U dobru i zlu. Hammarby IF

U dobru i zlu. Hammarby IF

Priča o vjernim navijačima koji su uz svoj klub u dobru i zlu nema mnogo. Ipak, "svoj Hajduk" imaju i Šveđani - ime mu je Hammarby.

Prije više od sto godina, na jugu švedskog glavnog grada – Stockholma, osnovan je nogometni klub Hammarby IF. Isprva, još krajem 19. stoljeća, osnovan je veslački klub koji je, na početku svog postojanja, nailazio na mnoge prepreke te mu biva i zabranjeno natjecati se zbog tehničkih problema. Ipak, nogometni klub na noge je stao krajem ljeta 1915. godine i od tada – pa sve do danas – djeluje na području švedske prijestolnice.

Poznat kao klub radničke klase, nikad nije imao pretjerano značajnu ulogu u švedskom nogometu, izuzev one lokalne jer poznato je da je jug Stockholma većinom obojan u bijele i zelene boje koje krase i dres kluba. Devedesete godine prošlog stoljeća bile su vrlo nestabilne i financijski teške, a onda se klub uspio uzdići, poput Feniksa, te osvojiti svoj prvi naslov u povijesti u 2001. godini.

Tada je Hammarby već kolo prije kraja uspio osigurati naslov prvaka ispred najvećeg rivala Djurgardensa te gradskog rivala AIK-a, a veliko slavlje u zadnjem kolu nije pokvario ni gostujući poraz od Sundsvalla koji se u tom trenutku borio za ostanak – i uspio ga osigurati zahvaljujući ta tri velika i vrijedna boda. Dvije godine kasnije, Hammarby je uspio biti i drugoplasirani u prvenstvu, a onda je započeo lagani pad.

Nakon 11 relativno mirnih sezona provedenih u Allsvenskan ligi, klub je uvjerljivo zauzeo posljednje mjesto 2009. godine (sezona traje kroz kalendarsku godinu) te se morao vratiti u drugoligaško društvo. Dakako, vrijedi napomenuti da je Hammarby 2007. godine osvojio Intertoto kup preko kojega je ušao u Kup UEFA i stigao tek do prvog kola.

U dobru i zlu - drugoligaško čudo

Nakon dvije loše sezone u kojima je zauzeo tek osmo i 11. mjesto, Hammarby je u naredne dvije uspio stići do četvrtog i petog mjesta što je najavilo događaje u petoj drugoligaškoj sezoni. U sezoni 2014. godine, Hammarby je uspio stići do prvog mjesta s jednakim brojem bodova kao i, već spomenuti, Sundsvall koji su “spasili” od ispadanja u onoj šampionskoj 2001. godini.

Nakon dugih pet godina drugoligaškog života, Hammarby se, napokon, vraća u prvoligaško društvo. Međutim, drugoligaški nogomet bio je puno više od toga – posebice za navijače kluba koji su oborili sve rekorde tih godina.

Navijači nisu samo vlasnici kluba

Organizacijska struktura kluba stječe nove temelje krajem 2011. godine kada Udruga navijača stiže u posjed 50,4% glasova te 29,6% dionica. Označilo je to novi početak u odnosu kluba i navijača koji su prepoznali projekt te postali još privrženiji klub. Osim navijača, grupa AEG u vlasništvu je 45% dionica, dok je ostatak dionica u posjedu nekoliko manjih dioničara.

Grupacija AEG, zanimljivo, u svom posjedu ima još jedan švedski klub, radi se o hokejaškoj sekciji Djurgardensa. Los Angeles Lakers (košarka), Los Angeles Kings (hokej) i Los Angeles Galaxy (nogomet) također su u vlasništvu ove grupacije.

Međutim, mnogo bitnije je ono postignuće koje je maloprije spomenuto, a odnosi se na navijačke rekorde. Koliko je bila posebna posljednja drugoligaška sezona, u prilog tome govori i činjenica da je Hammarby tada bio najposjećeniji klub Skandinavije, a u prosjeku bi ga gledalo i više od 20 tisuća gledatelja. Sezonu kasnije, kada su ušli u prvu ligu, postavili su novi rekord kada ih je gledalo prosječno više od 25 tisuća gledatelja.

U razgovoru s Hrvatima koji žive u Švedskoj, uglavnom su stizali slični odgovori po pitanju zanimljivih klubova, a Hammarby je bio njihova najčešća tema.

“Hammarby je poput Hajduka. Rezultatski i nisu nešto pretjerano uspješni, postoje jači klubovi od njih u Švedskoj, ali imaju vjernu bazu navijača koja je s klubom u svakom trenutku. Pa pogledajte samo rekorde dok su bili u drugoj ligi, nešto nezamislivo.”

U prilog većoj posjećenosti išla je i činjenica da je 2013. godine Hammarby zamijenio svoj Soderstadion s novom Tele2 Arenom. Novi i veći stadion privukao je još više gledatelja.

U prvoj sezoni, toj 2013. odigrali su samo 8 utakmica na novom stadionu, a najposjećenija bila je ona protiv Orgrytea kada ih je gledalo 29 175 gledatelja, nevjerojatno mnogo za drugoligašku utakmicu. Godinu kasnije, kada su završili na prvom mjestu i uspjeli izboriti promociju u prvu ligu, Hammarby je ostvario posjećenost od 31 074 gledatelja protiv Ljungskilea, dakako, i dalje u drugoj ligi.

Ulazak u prvu ligu bio je maestralan, a prva sezona prosječno je donijela 25 507 gledatelja, dok je u drugoj, prošlogodišnoj sezoni to palo na “samo” 22 885 gledatelja po utakmici. Prošle godine, Hammarby je oborio rekord po posjećenosti u jednoj utakmici kada ih je protiv Ostersundsa gledala 31 756 gledatelja.

Iznimno zanimljiv je podatak da klub ima više pretplatnika nego članova jer onih koji redovito pohode utakmice kluba uz kupljenu godišnju kartu ima uglavnom iznad 12 tisuća, dok broj članova varira između 10 i 12 tisuća.

Primjer svima, a ne samo njima

Za kraj, mora se reći da je Hammarby – s naglaskom na njegove navijače – jedan od najboljih primjera bezuvjetne ljubavi. Bez obzira radi li se o sportu ili nekom drugom polju gdje se može steći povezanost.

U vrijeme nastajanja ovoga teksta, u iščekivanju je veliki gradski derbi protiv Djurgadensa (koji svoje domaće utakmice, također, igra na Tele2 Areni), a za nedjeljnu utakmicu prodane su gotovo sve ulaznice (ostalo ih je nešto više od 300).

Upravo taj podatak dokaz je da jako malo ljudi mogu iskazati svoje emocije poput Hammarbyjev navijača koji su čvrsto uz svoj klub, bez obzira što se on učvrstio na sredini prvoligaške ljestvice.

14.lipnja, 17:47
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?