgha. Ova je četvrt škotskog glavnog grada (koja je u prošlosti bila radnička) u 20. stoljeću prolazila kroz teško razdoblje. Većina glavnih postrojenja je 60-ih godina zatvorena što je u konačnici rezultiralo visokom stopom nezaposlenosti i pojavom razbojništva. Tada se u Edinburghu formiralo mnoštvo uličnih bandi čija su glavna razonoda bile tučnjave i nogomet. Naravno, omiljeni su se hobiji ubrzo spojili u jednu cjelinu – specifičnu okupaciju koja je vodila ka daljnjem razvitku nogometnog huliganizma. Mlade bande iz Gorgieja, Sighthilla, Broomhousea, Wester Hailesa i Clermistona su u punoj snazi ​​dolazile na Tynecastle gdje su stvarale probleme ostalim posjetiteljima (a nekad su se sukobljavali i između sebe).

2

Dok je Heart škotski protestantski klub, druga je momčad iz Edinburgha, Hibernian, osnovana od strane irskih katolika. Ova vas priča vrlo vjerojatno podsjeća na neprijateljstvo glavnog škotskog derbija u kojem se sukobljavaju protestantski Rangersi i katolički Celtic. Upravo bi zato prijateljstvo Heartsa i Rangersa bilo logično. Međutim, u stvarnosti je sve drugačije. Navijači kluba iz Edinburgha su svoj prvi dvoboj odradili ni više ni manje nego protiv navijača iz najvećeg škotskog grada. Pobornike kluba iz Edinburgha najviše je ljutio pokušaj huligana iz Glasgowa da na Tynecastleu zauzmu sektor Gorgie Road (a ne da se kao i svi ostali gostujući navijači smjeste na suprotnom dijelu stadiona). Borba za mjesto na tribini odvijala se u gotovo svakom susretu Heartsa i Glasgow Rangersa. Pobjedu u tim ratovima su neko vrijeme kontinuirano odnosili huligani iz Glasgowa, međutim, sezona 1976./77. donijela je neku sasvim drugu priču.

3

Navijači Heartsa su kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća stekli reputaciju jedne od najjačih navijačkih skupina u Škotskoj. Njihova je pojava u bilo kojem gradu u zemlji gotovo sigurno označavala nerede. Perth, gradić od dvadeset tisuća stanovnika, je 70-ih godina 20. stoljeća mnogo puta bio svjedok žestokih sukoba različitih navijačkih grupacija. Inače, u Perthu je situirana momčad St. Johnstone, čija je navijačka sila Perth Pack tada proživljavala svoje najbolje dane.  

Mnogi Škotski huligani su se na poseban način pripremali za susrete s navijačima Heartsa. Tako, na primjer, skupina Dundee Soccer Crew na svom stadionu (Dens Park) uvijek nestrpljivo dočekuje gostujuće huligane iz Edinburgha.

Navijački pokret huligana Heartsa se oduvijek razlikovao od svih drugih huliganskih grupa Škotske. Njihova je „rulja“ gotovo uvijek težila očuvanju svog identiteta i određene neovisnosti zbog čega su ujedinjenja manjih navijačkih mobova bila uistinu rijetka.

4

Pošto je škotska policija znala da većina navijača na gostujuće utakmice putuje željeznicom, ubrzo je uvela posebne sigurnosne mjere. Nakon toga, većina je navijača prestala putovati vlakom – huligani su radije unajmljivali autobuse i automobile za vlastite potrebe. Došlo je čak do toga da je formirana posebna agencija „Hearts Service Crew“ koja se bavila organizacijom prijevoza navijačkih grupa. Naravno, valja napomenuti kako su većinu zaposlenih u agenciji činili strastveni navijači Heartsa koji su na kraju formirali vlastitu navijačku skupinu koju je krasio istoimeni naziv – Hearts Service Crew. 80-ih godina 20. stoljeća, ta je navijačka skupina postala jedna od najproblematičnijih, ne samo u Edinburghu, nego u cijeloj zemlji.

Huligani Heartsa su 70-ih godina prošlog stoljeća u svoje redove počeli privlačiti velik broj punkera i skinheadsa, mladenačke subkulture koja je u Škotsku (s malim zakašnjenjem) došla iz Engleske.

Skinheadsi su na Tynecastle donijeli i određene političke stavove, koji su, naravno, u većini slučajeva bili ultra-desničarske prirode. Uvidjevši situaciju, britanska je stranka „Nacionalni Front“ (osnovana 1967. godine) željela iskoristiti situaciju. Svoje je buduće sljedbenike počela tražiti upravo u radikalnom okruženju mladih skinheadsa. Stvar je otišla toliko daleko da je stranka u vlastitom listu regularno izdvajala „nogometni kutak“ koji je opisivao „podvige” huligana.

5

A bilo je puno toga za opisati… Heartsi su 1978. godine posjetili Dumfries, gradić na jugu Škotske u kojem je na domaćem terenu nastupala momčad Queen of the South. Tada su već svi znali za huligane iz Edinburgha koji su na Palmerston Parku (kapaciteta 6000) vješto provocirali navijače domaće momčadi. Neredi tada nisu nastali samo na stadionu. Nekolicina se navijača nakon utakmice sukobila na ulicama Dumfriesa. Policija je intervenirala kada je jedan od huligana Edinburgha izvadio nož i teško ozlijedio navijača protivničkog kluba.      

Heartsi su se iste 1978. godine ponovno našli u centru pozornosti. Njihova je momčad u Kilmarnocku tada igrala protiv lokalnog kluba. Na Rugby Parku je bilo tako malo policajaca da su huligani iz glavnog grada punih 90 minuta rušili sve pred sobom. Momčadi na terenu su susret jedva privele kraju.

6

Huligani Heartsa su ratovali s nebrojno mnogo drugih navijačkih grupacija. Ali, kao što i sami već vjerojatno možete pretpostaviti, najljući su im neprijatelji oduvijek bili fanovi Hiberniana. Hibernian su kroz povijest zastupale različite navijačke skupine –  Blackleys Baby Crew, The Family, Hibs Baby Crew… Međutim, nadmoć nad ostalima je oduvijek imala grupacija Capital City Service, jedna od najvećih i najproblematičnijih, ne samo u Škotskoj, nego i u cijeloj Britaniji. S potonjom su navijačkom skupinom u Škotskoj bile povezane brojne legende. Dečke iz glavnog grada su često povezivali s ukletim ulicama Edinburgha i kaznenim svijetom preprodaje oružja i droge. Osim toga, smatra se kako već spomenuta navijačka skupina blisko surađuje i s irskom mafijom.

7

Naravno, ova je navijačka grupacija brzo ušla u sukob s huliganima Heartsa. Inače, upravo ove dvije momčadi tradicionalno igraju Derbi Edinburgha (The Edinburgh derby). Dva su se škotska kluba po prvi put susrela davne 1875. godine kada je Hibernian odnio pobjedu s rezultatom od 1: 0.

Od tada je sve povijest…

Zanimljivo je da se Derbi Edinburgha vrlo dugo igrao na Silvestrovo. Upravo je početak siječnja na Tynecastle i Easter Road (stadion Hiberniana) privlačio najviše nasilnika, pijanaca i drugih notornih glupana…

Edinburgh, što još želite…

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Tagovi: ,
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?