Navijački sektor. Milan

Sportarena.hr piše o navijačima talijanskog Milana čiji je Crveno-crni pokret prošao kroz mnogo zanimljivih razdoblja.

Curva Sud (Južna tribina) stadiona u Milanu sastojala se od snažnog trijumvirata – donji dio popunjavali su pripadnici navijačke skupine Commandos Tigre, a odmah iznad njih stajali su članovi skupina Brigate Rossonere i Fossa dei Leoni. „Lavovi“ (Fossa dei Leoni u prijevodu označava „lavlju jazbinu”) su i dan danas smatrani najpoznatijom navijačkom skupinom Crveno-crnih.

Fossa dei Leoni osnovana je 1968. godine. Iako je općepoznato kako je upravo ta navijačka skupina najstarija u Italiji, često se pojavljuju tvrdnje koje osporavaju danu informaciju. Tako, na primjer, pripadnici Commandos Tigrea tvrde da je upravo njihova navijačka skupina osnovana  1966. godine (iako u to ni oni sami ne vjeruju). Međutim, malo tko se danas zapravo sjeća činjenice kako je davne 1951. godine osnovana znamenita Fedelissimi Granata (Torino).

1

Lavovi su odmah nakon formiranja u svoje redove počeli privlačiti mnogobrojne navijače Milana. Iako grupa nikada nije željela javno pokazati svoje političke stavove, smatra se kako je lijevo orijentirana.

Sve su navijačke skupine u Italiji podijeljene na dva politička bloka – „destra“ (desni) i „sinistra“ (lijevi). Većina velikana je lijevo orijentirana (na primjer, Roma i Milan) pa i ne čudi da su klubovi međusobno prijateljski nastrojeni.

„Lavlja jazbina“ osnovana je 70-ih godina 20. stoljeća. Navijačka je skupina na račun svojih poznatih koreografija i nasilnih akcija brzo postala jednom od vodećih u Italiji. „Lavovi“ su 80-ih godina, zajedno s rimskim CUCS-om, smatrani jednom od dviju skupina koje su utjelovile navijački pokret na Apeninskom poluotoku.

2

Fossa dei Leoni su prijateljstvo s Rimom koristili kao način za borbu protiv svojih zakletih neprijatelja, navijača Intera i Juventusa.

No, ništa ne traje vječno, pogotovo ne tako osjetljiv pojam kao što je „prijateljstvo” dviju navijačkih skupina u Italiji. Krajem 80-ih godina 20. stoljeća, dvije su se najveće talijanske brigade posvađale. Tome su prethodila dva događaja…

Navijačka skupina Fossa dei Leoni je 1987. godine na San Siru (Milan – Roma) gostujućeg vratara Tancredija pogodila okruglim predmetom, čime ga je gotovo lišila života. 4. lipnja 1989. godine suparništvo je doživjelo vrhunac kada su Lavovi u Milanu ubili navijača Rome, Antonija De Falchija. 5. lipanja 1989. godine rimska je navijačka skupina CUCS objavila rat svim pristašama Milana. Kao rezultat toga, pripadnici CUCS-a su odlučili kako neko vrijeme neće posjećivati Rim.

3

Rat dviju navijačkih skupina je bio poprilično zanimljiv. Lavovi su počeli s koreografijom. Simbol Rima je tada (ali i danas) bila vučica (tal. lupa). Međutim, ista riječ „lupa“ u talijanskom slengu ima doslovno značenje „kuja”. Upravo su zato članovi Fossa dei Leonija počeli koristiti navijačke transparente na kojima su izrugivali rimske navijače: „Vi niste nikakvi vukovi, vi ste kujice!”. Taj je potez očekivano izazivao bijes kod pripadnika CUCS-a. Rat s rimskim navijačima je automatski normalizirao odnos Crveno-crnih navijača s fanovima Lazija. Radikalni desničarski borci Lazija su početkom 90-ih godina 20. stoljeća članovima Fosse dei Leoni čak pružali neku vrstu zaštite (kako bi navijači Milana mogli slobodno ući u Rim, bez straha da će biti napadnuti od strane CUCS-a). Lavovi su u utakmicama protiv Rome često koristili i transparente koje su izmišljali ni manje ni više nego navijači Lazija:

“Un cantante de Campobasso, una spogliarellista de Fiano, un presidente marchigiano e poi dici d’esse romano?!”.

«Pjevač iz Campobassa, striptizeta iz Fiana, predsjednik iz Marke… I vi se poslije svega toga i dalje nazivate Rimljanima?!».

4

Stvar je u tome da su navijači Rome vrlo ponosni na svoje rimsko podrijetlo, a transparent ukazuje na to da je klub popularan samo zbog slavnih osoba („striptizeta iz Fiana” – pjevačica i glumica Sabrina Ferilli koja je obećala izvesti javni striptiz na Olimpico stadionu ako Roma osvoji Ligu prvaka) koje nemaju nikakve veze s Rimom.

Navijačka skupina Fossa dei Leoni se 90-ih godina 20. stoljeća (kada su vlasti reda i mira radile sve što je bilo moguće kako bi zaustavile nasilje nogometnih navijača) našla u središtu velikog skandala. Lavovi su u sukobu s navijačima Genoe (Fossa dei Grifoni) usmrtili jednog huligana protivničkog kluba.  

Pobornici Genoe su već sljedećeg dana navijačima Milana objavili rat. Sve talijanske navijačke skupine su Brigate Rossonere osudile za ubojstvo. DFL je tog trenutka postao glavni neprijatelj svih drugih talijanskih navijačkih skupina.

5

Navijači Genoe su u punom sastavu (Fossa dei Grifoni, Kapovolti, Ragazzi Certosa) dolazili u Milan kako bi se suprotstavili borbenim Lavovima. Rimski huligani, koji su do tada preživjeli već nekoliko žestokih unutarnjih sukoba, izjavili su kako Roma u potpunosti podržava politiku Genoe, kako skupine Fossa dei Leoni, tako i Brigate Rossonere.

Navijačka skupina se počela raspadati, što je 29. listopada 2005. godine (prije utakmice Milana i Juventusa) dovelo do nezamislivog i neobjašnjivog incidenta. Ispostavilo se da su ukradena dva transparenta navijačke skupine Fossa dei Leoni, jedan od kojih je stalno visio na utakmicama Milana (i datira iz 1972. godine te se smatra najstarijim u Italiji).

6

Lavovi su na samom početku bili optuženi da su izgubili vlastit transparent. Ubrzo nakon toga, postalo je jasno kako je milanska grupa pokušala vratiti transparente koristeći svoje veze u kriminalnom svijetu. Osim toga, postojale su i određene glasine o uskoj vezi FDL-a i DIGOS-a, talijanske kriminalističke policije koja se bavila otkrivanjem teških kaznenih djela.

Dakle, skupina Fossa dei Leoni je optužena za flagrantno kršenje zakona Ultrasa. 11. studenog 2005. godine sve su više ili manje poznate navijačke skupine u zemlji proglasile rat protiv Lavova.

17. studenog 2005. godine legendarna se talijanska skupina našla u mat-poziciji nakon čega je bila prisiljena najaviti raspuštanje i prestanak daljnje aktivnosti.

18. prosinca iste godine, mizerni su ostaci Lavova formirali malu navijačku skupinu Guerrieri Ultras Curva Sud Milano – GUCSM koja nikada nije došla do slave koju je imala njena prethodnica.

Danas se na San Siru više ne čuje poznata himna „Lavova”:

Sangue! Violenza!

Fossa dei Leoni!     

«Krv! Nasilje! Lavlja jazbina!».

7

  1. godine izdana je knjiga (prema nekim izvorima autori su upravo bivši pripadnici skupine Fossa dei Leoni) „Povijest Lavlje jazbine od 1968. do danas”.

Navijačka skupina Brigate Rossonere osnovana je 1975. godine nakon spajanja Ultrasa i Cava del demonio («Egzorcista»). Od svojih prvih dana postojanja, Brigate Rossoneri  je glasila kao desna ruka Lavova. Vatreno krštenje nove formacije održano je 19. listopada 1975. godine na gostujućoj utakmici protiv Bologne. Tada je navijačka skupina na tribine iznijela svoj prvi transparent kojim je razbjesnila Forever Ultrase, komunistički mob lokalne momčadi.

BRN skupina je jako dugo bila u sjeni Fosse dei Leoni. Početak aktivnog samostalnog djelovanja zabilježila je 1995. godine kada je Lavove pogodila kriza. Međutim, već je prvi potez njenih pripadnika grupu doveo do ruba propasti. Nakon što su huligani Fosse dei Leoni izboli navijača Genoe, mnoge su talijanske navijačke skupine željele osvetu. Do toga, na svu sreću, nije došlo. Milanski su navijači nakon ove katastrofe iz cijele priče ipak nešto naučili. Nakon incidenta, grupacija je smijenila vodeće ljude i nastavila postojanje.

8

19. listopada 2005. godine Brigate Rossoneri su proslavili svoj trideseti rođendan kojeg su obilježili izuzetnim nastupom na San Siru u utakmici Lige prvaka u kojoj se Milan susreo s nizozemskim PSV-om.

Nakon popularizacije „Crveno-crne brigade” skupina je odmah privukla nove članove. U razdoblju od 2006. do 2008. godine, Brigate Rossoneri su otvorili nekoliko poslovnica u Italiji.  

Glavni neprijatelji BRN-a su ostali navijači Intera i Genoe. Stav prema potonjima se čak ogleda i u himni grupacije koja poziva na ispaljivanje projektila na sektor „Marazzi” – tradicionalno mjesto okupljanja pristaša Genoe.

9

Navijačka skupina Commandos Tigre nastala je 1966. godine (prema drugim izvorima 1967.). U Italiji na tu temu postoje brojne kontroverze. Na primjer, Rimljani iz CUCS-a tvrde kako u Milanu krajem sedamdesetih (kada su oni naselili prijestolnicu mode) nisu postojali nikakvi Tigrovi. Nova je navijačka skupina nastala spajanjem Commandos Clana i Fedelissimija («najvjerniji»). Za razliku od ostalih navijačkih skupina u Milanu, Tigrovi su na početku bili stacionirani na sjevernoj tribini – možda zbog svojih izuzetno radikalnih, desničarskih političkih pogleda. Commandos Tigre  su 1985. godine pozvani na Curvu Sud da zajedno s Fossa dei Leonima i Brigate Rossonerima budu dio impresivne trijade.

10

 

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?