pitanje-je-samo-francuska-obrana-ili-norveski-napad
338

Pitanje je samo francuska obrana ili norveški napad

Getty Images
Sportarena predstavlja skupinu B u kojoj će Norveška i Francuska odmah u prvoj utakmici odlučivati o jedinici, a Austrija i Bjelorusija o "trici".

Porečka Žatika, s kapacitetom od 3700 gledatelja najmanja dvorana za Euro, imat će priliku pozdraviti skupinu s aktualnim svjetskim prvacima i viceprvacima. Francuska i Norveška izraziti su favoriti skupine B Europskog prvenstva i u međusobnom bi susretu trebali odlučivati o prvom mjestu i to odmah na startu. Bjelorusija i Austrija, pak, o tome tko će nastaviti u drugom krugu.

FRANCUSKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 1. mjesto (2006., 2010., 2014.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 5. mjesto
 • Najveća zvijezda: Nikola Karabatić
 • Izbornik: Didier Dinart

Čudo je ta Francuska. I kada je neki otpišu da bez dvije legende Omeyera i Narcissea to neće biti ista ekipa, ona je i dalje za većinu prvi favorit. I imat će dodatan motiv jer osim neprijateljskog hrvatskog okruženja tražit će iskupljenje za razočaranje na prošlom Euru kada je bila tek peta. Ako ćemo gledati niz da svaki drugi Euro osvaja zlato, onda je u Hrvatskoj opet na redu.

U ulozi svjetskih prvaka ni ne može biti nego glavni favorit iako Didier Dinart ima problema. Ostao je na samo jednom pravom desnorukom pucaču N’Guessanu, ali zato je desna strana da se smrzneš. Remili, Mem, Dipanda, Porte... I najbolje od svega Mem i Remili tu su za sljedeće cijelo jedno desetljeće.

Obrana, premda je uzdrmana ozljedom u posljednji trenutak Luke Karabatića, od ranije i Fabregasa, pa i Accambraya, i dalje bi trebala biti najveći oslonac ove ekipe. Gerard i Dumuolin trebali bi ubirati njene plodove kao što je to godinama činio Titi.

Nikola Karabatić ima 33, ali to se ne osjeti. Vuče i dalje, punih 14 godina nije propustio veliko natjecanje. Kada njima dodate Gigoua, Sorhainda, Abaloa, ispada da Francuska ima idealan spoj mladosti i iskustva. I pazite sad, u Hrvatsku dolazi s pet debitanata. Ma… Čudo.

Getty Imaegs
Getty Images/Braća Karabatić ovaj će put biti razdvojena
Sastav

Vratari: Vincent Gérard, Cyril Dumoulin

Krila: Luc Abalo, Michaël Guigou, Raphael Caucheteux

Vanjski: Timothey N’Guessan, Nédim Rémili, Valentin Porte, Dika Mem, Adrien Dipanda, Nikola Karabatic, Kentin Mahé, Nicolas Claire

Pivoti: Benjamin Afgour, Nicolas Tournat, Cédric Sorhaindo

NORVEŠKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 4. mjesto (2016.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 4. mjesto
 • Najveća zvijezda: Sander Sagosen
 • Izbornik: Christian Berge

Prije dvije godine u Poljskoj Norvežani su bili iznenađenje, izgubili polufinale za jedan gol od Nijemaca koji su kasnije postali prvaci. Danas to više nisu. Prošle su se u Francuskoj potvrdili i na svjetskoj sceni te se otarasili godina življenja u prosječnosti.

Norveški model rukometa koji je instalirao Christian Berge polako postaje ogledan primjerak rukometne sadašnjosti jer tko prvi nametne ritam, taj je u prednosti. Zaustaviti njihovu tranziciju glavni je zadatak svakoj momčadi, uspije li se u tome, obavljeno je dosta posla.

Sanderu Sagosenu tek su 22, a već je sada glavni igrač. Lie Hansen i Tonnesen ne čekaju puno prostora da bi šutnuli, a Jondal i Bjornssen djeluju nepogrešivo s krila. Kapetan Myrhol i dalje je veliki oslonac, više u obrani nego u napadu, dok je vratar Bergerud zaslužan što u Poreč dolaze kao svjetski viceprvaci.

Zbog toga, dakako, jedni od najvećih kandidata da naprave i korak više sada kada su ambicije nikad više.

Getty Images
Getty Images/Sander Sagosen već ima 66 reprezentativnih nastupa i 245 golova
Sastav

Vratari: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen

Krila: Andre Lindboe, Magnus Jøndal, Kristian Bjørnsen

Vanjski: Espen Lie Hansen, Gøran Johannessen, Harald Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Kent Robin Tønnesen, Sander Sagosen, Christian O’Sullivan

Pivoti: Magnus Gullerud, Bjarte Myrhol, Joakim Hykkerud

BJELORUSIJA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 8. mjesto (1994.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 10. mjesto
 • Najveća zvijezda: Arcem Karaljok
 • Izbornik: Juri Ševcov

Bjelorusa nije bilo na mapi gotovo 15 godina, a onda se pojavili u Norveškoj 2008. kada je ponovno uslijedilo zatišje od nekoliko godina. EP u Hrvatskoj bit će im šesto uzastopno veliko natjecanje ne računajući OI i nadaju se ne biti samo sudionici kao što je slučaj bio na posljednjima na kojima nisu bili bolji od desetog mjesta u Poljskoj.

Iako je gotova era Sergeja Rutenke na kojemu je dugo godina sve počivalo, bjeloruska budućnost izgleda obećavajuće. Mladi val s jednom od programiranih svjetskih zvijezda Arcemom Karaljokom te Vladislavom Kulešom nudi razloge za optimizam, a nije nevažna u cijeloj priči ni uloga koju na klupskoj sceni igra Meškov Brest.

U ulozi onih koji nose iskustvo jesu Šilovič, Puhovski, Nikulenkau, Babičev i Juri Ševcov ne može reći da nema materijala premda i dalje nema kvalitetu da se pohrva s onim najboljima.

Osvojili su izjednačenu kvalifikacijsku skupinu ispred Srbije, Rumunjske i Poljske, no u Poreču će se s Austrijom boriti za broj tri skupine jer Norvešku i Francusku, realno, ne mogu ugroziti.

Getty Images
Getty Images/Sergej Rutenka bjeloruska je prošlost
Sastav

Vratari: Vjačeslav Saldacenka, Ivan Mackevič

Krila: Ivan Brovka, Andrej Jurinok, Dzianis Rutenka, Maksim Baranau

Vanjski: Vladislav Kuleš, Aleksej Šinkel, Dzmitri Nikulenkau, Boris Puhovski, Siarhei Šilovič, Aleh Astrašapkin

Pivoti: Arcem Karaljok, Maksim Babičev, Vjačeslav Šumak

AUSTRIJA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 9. mjesto (2010)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: nije nastupila
 • Najveća zvijezda: Nikola Bilyk
 • Izbornik: Patrekur Johannesson

Austrija nema veliku rukometnu tradiciju makar je počela nešto raditi po tom pitanju. Okrenula se Islanđanima, na scenu ju je uveo Dagur Sigurdsson koji je Nijemce odveo do zlata, a nastavio je Patrekur Johannesson. Nedavno je dogovorila suradnju sa Šveđaninom Mattiasom Anderssonom koji će po završetku karijere doći raditi s vratarima u reprezentaciju.

Kad smo već spomenuli vratare, za Austriju brani Đakovčanin i Nexeov član Kristian Pilipović. Ne izgleda im samo vratarska pozicija tanko, već i većina ostalih, što je i normalno kada se na prvu rečenicu nadovežu oproštaji legende Szilagyja i Marinovića.

U Hrvatskoj će biti bez ozlijeđenog Kielova krila Raula Santosa, a teret vanjske linije bit će na drugom Kielovu članu Nikoli Bilyku. On i Robert Weber dominantne su figure ove reprezentacije koja je uz Češku najslabija na ovom turniru. A kada se zna da su Austrijanci od Čeha legli 14 razlike u prijateljskoj, onda su vjerojatno i najslabiji.

Getty Images
Getty Images/Na 21-godišnjem Bilyku mnogo toga počiva
Sastav

Vratari: Thomas Bauer, Kristian Pilipović

Krila: Sebastian Frimmel, Richard Woss, Robert Weber, Marian Klopčić

Vanjski: Alexander Herman, Cristoph Neuhold, Romas Kirveliavicius, Nikola Bilyk, Vytautas Ziura, Janko Božović, Boris Živković

Pivoti: Wilhelm Jelinek, Tobias Wagner, Lukas Herburger

RASPORED

12. siječnja:
18:15 Bjelorusija – Austrija
20:30 Francuska – Norveška

14. siječnja
18:15 Austrija – Francuska
20:30 Norveška – Bjelorusija

16. siječnja
18:15 Francuska – Bjelorusija
20:30 Norveška – Austrija

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?