Gazda, vi ste na potezu!

Gazda, vi ste na potezu!

eurokupovi-rukomet
445
338
Sergej Samsonenko nije uspio. Kao i svi bogataši iz televizijske pjene, mogao bi žaliti za jednom prilikom. Vardar je imao ruke na europskoj tituli za rukometašice. Imao pa nemao.

Kretnja društvenog života između dva poklonika rukometa ima dva moguća smjera. Ili se priča o rukometu, što je često, ili ga se uopće ne spominje. Ovo drugo se obično zna dogoditi nakon što završi neko veliko natjecanje pa ti, kao običnom smrtniku, novinaru i kladioničaru zna biti dosta najava i odjava, praćenja koeficijenata i granica u (z)broju golova timova ili igrača. Prakticiraju se tada razni “odmori”, obično se prebacuje na košarku i nadoknađuje izgubljeno.

Potpisnik ovih redaka ima dosta sreće pa se, još češće nego o muškom, priča o ženskom rukometu. Sfera je to koja je u novije vrijeme daleka poput španskog sela, čak i za one koji se u rukomet i rasprave, kao i samo sudjelovanje u tom sportu upliću vrlo rado. Reprezentacija je na niskim granama, kvaliteta je koncentrirana u jednoj-dvije sredine, a ostali su tu negdje. Tavori se, sve je nezanimljivo u učmaloj bari koja se suši. Jer i ono malo što u ligi zapravo vrijedi, ne dobije honorar. I onda procvate ugostiteljstvo, jer su konobarice još uvijek cjenjenije od rukometašica.

Dođe tako, kroz sve priče i tjedan završnice. Zvijezde koje smo krajem prošle godine gledali u Švedskoj kreću po klupsku titulu europskih prvakinja u Budimpeštu. Uživo se ipak nije moglo, previše je posla u ostalim sportovima pa smo nekako morali biti zadovoljeni s TV-ekranom. Znamo, nije isto gledati ovako ili onako. Mork, Groot i Radičević ljepše izgledaju uživo. I ljepše igraju, dakako.

Aniko Kovacs / Gyori Audi ETO KC
Aniko Kovacs / Gyori Audi ETO KC
Ove godine ipak očekivano

Kladili ste se na CSM? E pa, promašili ste godinu. Rumunjke su osvojile lani, a uz svo poštovanje svima ostalima, bit će favoritkinje i sljedeće sezone. O tom dijelu priče malo ispod. Sad ipak red dolazi do onih koje su zaslužile lovorike i ponijele ih na koncu, uz saznanje da im savršeno pašu po boji dresa. Gyor je slagan za minulu nedjelju, uz jedan bitan hendikep na kojeg Ambros Martin nije računao. Blaženo stanje zateklo je Heidi Loke, oprostila se legendarna Kovacics, no ništa zato.

O Nori Mork već smo pisali nakon Švedske u kojoj se okitila europskim nacionalnim zlatom. Sada je, godinu dana nakon dolaska iz Larvika, odmah na startu njene mađarske priče otišla do kraja s Gyorom. Iako na cijelom završnom turniru možda i nije bila najbolja igračica, njene su asistencije u polufinalu, zajedno s nekima od presudnih golova kao što je onaj za konačan rezultat, donijeli klubu treći pehar europskih klupskih prvakinja. Bila je to utakmica u kojoj se Vardar na najbolji mogući način suprotstavio mađarskoj ekipi, baš za uživanje svih prijatelja rukometa.

Na kraju svoje 19. sezone u Gyoru ponovo je briljirala Anita Gorbicz. Nju se silom prilika moralo premještati na lijevo krilo, a to će na koncu ispasti dobitnom kombinacijom. Nycke Groot dobila je svu slobodu organizacije igre, u kojoj križanja s Mork funkcioniraju gotovo savršeno. Gorbicz će nastaviti dalje, odbacujući na taj način priče o tome kako su godine faktor koji joj odmaže. Ove je sezone uz završni turnir imala nekoliko sjajnih, zapaženih izdanja (Esbjerg, Krim). Nadmašila je čak i Anju Althaus koja će u zasluženu mirovinu, ali bez europskog naslova s Vardarom.

Aniko Kovacs / Gyori Audi ETO KC
Aniko Kovacs / Gyori Audi ETO KC
Dogodine? CSM!

Iako je o tome nezahvalno govoriti godinu dana unaprijed, teško se oteti dojmu da će i sljedeće godine u Budimpešti nastupati ista četiri kluba kao u prethodne dvije sezone. Iako se prijelazni rok u ženskom rukometu tek očekuje, s podosta riješenih potpisa kroz 2017. godinu već možemo otprilike locirati uspjehe finalista. Gyor će se dodatno utvrditi na bekovskim pozicijama. Dolazi nova velika stvar, 22-godišnja lijeva vanjska, Anne Mette Hansen iz danskog Kopenhagena. Sredinu pak popunjava Stine Oftedal, suradnica Nori Mork u norveškoj reprezentaciji i još uvijek članica ženskog PSG-a. Zasad, osim sijaseta mađarske mladosti odlazi samo “mama” Loke pa se očekuje novo ime na crti.

Prave stvari napravit će CSM. Ove sezone ponestalo je vratarskih obrana, a Bella Gullden ponovo je morala biti na razini 10+ golova u polufinalu, odnosno 15+ u finalu da bi se obranio pehar. Za sve one koje odlaze, već je nađena adekvatna zamjena. U klub u 28. godini života dolazi najbolja rukometašica svijeta, Cristina Neagu. Ona će na lijevom vanjskom zamijeniti Lineu Torstensson (Nica), a u taj će francuski klub otići i španjolsko desno krilo, Carmen Martin. Na njenu poziciju iz danskog Nykobinga dolazi Šveđanka Hagman. Polivalentna ljevoruka Norvežanka Kurtovic mijenja Bohme i Varzaru, a na crtu stiže još jedna europska prvakinja, Marit Frafjord. Dakle, vanjska linija Neagu – Gullden – Jorgensen, Frafjord na crti…

Budućnost i Vardar, osim posla s Draganom Cvijić nisu najavile ništa. Odlaze Achruk, Irman, Damnjanović, Mavsar, Herrem, Althaus ide u zasluženu penziju.. Ali, čeka se. Zakon tržišta mogao bi iziskivati i dublji zaron ruke u lisnice, jer u Europi ne vrijedi hrvatski zakon. Digresija opet ide ka ugostiteljstvu. Naime, ako u Hrvatskoj ne riješiš transfer najkasnije do ožujka, na ljeto ćeš postati manje vrijedan i lakše dohvatljiv. U Europi se pak trguje na zimu, jer se zna da će na ljeto igračica biti kud i kamo skuplja.

Što će Rus smisliti?

Dibirova i Kokšarov imali su dobar plan. Neloš. Ovosezonski uspjeh bazirao se na jezgri ekipe koju čini trokut Penezić – Lekić – Althaus. Jasno i logično, s obzirom na to da se nije trebalo mijenjati. Dembele je otišla u Rusiju, stigla je Herrem, koja će se baš poput Mavsar, zadržati samo jednu sezonu. Dakle, gazda Samsonenko mora  uzeti dva nova lijeva krila, a našoj Penki također će trebati pomoć. Odlazi Damnjanović, uz vratarku Pessou što znači da će trebati krenuti u remont. Sigurno je samo da Cvijić mijenja Althaus, što ne može biti loše…

Vardar je klub s praktički neograničenim budžetom. Znamo to iz primjera muškog kolektiva. Gazdi nije problem sjesti na klupu ako treba, a i sam je svjestan činjenice da mu se konkurencija opasno pojačava. Ovo bi moglo biti jedno od burnijih ljeta u posljednjih nekoliko sezona na vrhu karte ženskog rukometa. Larvik je već dobrano u preslagivanju, povlače se supružnice Hammerseng, Kurtovic i Frafjord idu u CSM, dolazi trojac iz Glassverketa uz nezgodnu Tollbring iz Hoora koji se ovoga tjedna lopta s Lokomotivom u Challenge kupu. Stiže i 22-godišnja brazilska kružna napadačica Lima…

Na koncu, šteta je što se ove godine EHF-ov kalendar ženske europske završnice poklopio s odigravanjima nekih vrlo zanimljivih utakmica muških reprezentacija u kvalifikacijama za Hrvatsku 2018. godine. Nije se moglo u isto vrijeme gledati novu bitku Francuza i Norvežana, ako ste fan pretežno ženskog rukometa. O njemu će se pričati i ubuduće, preko ljeta još i više…

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?