Samo lagano

Samo lagano

komentar-samo-lagano-kauboji
338
Švedskoj se posložilo sve u pravi trenutak te u Arenu ide s prvog mjesta i četiri boda. Hrvatska u drugi krug prenosi samo dva boda i imat će znatno teži put do polufinala. Na putu do tamo čekat će nas Francuska. Sportarena.hr se osvrće na prvi poraz hrvatske reprezentacije i donosi zaključke nakon završenog prvog kruga turnira.

Jedan od velikih pehova kada se rodiš u ovoj našoj maloj zemlji je taj što ćeš, ako intenzivnije pratiš sport i naše reprezentacije, iz godine u godinu iznova proživljavati emocionalne roller coastere koji u stopu prate hrvatske sportske rezultate. Bio to nogomet, rukomet ili bilo koji drugi popraćeniji sport, kad je Hrvatska u pitanju drame nikad ne nedostaje. I baš naši u svakom tom sportu moraju biti ne u vrhu, ne u dnu ni sredini, nego blizu vrha tek toliko da prosječni navijač povjeruje da smo bolji nego što jesmo, i sa svakim neuspjehom se razočara više nego što bi trebao. Ali takav je taj naš hrvatski mentalitet, o kojem sam već pisao, koji nas je i napravio boljima od prosjeka, i koji nas iz dana u dan gura i u ostalim stvarima pored sporta. Ponos, srce i inat krase nas oduvijek ali upitno je jesu li nam donijeli više sreće ili boli. Zbog toga mi je često žao što se nisam rodio kao Togoanac. Njima sport i ne znači toliko, nema ih nigdje, imaju Adebayora i voodoo i boli ih briga.

No nećemo sada dramatizirati kao uvijek, izgubili smo od Švedske pa šta, sve je to dio igre i natjecanja, i preglupo je očekivat da ćemo s lakoćom pobjediti svakoga. Nije rukomet nastao u Hrvatskoj, igra se on i drugdje po svijetu i ovo je ipak Europsko prvenstvo, bez obzira što se igra kod nas. No ipak ostaje žal zbog te vječne nesreće, jer nema šanse da se neke stvari odviju savršeno, pogotovo što se tiče hrvatske reprezentacije, nema teoretske šanse da recimo ostvarimo sto posto pobjeda, da euforija raste iz utakmice u utakmicu i da smo na kraju svi sretni i zadovoljni. Nema, jer se ovdje ipak radi Hrvatskoj. Hrvatskoj koja primi dva gola u polufinalu Svjetskog prvenstva od čovjeka koji nikad nije zabio gol. Hrvatskoj koja zabije u 120. minuti za pobjedu pa to uspije prokockat. Hrvatskoj koja je domovina jednog Čilića, jednog Tomića, jednog Kopljara.

Neki kada govore o rukometu u Hrvatskoj govore o iluziji bitnosti nacije i tog sporta koja vlada svake godine u prvom mjesecu. Spominju i kolektivnu hipnozu pod kojom misle da su naši navijači koji tako srčano prate igre naše reprezentacije. Po njima rukomet kao sport nije vrijedan praćenja jer ga kao u svijetu igra tek dvadesetak zemalja. No u našoj maloj zemlji ima i dosta takvih koji će potkopati svaku euforiju povezanu s nacionalnim osjećajima. Koji će omalovažiti svaki hvalevrijedan uspjeh koji se dogodi. Jednostavno imamo jako širok spektar razmišljanja u narodu, najrazličitije perspektive sukobljavaju se u najaktualnijim temama, a ovoga puta je riječ o rukometu. Ali u tome i je bogatstvo pluralizma mišljenja i demokracije, pa nek nam bar bude zanimljivo kad se već ni oko čega ne možemo dogovoriti.

Hrvatska je na ovom Euru, bar do utakmice sa Švedskom, igrala jako dobro ako ne savršeno. Lino Červar je imao svoju viziju koja je prolazila i u prvoj utakmici sa Srbijom pokazali smo sve što možemo, ili bar koliko je trebalo. Lijevo Dule, u sredini Cindrić i desno Stepančić izgledali su besprijekorno. Deset razlike protiv rivala i ekipe Srbije koja je sve samo ne drugorazredna, što dokazuje i njihov prolazak dalje. Sedam razlike protiv uvijek neugodnih Islanđana koji su ispali nakon neobjašnjivog pada u zadnjih 15 minuta utakmice protiv Srbije. Nakon dva takva razvaljivanja naravno da se i euforija digla, i da su nas Šveđani spustili na zemlju jer mi jednostavno ne možemo bez toga. Ne možemo se racionalno postaviti jer mi nismo Skandinavci, Nijemci ili netko drugi. Glave su nam u ovim situacijama vruće i hlađenje poput ovoga je zapravo jedna jako dobra stvar.

Šveđani su nam pročitali napad i iskoristili mane u obrani. Duo Cindrić – Karačić koji dugo igra skupa u Vardaru osnovna je Červarova ideja koju su Šveđani zaustavili zgusnutom visokom obranom i pokretljivošću. Cindrić za kojeg se u zadnje vrijeme intenzivno govori da bi trebao zamjeniti Domagoja Duvnjaka i voditi ovu reprezentaciju ovog puta to nije uspio. Nakon prva dva napada u kojima je pogodio stativu i gol, Cindra kao da nije imao hrabrosti na silu se pokušati provući kroz male rupice i opaliti, kako je to radio u prve dvije utakmice. Ovog puta više je dodavao kolegama iz vanjske linije i Karačić je morao uzeti glavnu ulogu.

Kaže Lino u reklami: “Ti, Cindra, moraš jer ti možeš!”.

Luka Cindrić mora. ali može li, to je pitanje. Pritisak na dečka od 24 godine je ogroman, a pogotovo otkad smo ostali bez Duvnjaka. Od strane navijača proglašen je za najboljeg igrača u Europi, a od strane HRS-a i za najboljeg igrača Hrvatske. Luka ima kvalitetu i talent u rangu najboljeg ikad, Ivana Balića i ako ne poklekne zbog pritiska i/ili ozljeda u međuvremenu, može imati bolju karijeru od svog idola. Mi kao mnogo puta dosad ne znamo prepoznati i cijeniti ono što imamo, pa se o Cindri još uvijek govori kao o “zamjeni” i igraču iz drugog plana. Cindrić je naš najbolji igrač i trebamo ga forsirati bez obzira na lošu partiju protiv Švedske jer on to može.

Cindrić je jučer odigrao 26 minuta, a Karačić 46. Igor je bio naš najbolji igrač uz Čupića i uz četiri gola iz šest pokušaja, podijelio je i četiri asistencije, izborio tri sedmerca i nekoliko isključenja. Na početku je igrao na lijevoj strani, i križao se s Cindrićem na srednjem vanjskom kako oni često rade i u klubu. Ipak, mišljenja sam kako nam na lijevoj strani treba bombarder, netko tko će se dignuti iznad bloka i zabiti gol kada je gusto.

EHF Euro
EHF Euro

Stipe Mandalinić je u nepunih 9 minuta igre donio upravo to, četiri gola iz pet pokušaja. Marko Mamić, naš drugi pravi lijevi vanjski također je dobro iskoristio vrijeme na terenu i protiv Islanda u 11 minuta imao identičan učinak. Što to fali našim desnorukim šuterima? Mora li se dogoditi poraz vrijedan ranog ispadanja da Lino shvati da im mora dati više šansi? Stipe je, mora se znati, puno lošiji od Karačića i Mamića u obrani. Marko, koji u svom Kielceu igra isključivo obranu treba dobiti više povjerenja. Bez nebeskih letača na lijevoj i desnoj strani i gurajući jednodimenzionalnu igru s duom iz Vardara ograničavamo se u napadu i nećemo daleko.

Luka Stepančić jučer je dobio nepunih 16 minuta. Je li to zaslužio uz Cindrića naš najbolji pojedinac dosada na Euru? U tih 16 minuta imao je dva pogotka iz četiri šuta, a otišao je ekspresno na klupu nakon dvije odlične obrane Palicke na njegove šuteve. Nije se vraćao u igru do zadnjih pet minuta utakmice. Kopljar je zabio pet golova iz sedam pokušaja u nepunih 35 minuta, ali nijedan od tih golova nije bio skok-šut preko bloka iako je Marko visok 210 cm. Taj naš nekadašnji kapetan nikada nije imao hrabrosti koja bi dostojno ispratila njegovu fizičku superiornost, pa ni sinoć. Zabio je pet golova iz prodora koji su jedva uspjeli i koji bi, da se ne igra kod nas, od sudaca često bili okarakterizirani kao probijanja. Sjetite se koliko je puta u zadnjih desetak godina napravio prekršaj u napadu pokušavajući proći ili proslijediti na krilo. Nećemo se sada bazirati na Kopljara iako je hejt na njega u mnogočemu zaslužen. Spomenit ćemo samo i njegov doprinos u obrani koji je sinoć bio kriminalan. On i Horvat su na našoj desnoj strani u obrani djelovali kao neki likovi iz crtića, tandem nebodera i patuljka s kojima su se Šveđani rugali. Luka koji u PSG-u slično kao i Mamić u Kielceu većinom igra obranu, sinoć je samo sjedio na klupi dok su naše bušili najviše po njegovoj strani.

Iako smo pomislili da nam Duvnjak možda i neće toliko nedostajati, njegovim izostankom izgubili smo puno, a najviše što se tiče obrane. Njegovo iskustvo i liderstvo donosilo je mnogo u organizacijskom smislu napada ali i obrane. Musa, Gojun i Vori na trenutke su djelovali izgubljeno baš iz razloga što nemaju dobru podršku na liniji, ali i na vratima. Problem s 5-1 obranom je što nam isturenog igrača mogu igrati samo Duvnjak i Vori, a Vori s 37 godina na leđima ne može gurati cijelu utakmicu. Što se pivota tiče, on i posebno Musa su naše obrambene stijene, ali su ofenzivno jako limitirani. Nadam se da će Lino shvatiti i da nam treba raznovrsnost u napadu i pozvati našeg najboljeg kružnog napadača u napadačkom smislu, Marina Marića.

Preko obrane dolazimo i do u zadnja dva tri dana najspominjanijeg mjesta u momčadi, naših vratara. Priča se o lošim postotcima i nepozivanju Mirka Alilovića koji nije oduševio protiv Islanda. Treba shvatiti da mi nemamo najkvalitetnije vratare na svijetu i ne možemo očekivati 15 do 20 obrana po utakmici, kako je najavljivao Vlado Šola. Zapravo imamo ukupno 20 obrana naših vratara u tri utakmice, što je nepojmljivo za jednu ozbiljnu reprezentaciju. Rukometni golman je jako bitan segment obrane i često njegova raspoloženost ovisi o krajnjem rezultatu ekipe. Osim što doprinosi obranama, golman ima najbolji pregled igre na terenu, bar što se tiče obrambenog dijela. Golman vidi cijelu obranu, vidi gdje nastaju rupe i kako ih zakrpati, vidi odakle dolazi najviše opasnosti i u komunikaciji s obranom to mora regulirati. Vratari trebaju biti vođe i lideri svojih obrana, koji će motivirati suigrače, ukazivati na propuste u postavljanju i svojim intervencijama dizati moral cijele ekipe. Kada i ako obrana funkcionira i dobro se zatvaraju pozicije i šutevi, postotak obrana golmana raste. To je ono što nam treba, treba nam vođa na golu i koliko god kvalitetno limitiran bio, Mirko je najbliže tome od naša tri vratara i nadam se da će ga Lino vratiti u momčad.

EHF Euro
EHF Euro

Čupko i Štrlek su, što se napada tiče, uvijek na razini i ostali bi se trebali ugledati na njih kad je u pitanju volja i požrtvovnost. Sinoć nije bilo kontri za njih kao inače, ali to se opet može prepisati lošoj obrani. Da se koja lopta više ukrala ili obranila, na semaforu ne bi pisalo ogromnih 35 za Šveđane, a mi bi zabili i koji više. Ako, dakle, ne popravimo obranu u sljedećim utakmicama, nemamo se čemu nadati u nastavku Eura.

Sve u svemu, nije to tako loše kako izgleda, mi smo i dalje odlična momčad prepuna kvalitete i jedan od glavnih favorita za medalju. Ovaj poraz od Švedske nas je spustio na zemlju, i bolje da je tako jer sada stignemo ispraviti sve greške. S hladnijom glavom idemo lagano na Bjeloruse koji ne bi trebali biti problem, pa Norvežane koji su vrlo dobri, ali koje možemo nadigrati. Kada i ako ta sljedeća dva izazova pozitivno odradimo, čekaju nas naši najveći rivali, Francuzi u odlučujućoj utakmici. Tada, uz ponovno napumpanu euforiju i atmosferu punih tribina, uz koncentriranost naših rukometaša i domaćinski poticaj od sudaca, sve je moguće pa tako i oni snovi i ciljevi o kojima smo pričali prije prvenstva.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?