spanjolska-trazi-rjesenje-za-dansku-madarska-za-buducnost-bez-nagya
338

Španjolska traži rješenje za Dansku, Mađarska za budućnost bez Nagya

Getty Images
Sportarena predstavlja varaždinsku skupinu D u kojoj Danska djeluje najbolje, a Mađari, ako bez Nagya, tražit će način da ugroze i nju u Španjolsku.

Poslije hrvatske skupine skupina D koja će se održati u Varaždinu izgleda najteže. Danska i Španjolska imaju ulogu favorita zbog svoje reputacije, no Mađarska je tu da im proba pomrsiti računicu kao što Dancima već jest prije 12 mjeseci. U tom društvu Češka izgleda kao apsolutan autsajder i teško će se odvojiti od dna skupine.

DANSKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 1. mjesto (2008., 2012.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 6. mjesto
 • Najveća zvijezda: Mikkel Hansen
 • Izbornik: Nikolaj Jacobsen

Da nije bilo olimpijskog zlata u Riju, posljednje dvije godine za Dance mogle bi se nazvati kriznima. U Poljskoj su bili tek šesti, a u Francuskoj ispali već u osmini finala od Mađarske. No dogodio se Rio i prvo olimpijsko zlato u povijesti, pa se nitko ni ne osvrće na ta dva neuspjeha.

Otišao je čovjek koji je vodio Dance do olimpa Gudmundur Gudmundsson, a došao domaći čovjek Nikolaj Jacobsen koji bi navodno mogao ostaviti posao u Lowenu kako bi se u potpunosti posvetio reprezentaciji. Ovakva poput Danske to i traži.

U momčadi više nema nekih prepoznatljivih lica poput Eggerta, Noddesba i Sondergaarda, no baš ni za kim Danci neće žaliti. Eventualno tek za Sondergaardom koji se nije plašio trenutka, a njegova je zamjena potentni Kirkelokke koji se tek treba dokazati na velikoj sceni. Na domaćoj klupskoj već jest, a ona polako postaje jedna od vodećih europskih jer, pogledate li danski sastav, uz PSG u pitanju su samo njemački i danski klubovi.

Imaju moćnu obranu i kada je igraju do maksimuma, s oba Tofta Hansena i Mollgardom pa Landinom na golu, to je teško probiti. Jacobsen ima sjajan izbor srednjaka s Laugeom, Mensahom i Olsenom, a Mikkel Hansen tu je da razbije svaku obranu. Muči ga koljeno, ali ne sumnjajte da će opet biti danska lokomotiva. Uostalom, bez njega srušili su Francuze usred Pariza.

Getty Images
Getty Images/Hansen ima vodu u koljenu
Sastav

Vratari: Jannick Green, Niklas Landin

Krila: Magnus Landin, Casper Mortensen, Lasse Svan, Hans Lindberg

Vanjski: Mikkel Hansen, Michael Damgaard, Rasmus Lauge, Mads Mensah Larsen, Morten Olsen, Nickas Kirkelokke, Peter Balling, Martin Larsen

Pivoti: Rene Toft Hansen, Henrik Toft Hansen, Anders Zachariassen

ŠPANJOLSKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 2. mjesto (1996., 1998., 2006., 2016.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 2. mjesto
 • Najveća zvijezda: Alex Dujshebaev
 • Izbornik: Jordi Ribera

U kakvom god sastavu bili Španjolce se uvijek mora smatrati jednim od favorita. Premda u Riju nisu ni nastupili, što je bio veliki udarac, a u Francuskoj bili peti. No u Hrvatsku dolaze kao aktualni europski doprvaci i zbog toga ih se mora poštovati.

S Riberom su u Francuskoj pokazali težnju da budu brži jer to im je počela biti mana kada se susretnu s reprezentacijom koja može, poput njih, složiti obranu, što smo vidjeli u Poljskoj u finalu protiv Njemačke. Upravo uz Njemačku jedini su kvalifikacije završili maksimalni makar bi u društvu BiH i Austrije sve drugo bilo iznenađenje.

Oprostili su se nositelji poput Šterbika, Tomasa, Maquede, ali, kao i u danskom slučaju, neće se previše tugovati za njima. Perez de Vargas i Corrales čuvaju vrata Barcelone i PSG-a što sve govori, Balaguer igra sjajno u Nantesu, nešto manje sjajnije Eduardo Gurbindo.

Raul Entrrerios ima 37 i to je jedan od problema s kojima će se morati pozabaviti. Njegova zamjena Sarmiento mlađi je dvije godine, a novih klasa na toj poziciji nema. Canellas u Vardaru igra puno bolje nego posljednju godinu u Kielu, no on, kao i Dujshebaev, nije čovjek koji će probiti obranu šutem. Realnost kaže da ni ovo EP neće biti njihovo.

Getty Images / Španjolska
Getty Images / Španjolska nikad nije bila europski prvak
Sastav

Vratari: Gonzalo Perez de Vargas, Rodrigo Corrales

Krila: Aitor Arino, Valero Rivera, David Balaguer, Ferran Sole Sala

Vanjski: Joan Canellas, Alejandro Costoya, Daniel Dujshebaev, Alex Dujshebaev, Eduardo Gurbindo, Daniel Sarmiento, Raul Entrerrios, Viran Morros

Pivoti: Julen Aguinagalde, Gedeon Guardiola, Adrian Figueiras

MAĐARSKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 6. mjesto (1998.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: 12. mjesto
 • Najveća zvijezda: Mate Lekai
 • Izbornik: Ljubomir Vranješ

Što mogu Mađari bez Laszla Nagya glavno je pitanje koje će ih progoniti u Varaždinu koji će pretvoriti u svoj domaći teren. Jedan od najboljih mađarskih rukometaša svih vremena završio je reprezentativnu karijeru bez ijedne medalje, a bio je tako blizu u Ateni i Londonu.

Vjerojatno bi mnogi u Mađarskoj mijenjali klupske uspjehe koje nižu s Veszpremom i Gyorom za reprezentativne, no to je cijena koju ne plaćaju samo najveći poput Njemačke, Francuske ili Španjolske. Hrvatski susjedi više nemaju izrazitog lidera, ali imaju jednog od najboljih trenera na svijetu.

Ljubo Vranješ naslijedio je Španjolca Sabatea i u Veszpremu i u reprezentaciji, čak i njegov eksperiment s jednim lijevim krilom, i morat će nešto iščarobirati ako misli u Hrvatskoj napraviti rezultat. Za Mađare je na europskoj sceni zasad šesto mjesto još prije 20 godina kada je sudjelovalo 12 momčadi.

Bez Nagya su odigrali dobar dio SP-a u Francuskoj i ondje u osmini finala šokirali Dansku što znači da mogu. Nagy im možda neće toliko nedostajati u napadu, ali hoće na svim ostalim poljima.  Lekai se profilirao u Veszpremov motor i trebao bi preuzeti Nagyevu ulogu vođe, Balogh igra dobro u Szegedu, dok je enigma Jamali koji ne igra ništa u Veszpremu, a trebao bi razbijati obranu.

Getty Images
Getty Images/Nagya više nema u crvenom dresu
Sastav

Vratari: Roland Mikler, Adam Borbely

Krila: Tibor Gazdag, Gergely Harsanyi, Peter Hornyak, Akos Pasztor

Vanjski: Richard Bodo, Iman Jamali, Kornel Nagy, Patrik Ligetvari, Gabor Csaszar, Mate Lekai, Zsolt Balogh, Gabor Anscin

Pivoti: Timuzsin Schuch, Bence Banhidi, Szabolcs Szollosi

ČEŠKA
 • Najbolji rezultat na EP-u: 6. mjesto (1996.)
 • Rezultat na posljednjem EP-u: nije nastupila
 • Najveća zvijezda: Pavel Horak
 • Izbornik: Jan Filip/Daniel Kubeš

Poput Mađarske bez Nagya ili Bjelorusije bez Rutenke i Češka ulazi u razdoblje u kojem više nema najveće ikone i oslonca, igrača koji će sve riješiti kad treba. Filip Jicha dugo je godina nosio Čehe, najdalje do osmog mjesta u Austriji 2010. godine.

Međutim, već je prošlo dovoljno vremena da se Česi naviknu, a da im to nije preveliki hendikep, pokazali su u kvalifikacijama u kojima su iza sebe ostavili Island i tako se nakon tri godine i SP-a u Kataru vratili na veliku rukometnu scenu.

Vodi ih nekad sjajni igrački dvojac Jan Filip – Daniel Kubeš, no vjerojatno im ni čarobni štapić ne bi pomogao da izbjegnu dno skupine. Nemaju Česi poznatijih imena ni klubova u kojima igraju, ističu se Pavel Horak iz Meškova, kojemu je 35, te Tomaš Babak, Bergischerov srednjak koji će vjerojatno zbog ozljede propustiti Euro i to im je još jedan veliki hendikep iako su bez njega u pripremama tukli Austriju 14 razlike.

Getty Images
Getty Images/Česi su pokazali da mogu i bez Jiche
Sastav

Vratari: Martin Galia, Tomaš Mrkva

Krila: Tomáš Číp, Jan Sobol, Jakub Hrstka, Milan Kotrč

Vanjski: Tomáš Babák, Roman Bečvář,  Ondřej Zdráhala, Pavel Horák, Michal Kasal, Jan Landa, Stanislav Kašpárek, Jan Stehlík

Pivoti: Leoš Petrovský, Petr Šlachta, Štěpán Zeman

RASPORED

13. siječnja:
18:15 Španjolska – Češka
20:30 Danska – Mađarska

15. siječnja:
18:15 Mađarska – Španjolska
20:30 Češka – Danska

17. siječnja:
18:15 Češka – Mađarska
20:30 Španjolska – Danska

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?