Navijači Lazija (prvi dio)

Navijači Lazija (prvi dio)

Jedna od najvećih talijanskih navijačkih skupina sa sjedištem u glavnom gradu. Točnije, u dijelu glavnog grada u kojem ne vole crvenu boju.

Italija. Južni, temperamentni stil navijanja. Iako su sukobi između pristaša dvaju glavnih klubova prijestolnice bili postojani, oni nisu bili toliko ozbiljne prirode kao što je to slučaj bio, na primjer, u Engleskoj. Samo je jedan talijanski derbi iznimno podsjećao na borbu gladijatora. Glavni povijesni derbi prepun mržnje i krvi, fraktura lubanje i slomljenih srca.

Roma – Lazio. Drevna mržnja vječnog grada.

Sportsko društvo „Polisportiva Lazio“ osnovano je davne 1900. godine. Iako je društvo na samom početku bilo orijentirano na atletiku, nogomet je vrlo brzo zauzeo dominantan položaj. Kao glavne boje PL-a izabrane su bijela i plava, simbolizirajuće grčke Olimpijske igre. Prvi sukob između Rome i Lazija zabilježen je 1927. godine. Upravo je to bilo vrijeme u kojem je stvorena Roma (zanimljiva je činjenica da je klub iz Rima nastao ujedinjenjem triju klubova – Albe, Fortituda i Romana). Lazio je tada odbio biti četvrtim u trijumviratu. Nakon toga, Roma je otišla svojim putem opredijelivši se za crvenu i žutu boju (povijesne boje grada) i vučicu (kao simbol kluba povezan s drevnim simbolom Rima). Od „pravih Rimljana” se, naravno, očekivalo da navijaju za klub koji u potpunosti utjelovljuje talijansku prijestolnicu.

Navijače Lazija činili su pretežno migranti i stanovnici predgrađa (kako bogati, tako i siromašni). Lazio je ubrzo postao klub-izgnanik u vlastitom gradu, nesvjesno prateći tragičan, otpadnički put Juventusa (Torino) i Espanyola (Barcelona). Prvi rimski derbi održao se u sezoni 1929./1930., a minimalnu je pobjedu (1:0) tada odnijela Roma. Druga utakmica dvaju klubova rezultirala je velikim navijačkim neredima, s navijačima Lazija kao glavnim agresorima.

Nogomet u Italiji se nakon 30-ih godina počeo usko isprepletati s politikom. S dolaskom na vlast diktatora Benita Mussolinija, dvije su se rimske momčadi opredijelile za suparničke tabore. Roma je postala simbol borbe protiv Mussolinija, dok je Lazio glasio za njegov omiljeni klub. I tako se formirao politički rivalitet Lazija i Rome – Lazio je inače zastupao ultra-desničarske poglede, dok su navijači Rome tradicionalno bili svrstavani lijevo.

To, međutim, nije značilo da među navijačima Rome nije bilo desničarskih pripadnika i obrnuto, među navijačima Lazija – ljevičarskih .

Prve navijačke skupine u Italiji pojavile su se u kasnim 70-im godinama prošlog stoljeća. Navijači Rome su tada, 1977. godine, osnovali skupinu „Commando Ultra Curva Sud“, ultrašku skupinu južne tribine. Pokušaji navijača Lazija da formiraju sličnu zajednicu kontinuirano su završavali fijaskom – u razdoblju od 1973. do 1975. godine postojale su određene grupe, kao što su „Ultra“, „Gruppo Rock“ i „Viking“, koje su se nakon samo nekoliko sezona redovito raspadale zbog unutarnjih nesuglasica. Međutim, nova navijačka skupina Rome očajnički je trebala ljutog protivnika… Tako su, 1977. godine, navijači Lazija osnovali skupinu „Eagles“ (u prijevodu s engleskog „Orlovi“). Ova skupina postoji i dan danas, ali, iskreno rečeno, i nije baš cijenjena među radikalnim navijačima. Najproblematičniji navijači Lazija nikada nisu razumjeli politiku „Eaglesa“ – „Orlovi” su, zamislite, molim vas, išli toliko daleko da su na utakmice dovodili supruge i djecu… Radikali su, suprotno tome, željeli skupinu koja bi izražavala njihove ultra-desničarske stavove i koja bi, naravno, uvijek bila spremna za sukobe sa suparničkim navijačima.

3 1

Tako su navijači Lazija 1987. godine, nakon udruženja nekoliko nasilničkih mobova, stvorili novu navijačku skupinu „Irriducibili“ (u prijevodu s talijanskog „Neslomljivi”). „Irriducibili“ su postupno zauzeli sjevernu tribinu Olimpijskog stadiona u Rimu, gdje su se (i još se) tradicionalno okupljali navijači Lazija. Sukob s „Orlovima“, koji su se tradicionalno protivili fašizmu, nastupio je vrlo brzo. „Neslomljivi“ su se 1988. godine s „Orlovima“ obračunali tijekom nogometne utakmice Lazio – Barletta. Tada su sjevernu tribinu osvojili „Orlovi“. Međutim, njihov trijumf nije trajao dugo. „Irriduchibili“ su već 1991. godine potukli „Orlove“ i osvojili toliko željenu tribinu… Prva stvar koju su radikali napravili bila je… Pogađajte…. „Irriduchibili“ su sa tribina izbacili sve navijače čiji se lik prema mišljenju „Neslomljivih“ nije uklapao u sliku pravih navijača Lazija. Dugokosi plavo-bijeli navijači su brzo napustili rodnu tribinu. Sada njome vladaju „Irriduchibili“ koji nikada nisu skrivali svoje pro-fašističke stavove.

Za razliku od drugih talijanskih klubova, „Neslomljivi“ su od samog početka preferirali engleski način navijanja. Zborsko pjevanje popraćeno pljeskom i šal oko vrata… Međutim, dok je talijanski stil poznat po svojim jarkim bojama i razjarenom ponašanju, britanski je više suzdržan. Obavezno zborsko pjevanje (sogo), pljesak, mahanje klupskim šalovima (sciarpata) i korištenje simpatičnih pamfleta (Testi dei Cori – zborne pjesme). No, glavno pravilo britanskog stila navijanja jest da je navijačka skupina uvijek na prvom mjestu, bez obzira na to kakav odnos imala s klubom.

4 1

„Irriducibili“ su u talijansko navijanje uveli neke nove elemente. Oni su prvi počeli koristiti transparente s natpisima (striscione) – način podrške vrlo popularan u Engleskoj. Novoosnovana skupina se nije previše natjecala s ostalim navijačkim skupinama Apeninskog poluotoka. Nitko jednostavno nije mogao nadmašiti njihove maštovite koreografije (coreografia), kombinirane s ogromnim transparentima.

Ne iznenađuje činjenica da su se navijači Rome na ovom planu iskazali pa možda čak i više od navijača Lazija.

„Athletics society Lazio: since the beginning you were already runaways“ („Sportsko društvo Lazio: od početka ste bili samo bjegunci“). „Since 1900 immigrated in Rome“ („Emigrirali u Rim 1900. godine“ — još jedan podsjetnik na ne-rimsko porijeklo kluba). „The story is plain to see, we in Europe, you at sea“ („Povijest je jasna: nas čeka Europa, a vas domaća liga slasna“ — ovaj transparent se pojavio na južnoj tribini Rimskog stadiona u jednoj od sezona kada Lazio nije igrao u Europi). Navijačima Rome definitivno ne nedostaje mašte.

Nastavak slijedi…

Tagovi: , ,
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?