Dajte nam tu Francusku

Getty Images
Kažu nismo oduševili igrom. Koga briga? Oduševili smo, najvažnije, sebe. Kao da, uostalom, Francuzi jesu oduševili. A vrijede tri-četiri puta više, preko milijardu.

’92. slavili smo olimpijsko košarkaško srebro. Koje je tada bilo ravno zlatu. Slavili smo četiri godine kasnije olimpijsko rukometno zlato, pa još jedno osam godina kasnije, slavili smo i Janičinu neponovljivu dominaciju u Salt Lake Cityju, Goranov Wimbledon, Davis Cup, vaterpolska svjetska i olimpijska zlata, još brdo istih atletskih, veslačkih… Teško je u jednom odlomku sve pobrojati pa ćemo se tu i zaustaviti. Neka nam ne zamjere ostali zlatni hrvatski sportaši.

A najviše od svega slavili smo ’98. i Ćirine Vatrene. Koji su 11. srpnja 2018. svrgnuti s trona dosad najvećeg uspjeha hrvatskog sporta. Vatrena generacija pod vodstvom poniznog, a velikog Zlatka Dalića ispisala je neke nove povijesne stranice, koje će se imati priliku prepraviti dok je tinta još svježa. Makar i ove sada izgledaju vjerojatno više nikad dostižne. Ali da se barem varamo.

Prvi nakon Argentine

Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu. Nismo vjerovali jučer kada smo to pisali, ne vjerujemo ni danas. Nećemo još ni sutra. Ni u nedjelju kada Hrvatska protiv Francuske igrati za prvo mjesto najvećeg sportskog natjecanja na kugli zemaljskoj. Na kojoj je naša domovina samo jedna mikroskopska točkica. I manje od toga.

Nacija, pazite, od četiri milijuna stanovnika. Koji jedan za drugim bježe po bolji život pa nas ubrzo neće biti ni toliko. Ali nacija koja ima nešto čime ostale velike nisu nagrađene – rijetkim darom s neba. Najveću količinu prirodnog talenta koju ne može sabotirati ni svakodnevna egzistencijalno-materijalno-infrastrukturna borba.

I sada smo tu. San koji je iz pobjede u pobjedu bliže javi. Samo još jednu. Samo je jedna država imala manje stanovnika od Hrvatske koja je igrala finale (Urugvaj). Samo jedna od posljednjih 18 došla je do finala nadoknadivši zaostatak s poluvremena (Argentina). Nijedna, pak, reprezentacija do finala nije stigla a da je triput morala igrati produžetke. Nijedna slabije rangirana.

Getty Images
Getty Images

Možemo još, ali nije lako potpuno rasvijetliti i dočarati veličinu onoga što se dogodilo u Moskvi. I što će se tek, zašto ne vjerovati do kraja, tek dogoditi.

Kažu nismo oduševili igrom. Koga briga? Oduševili smo, najvažnije, sebe. Kao da, uostalom, Francuzi jesu oduševili. A vrijede tri-četiri puta više, preko milijardu. I u ovoj euforiji bit ćemo realni pa reći da nije to bio spektakl ni protiv Nigerije, Islanda, Danske, Rusije… I zato su Englezi mislili da će nogomet konačno vratiti kući. Vraća se svakako, samo neokićen karatima.

Subašićeva obrana života

Kieran Trippier prijetio je biti novi Lilian Thuram. Nije, doduše, on još ni blizu 140 nastupa legendarnog i nama na spomen omraženog Francuza, ali čovjek je postigao prvi pogodak za reprezentaciju baš protiv nas. Baš u polufinalu, baš iz slobodnog udarca što Englezi nisu 12 godina.

Ali Hrvatska nije postala nova Čehoslovačka, posljednja europska reprezentacija koja je izgubila od Engleske na svjetskim prvenstvima još 1982. Nije jer se moralo vratiti negdje i za Tursku i za Portugal, jer je Ivan Perišić odlučio da neće otići iz Rusije nezamijećen, jer je Mario Mandžukić zabio najvažniji gol karijere, jer je Luka Modrić zaslužio Zlatnu loptu, jer je Dejan Lovren imao najveći motiv u karijeri. I, nekako mislimo možda i najkrucijalnije, jer je Danijel Subašić obranio udarac života igraču od 150 milijuna eura. Pretpostavljamo da se dobro sjećate one 30. minute i zicera Harryja Kanea koji je mogao biti i nesebičniji, i šutirati prikladnije igraču vrijednosti sedmine milijarde. I odvesti Englesku na 2:0.

Nećemo nikad znati, a niti želimo niti nas sad zanima, bi li 60 minuta kasnije, ili 90, Šime Vrsaljko bacio Zlatka Dalića na pod, Luka Modrić i Domagoj Vida hvatali svoje klince po terenu, Englezi se gledali ispraznim pogledima… Makar, kakvo je srce ove reprezentacije, ne sumnjamo da bi. Jer ova ekipa nema što ne može.

I zato sada je vrijeme za naplatu dugova. Dajte nam tu Francusku.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?