europski-prvaci-protiv-slovenske-arene-i-balkanskog-drustva
338

Europski prvaci protiv “slovenske” Arene i balkanskog društva

Getty Images
Sportarena predstavlja skupinu C u kojoj Njemačka kao europski prvak figurira kao favorit, no i Slovenci i Makedonci tražit će iznenađenje, a Crna Gora premijernu pobjedu na EP-u.

Arena Zagreb zagrijavanje za drugi dio EP-a odradit će sa skupinom C u kojoj je Njemačka ne samo favorit za prvo mjesto, već i jedan od najvećih na turniru. Slovenija kao treća reprezentacija svijeta trebala bi biti europskim prvacima najveći izazov, no muče je ozljede. Makedonija može iznenaditi i ima se pravo nadati nečemu većem od trećeg mjesta, dok Crna Gora bez Borozana nema previše šanse.

NJEMAČKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 1. mjesto (2004., 2016.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 1. mjesto
 • Najveća zvijezda: Uwe Gensheimer
 • Izbornik: Christian Prokop

Poput Hrvatske u Portugalu i Ateni te Francuske na nekim prvenstvima način na koji je Njemačka prije dvije godine pokorila Europu bio je impresivan. Rijetko ih je tko vidio na samom vrhu jer su samo godinu ranije Nijemci dobili australsku pozivnicu kako bi nastupili na SP-u u Kataru.

Međutim, Dagur Sigurdsson stvorio je stroj koji je mljeo sve protivnike u Poljskoj, a, što je najbolje, Nijemce su do prvog velikog zlata nakon devet godina čekanja vukli igrači koji ondje nisu ni trebali igrati – Hafner i Kuhn.

Sigurdsson je otišao nakon, nije krivo reći poslije Poljske, debakla u Francuskoj gdje ih je Katar izbacio već u osmini finala. Došao je Christian Prokop, no u načelu nije ništa puno mijenjao u odnosu na Islanđanina premda je malo iznenadio ostavivši kod kuće za ovaj EP sjajnog Dahmkea i ostao samo na Genshemieru na lijevom krilu te Wiedea i Lemkea umjesto kojih je uzeo “svoja” dva lajpcigovca i debitanta Jankea i Roschecka, ali to samo potvrđuje da ima veliku širinu jer svi ne mogu igrati.

Uz francusku njemačka obrana u ovom je trenutku vjerojatno najbolja na svijetu, a iza nje sjajan vratarski dvojac Wolff – Heinevetter. Dobili su i na širini vanjske linije i, što je najbolje po njih, veći dio ekipe rođen je u devedesetima i mogu trajati još jako dugo. A mlađe kategorije uz Francuze su jedne od najboljih.

Getty Images
Getty Images/Uwe Gensheimer među favoritima je za najboljeg strijelca turnira
Sastav

Vratari: Andreas Wolff  Silvio Heinevetter

Krila: Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Tobias Reichmann

Vanjski:: Julius Kühn, Paul Drux, Maximilian Janke. Steffen Fäth, Philipp Weber, Steffen Weinhold, Kai Häfner

Pivoti: Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Jannik Kohlbacher, Bastian Roscheck

SLOVENIJA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 2. mjesto (2004.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 14. mjesto
 • Najveća zvijezda: Blaž Janc
 • Izbornik: Veselin Vujović

Odbojkaši su započeli europskim srebrom, rukometaši nastavili svjetskom broncom, a košarkaši europskim zlatom dovršili čudesna sportska 24 mjeseca za državu koja broji jedva dva milijuna stanovnika. Pa ako smo mi sportsko čudo, što je onda Slovenija.

Veselinu Vujoviću nije dugo trebalo da rukometnoj Sloveniji donese drugu medalju u povijesti, a prvu svjetsku. Slovenci su u Francuskoj izveli pothvat za pamćenje u utakmici za treće mjesto protiv Hrvatske, pa je bronca proslavljena kao zlato. Usput su vratili Hrvatima za poraz u Španjolskoj otprije četiri godine kada se, također, dijelila svjetska bronca.

Bivši Zagrebov trener više nema problema s pucačima jer čim ih je poželio, odmah su se i stvorili, ali ima s ozljedama kao i svako okupljanje. Dolenec nije dobio zeleno svjetlo i to će biti znatan hendikep jer kada nije išlo preko obrane, on je išao pored. Kapetana Kavtičnika muči šaka, a nema ni stasitog pivota Gabera. Bombač nije ni dobio poziv, ali Vujović ne bi bio on kada nešto već ne bi izmislio.

Ne treba nikako zanemariti, kada se govori o slovenskim šansama, blizinu Zagreba. Slovenija će imati svojih navijača barem trećinu Arene i to je već velika prednost u svakoj utakmici. Osim bude li igrala protiv Hrvatske.

Getty Images
Getty Images/Doleneca muči koljeno, a jedan je od važnijih Vujovićevih igrača
Sastav

Vratari: Urban Lesjak, Matevž Skok

Krila: Darko Cingesar, Niko Medved, Blaž Janc, Gašper Marguč

Vanjski: Borut Mačkovšek, Jan Grebenc, nnik Henigman, Miha Zarabec, Marko Bezjak, Žiga Mlakar, Jan Dolenec, Vid Kavtičnik

Pivoti: Blaž Blagotinšek, Igor Žabić, Matic Suholežnik

MAKEDONIJA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 5. mjesto (2012.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 11. mjesto
 • Najveća zvijezda: Kiril Lazarov
 • Izbornik: Raul Gonzalez

Makedonija živi rukometnu euforiju. Vardar je postao prvak Europe, ženski dio viceprvak. Kada se zagrebe samo malo dublje, ipak su u svemu najmanje zaslužni Makedonci. Rus Samsonjenko stvorio je jaki Vardar u kojemu je u pohodu na vrh Europe sudjelovao jedan jedini Makedonac.

To se osjeti na reprezentaciji koja dugo nema pravi rezultat, Zapravo, jedini pravi bio je prije šest godina kada su u Srbiji završili peti. No i to bi se moglo promijeniti jer je sutvorac Vardarova uspjeha Raul Gonzalez preuzeo reprezentaciju u kojoj ima zanimljivog materijala i to bi se moglo osjetiti tek za nekoliko godina.

Tada više neće biti Kirila Lazarova, makedonske alfe i omege, ni Ristovskog i Mirkulovskog i za taj trojac ovo su jedne od posljednjih prilika da nešto naprave s reprezentacijom dok ju potpuno ne preuzme mlađa garda predvođena Taleskim i Kuzmanovskim.

U jednoj utakmici mogu iznenaditi ili barem namučiti favorita, ali teško to mogu izvoditi u kontinuitetu jer je za to potrebna širina koju baš i nemaju.

Getty Images
Getty Images/Neuništivi Kiro ne da se i dalje
Sastav

Vratari: Borko Ristovski, Nikola Mitrevski, Zlatko Daskalovski

Krila: Dejan Manaskov, Goce Ojleski, Goce Georgievski, Martin Popovski

Vanjski: Filip Lazarov, Filip Taleski, Velko Markoski, Filip Kuzmanovski, Nemanja Pribak, Ace Jonovski, Filip Mirkulovski, Kiril Lazarov, Martin Velkovski

Pivoti: Stojanče Stoilov, Žarko Peševski, Nikola Markoski

CRNA GORA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 12. mjesto (2008.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 16. mjesto
 • Najveća zvijezda: Vuko Borozan
 • Izbornik: Dragan Đukić

Rukometaši su u Crnoj Gori dugo živjeli u sjeni sjajnih rukometašica, ali sada to više nije slučaj. Dočekali su stasavanje zanimljive generacije koja bi, ako već ne u Hrvatskoj, onda sigurno na sljedećem EP-u trebala toj državi donijeti prvu europsku pobjedu. U 12 prethodnih nastupa imali su jedan remi i 11 poraza, a za uopće jedinu pobjedu s velikih natjecanja znaju iz Španjolske 2013.

Makedonija im na papiru izgleda kao najbolja prilika da tek drugi put prođu prvi krug (Norveška 2008.), no to će biti teška misija jer, po svemu sudeći, najbolji igrač i jedan od najboljih šutera na svijetu Vuko Borozan neće igrati u Zagrebu. Nakon nesreće čak se nije ni javio reprezentaciji od koje se čak u jednom trenutku mislio i oprostiti.

Teret vanjske linije tako će pasti na jako dobre ljevake Čavora i Lipovinu te iskusnog srednjaka Ševaljevića, dok su sa Simićem i Mijatovićem jako dobro pokriveni i na vratima. Spreman će biti važni pivot Grbović, ali, kako kaže izbornik Đukić, samo timski mogu nešto napraviti. Vjerojatno bi bili zadovoljni da za promjenu ne završe na posljednjem mjestu kao na posljednja dva EP-a.

Getty Images
Getty Images/Crnogorci su već skoro pa naviknuli igrati bez Borozana
Sastav

Vratari: Rade Mijatović, Nebojša Simić

Krila: Miloš Vujović, Igor Marković, Mirko Radović, Marko Lasica

Vanjski: Miloš Božović, Stevan Vujović, Vasko Ševaljević, Žarko Pejović, Božo Anđelić, Stefan Čavor, Vladan Lipovina

Pivoti: Nemanja Grbović, Mladen Rakčević, Vuk Lazović

RASPORED

13. siječnja:
17:15 Njemačka – Crna Gora
19:30 Makedonija – Slovenija

15. siječnja:
18:15 Slovenija – Njemačka
20:30 Crna Gora – Makerdonija

17. siječnja:
18:15 Njemačka – Makedonija
20:30 Crna Gora – Slovenija

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?