Ana Konjuh. Zvijezda koja je prestala sjati

Ana Konjuh. Zvijezda koja je prestala sjati

Od prošlog US Opena Ana Konjuh odigrala je tek šest mečeva. Brisbane joj je početkom siječnja bio posljednji turnir do Roland Garrosa na kojemu je samo pokušala vidjeti gdje je trenutno nakon posljednje operacije.

Pokušaji u Eastbourneu i Wimbledonu bili su baš to – pokušaji. Pogledate li njezin Instagram, vidjet ćete isključivo objave zabavno-kulturnog karaktera.

Tenis je, nažalost, opet u drugom planu.

Negdje u ovo doba prošle godine hrvatski ženski tenis bio je na vrhuncu. Barem u ovom desetljeću. Hrvatska je imala pet tenisačica među 100 najboljih i tri različite u drugom tjednu sva četiri Grand Slama. Mirjana Lučić-Baroni živjela je novu mladost na Australian Openu, revitalizirala se i Petra Martić u Roland Garrosu i Wimbledonu, dok je Ana Konjuh bila još uvijek aktivna četvrtfinalistica US Opena.

Danas, 12 mjeseci kasnije, Hrvatska broji dvije tenisačice u istom društvu, Donnu Vekić, kao trenutni prvi reket, i Martić. Uz Janu Fett, koja je nastavila plesati po rubu stote pozicije, druge dvije, nažalost, vode svoje borbe s – ozljedama. I dok bi za 36-godišnju Lučić to u tim godinama trebalo biti nešto normalno, za 16 godina mlađu Konjuh nikako nije.

Što bi se trebalo dogoditi da ne bude Top 10?

20-godišnja Dubrovkinja u dosadašnjem dijelu karijere više je puta bila na operacijskom stolu nego u završnicama WTA turnira. Taj nesretan lakat desne ruke multiplicira probleme koji jedino mogu nabijati frustraciju, kako njoj, tako i svima do čije joj je karijere stalo. U rujnu prošle godine operirala ga je drugi put pa šest mjeseci kasnije i treći. Uz prvi odlazak pod nož 2014., kada je u pitanju bio zglob, to su ukupno četiri operacije. A još nije ni punoljetna po nekoliko afričkih i srednjoameričkih država.

Protiv više sile, koliko god nastojali, ne može nitko, a to samo po sebi nosi sasvim otvoreno pitanje. Što će uopće biti od karijere Ane Konjuh? Ili, da preformuliramo, hoće li stići stići ostvariti sve ono što se činilo sasvim realno u juniorskim danima.

Kada je u prošli kolovoz ušla kao 20. igračica na svijetu, izgledalo je da Goranu Ivaniševiću možemo staviti još jednu kvačicu kraj njegovih procjena. 2012. godine, godinu prije nego je Ana osvojila juniorski Australian Open i US Open, rekao je: “Ne znam što bi se moralo dogoditi da ne uđe u Top 10”.

Iz trenutne perspektive odgovor nije potreban. Nije Ana ni prva ni posljednja kojoj zdravlje ne dopušta da se posveti onome za što je predodređena otkako je u najmlađim danima “šamarala” konkurenciju po Hrvatskoj koristeći svoje bogomdane fizičke predispozicije. Koje, pak, više nisu prednost, ali to je već neka druga tema.

Getty Images/2016. godine Ana je igrala četvrtfinale US Opena, a godinu kasnije došla do plasmana karijere – 20. mjesta

Od prošlog US Opena Ana Konjuh odigrala je tek šest mečeva. Brisbane joj je početkom siječnja bio posljednji turnir do Roland Garrosa na kojemu je samo pokušala vidjeti gdje je trenutno nakon posljednje operacije. Pokušaji u Eastbourneu i Wimbledonu bili su baš to – pokušaji. Pogledate li njezin Instagram, vidjet ćete isključivo objave zabavno-kulturnog karaktera. Tenis je, nažalost, opet u drugom planu.

Benčić kao sugovornica

US Open trebao je biti sljedeći pokušaj, ali Ana više ne može ni u kvalifikacije turnira u Flushing Meadowsu. Nije, a tu je možda i pogriješila, zamrznula renking, ali tko je uopće mogao predvidjeti da će se sve iznova zakomplicirati i da će morati u Chicagu tražiti savjete najcjenjenijih stručnjaka. Koji ni sami ne znaju jesu li riješili problem jednom zasvagda.

To je najveća kočnica koja će pratiti Anu u nastavku karijere jer neće biti ugodno igrati u neizvjesnosti ne znajući hoće li se lakat opet javiti. Ako se u međuvremenu nije predomislila od konstatacije da planira igrati do 27. godine, od iste joj, zapravo, nije ostalo puno.

Nottingham i US Open izgledali su samo kao početak nečeg velikog. Veće su tenisačice iz njene ultra tarentirane generacije već postigle. Jelena Ostapenko osvojila je Roland Garros, stigla do petog mjesta, Daria Kasatkina do 11., Naomi Osaka osvojila je “peti grand slam” u Indian Wellsu…

Još jedna, pak, mogla bi biti najbolja Anina sugovornica na temu povratka kao što joj je bila najbolja prijateljica i suputnica u juniorskim danima. Belinda Benčić prva se od svih nabrojanih probila do zvijezda osvojivši Toronto s 18 godina i pobijedivši tada još uvijek veliku Serenu Williams.

Međutim, i njene zvijezde nisu nastavile sjati istim sjajem. I ona je potonula ispod 300. pozicije i vraćala se kroz manje turnire što je put kakav sada čeka i Anu. Nimalo lagan i ugodan, ali put koji svatko mora proći. Samo jednom ili više puta.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?