rusi-priznali-postojanje-sustava-dopingiranja
201

Rusi priznali postojanje sustava dopingiranja

Getty Images
Dužnosnici Ruske antidopinške agencije priznali su postojanje sustava dopingiranja sportaša.

Prije šest mjeseci stotine ruskih sportaša bilo je uključeno u dopinšku aferu, što je Ruska antidopinška agencija sada i priznala postojanjem sustavnog dopingiranja, no demantirali su kako iza toga stoji država na čelu s Vladimirom Putinom, javlja HRT.

Veliki broj ruskih sportaša dobio je zabranu nastupanja na Olimpijskim igrama, a ovo priznanje protumačuje se kao želja Rusije da se njihovi sportaši vrate natjecanjima, te da opet mogu organizirati sportska natjecanja u svojoj državi.

“Bila je to institucionalna urota. Bile su to godine i godine zlouporabe nedozvoljenih sredstava, međutim najviši državni dužnosnici nisu u tome sudjelovali. Bila sam šokirana rezultatima istrage”, rekla je izvršna direktorica antidopinške agencije Ana Antseliovič.

Izjavu je dao i visoki sportski dužnosnik, Vitali Smirnov: “Ne želim pričati umjesto odgovornih ljudi, ali kao bivši ministar sporta i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora smatram kako su napravljene pogreške. Moramo otkriti koji je razlog zašto su mladi sportaši koristili doping, zašto su pristali na dopingiranje.”

Antseliovič i Smirnov priznali su pogreške, no naglašavaju da zapadne zemlje imaju poseban tretman u međunarodnim sportskim institucijama. “Rusija nikada nije imala mogućnosti koje su imale druge zemlje. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse”, dodao je Smirnov.

Grigori Rodčenkov, bivši direktor nacionalnog laboratorija, prvi je priznao sustavno dopingiranje u Rusiji. Rekao je kako je program bio detaljno planiran tijekom više godina, a sve u cilju dominacije na Olimpijskim igrama. Tri zabranjene supstance su se miješale s alkoholom i zatim davale sportašima.

“Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni, kao nikad prije. Sve je radilo kao švicarski sat. Ljudi su slavili olimpijske pobjednike, a mi smo zamijenjivali njihov urin kao ludi”, izjavio je Rodčenkov.

Međunarodna antidopinška agencija (WADA), objavila je da je više od tisuću sportaša iz više od 30 sportova sudjelovalo u dopinškom programu, te da je država bila upućena u sva događanja.

Odvjetnik Richard McLaren, koji je otkrio cijelu aferu, početkom prosinca izjavio je: “Možemo potvrditi prikrivanje koje je trajalo od 2011. godine, ako ne i ranije, i nastavilo se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Riječ je o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja. Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša, čiji su pozitivni rezultati odmah bili krivotvoreni.”

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?