Nogometaš godine: Kako je Fabio Pisacane pobijedio komu i došao do početne postave talijanskog prvoligaša

Nogometaš godine: Kako je Fabio Pisacane pobijedio komu i došao do početne postave talijanskog prvoligaša

Sportarena.hr piše o braniču Cagliarija, Fabiu Pisacaneu – igraču koji je nadišao Guillain-Barré sindrom, debitirao u Serie A te zaradio titulu nogometaša godine prema izboru uglednog engleskog lista The Guardian.

„Imao sam 14 godina. Tada su mi prišli predstavnici Genoe koji su mi ponudili igrački angažman u njihovom omladinskom pogonu. Rutina je u tim godinama poprilično jasna: budiš se, presvlačiš pidžamu i odlaziš u školu. No, jedno jutro nešto nije bilo kako treba. Krenuo sam se presvlačiti, ali ruke me nisu slušale“.

„Jedna je stvar samo slušati o tome, a nešto je potpuno drugo – osjetiti to na vlastitoj koži. Odmah sam znao da se događa nešto jako loše“.

***

Guillain-Barréov sindrom (GBS) je autoimuna bolest perifernog živčanog sustava koja često dovodi do mišićne distrofije i paralize.
Simptomi GBS-a: paraliza nogu, ruku ili mišića lica.
Poznate nogometne ličnosti koje su prebrodile GBS:
  • Markus Babbel
  • Morten Wieghorst
  • Oscar Tabarez

***

Većina oboljelih se u potpunosti oporavi. U 15% slučajeva dolazi do paralize. Samo kod 2-5% oboljelih dolazi do povratka i pogoršanja (relapsa) bolesti. No, potrebno je spomenuti da posljedice Guillain-Barréov sindroma nisu toliko opasne, koliko je opasno ono do čega može doći u tijeku bolesti. Zbog povrede moždanih živaca, kod oboljelih se često javljaju respiratorni problemi – a upravo se to dogodilo u slučaju Fabia Pisacanea.

„Rekli su mi da bi mogao umrijeti“ – prisjeća se Fabiov otac, Andrea. Dječaku o ozbiljnosti njegovog stanja nitko nije govorio apsolutno ništa. Primljen je u jedinicu intenzivne njege u kliničkom centru Savone. Nije mogao disati – neophodna je bila intubacija. A onda je pao u komu. Nije se budio 20 dana. Obitelj se mogla samo nadati i moliti da će mladi borac osvojiti sljedeću bitku.

Međutim… Borba za budućnost bila je uobičajena stvar za Pisacanea. Kao što je bila, između ostalog, i za svako dijete rodom iz Napulja, koje je u uličicama zlokobne Španjolske četvrti maštalo o odlasku u drugi svijet. „Rodio sam se 1986. godine kada je vladalo veliko neprijateljstvo između obitelji Camorra. Jednom sam igrao nogomet sa svojim prijateljima. Tada su čovjeka ubili doslovce pet metara od nas. Svi smo stali na trenutak. Nakon nekoliko smo minuta nastavili s igrom. Brutalna je realnost tada bila sasvim normalna pojava“.

Getty Images
Getty Images

Prema Fabijevim riječima, kada odrastaš u takvim uvjetima, imaš samo dva izbora –  možeš ili postati kriminalac ili pokušati promaći hobi koji će ti omogućiti bijeg iz kriminalne mreže. „Ja nisam želio biti dio toga. No, mnogi su moji prijatelji, na žalost, otišli u krivom smjeru. Neki su prerano otišli – ubili su ih“. Pisacane priznaje da je među dječacima zloglasne Španjolske četvrti bio daleko ne najtalentiraniji igrač. „Prije sam bio najustrajniji“. „I najneustrašiviji“, – dodaje njegova majka. Kada je kao dijete trčao za loptom, udario ga je motor – kotač ga je pogodio ravno u lice. Kao sjećanje na taj događaj, Fabio ispod lijevog oka skriva svoj „zaštitni znak“ – ožiljak. „Ah, nije to ništa. Kada biste mu obrijali glavu, našli biste još najmanje 10-11 istih“.

U dobi od 14 godina, primijetili su ga predstavnici Genoe. Pisacane je pobjegao od mafije – Napulj i Genova su jedan od drugoga udaljeni gotovo 700 kilometara. Međutim, u gradu koji je Fabiu trebao osigurati karijeru profesionalnog nogometaša, Pisacanea je ponovno čekala borba – ovog puta ne za karijeru, nego za vlastiti život.

***

„Ova bolest pogađa jednu od milijun osoba. Baca je na samo dno. I onda više ništa nije onako kako je bilo – ili se boriš, ili je gotovo“.
Pisacane je bio jači od bolesti. Probudio se iz kome i u bolnici proveo još tri i pol mjeseca. Samo je nekoliko tjedana kasnije ponovno mogao hodati. Rečeno mu je da zaboravi na nogomet. Međutim, mladom igraču trčanje po terenu tada nije bilo ni na kraj pameti – samo je želio biti zdrav. „Bilo je trenutaka kada sam se bojao da neću uspjeti. Da neću preživjeti. Sve o čemu sam tada razmišljao bila je moja obitelj. Nisam ih mogao ostaviti same.“
„Sada govorim da bolest nije došla da me ubije. Da je nije bilo, ne bih bio ovdje gdje sam danas. Ona mi je donijela nešto bolje“.
GBS se povukao. S normalnim se životom vratio i nogomet. Pisacaneu su sačuvali mjesto u omladinskoj momčadi Genoe. Četiri godine kasnije debitirao je za prvu momčad. Na red je nakon toga došao niz posudbi, niz potpisivanja ugovora o „dvojnom vlasništvu“ karakterističnom za igrače u Italiji…

***

Pisacane je igrao za Lumezzane u Serie C kada je jednog dana primio poziv. Bio je to njegov bivši menadžer iz Ravenne, Giorgio Buffone koji je Fabiu ponudio 50 tisuća eura da „pomogne“ svojoj bivšoj momčadi na štetu svog aktualnog kluba. 50 tisuća – iznos kojeg je Fabio tada zaradio u jednoj godini. I – što se dogodilo? Riječi u ovom trenutku jednostavno ne mogu opisati Fabijev izraz lica kada je prepričavao ovu dogodovštinu – izraz gađenja i nerazumijevanja zašto se obratio baš njemu.
„Rekao sam da ne namjeravam sudjelovati u namještaljkama. Nagovarao me sve dok mu nisam spustio slušalicu. Otišao sam u upravu kluba i sve prijavio. Ovdje se u slučaj upleo Međunarodni sportski sud. Jedina stvar koja je na kraju bila bitna je da mi savjest ostane čista“.
Buffone je bio uhićen i suspendiran. Sepp Blatter je Pisacane imenovao veleposlanikom FIFA-e. Trener Talijanske nogometne reprezentacije, Cesare Prandelli, Pisacanea je pozvao da sudjeluje na počasnom treningu nacionalne vrste. Fabio je postao poznato po svojoj iskrenosti. Međutim, on je želio nešto sasvim drugo – igrati na višoj razini.

***

Fabio je 2012. godine pomogao Ternani da uđe u Serie B. Iako je dao sve od sebe, za njega u početnoj postavi jednostavno nije bilo mjesta. Sezonu 2013./2014. proveo je u početnoj postavi Avellina. Godinu dana kasnije igrao je u doigravanju za mjesto u Serie A, dok se u ljeto 2015. godine našao u početnoj postavi Cagliarija koji je upravo ispao iz prve lige. U svibnju 2016. godine je sa otočanima postao prvak Serie B.

30-godišnji Fabio je 18. rujna debitirao u Serie A. Cagliari je pobijedio Atalantu 3:0. Pisacane je u tom susretu skrivio jedanaesterac. Ipak, pravda je, na sreću, na kraju bila zadovoljena; Alberto Paloschi je promašio najstrožu kaznu. Intervju nakon utakmice bio je pun emocija: „O ovom sam trenutku po cijele dane i noći razmišljao puna četiri mjeseca. Nisam odustajao ni na sekundu. Sanjao sam ovu utakmicu. Prošao sam težak put, ali mi se san ostvario. Zahvalan sam svima: roditeljima, supruzi, sinu. I, naravno, treneru Massimu Rastelliju – predivnom čovjeku koji drži svoju riječ“. A zatim se rasplakao.

Nakon prve utakmice u Serie A, uslijedilo ih je još 11. Fabio je zapisao i jednu asistenciju – Federico Melchiorri je nakon njegovog dodavanja zabio Torinu. Fabio je došao do svog vrhunca. Sada želi olakšati put onima koji će njegovu sudbinu tek proživjeti. Pisacane je u Napulju osnovao humanitarnu organizaciju koja pomaže djeci iz socijalno ugroženih i socijalnih područja.

Getty Images
Getty Images

Fabio je nedavno postao poznat i izvan Italije. Britanski list „The Guardian“ imenovao ga je nogometašem godine – ovaj časopis nagrađuje igrače koji su unatoč životnim nedaćama postali primjer drugima. „Iskreno govoreći, ne mislim da bih trebao biti nečiji idol. Ja sam jednostavan i skroman lik“.

Pisacane ne razumije zašto mu se drugi dive. Pa da, samo je bio na rubu smrti na putu ka ostvarenju svog sna…

Prijevod i adaptacija: Doroteja Ivanjko

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?