amerikancima-je-uvijek-bilo-bitno-da-su-najjaci
25

Amerikancima je uvijek bilo bitno da su najjači

Getty Images
Sedmu utakmicu u posljednjih šest tjedana Hrvatska će igrati s Amerikancima. Ova bi trebala biti drugačija jer bi za Hrvatsku konačno trebao zaigrati kapetan Sukno.

Među posljednjima, zapravo ne među, nego posljednji, hrvatski je izbornik Ivica Tucak objelodanio 13 igrača s kojima će jurišati na novu svjetsku medalju. Ali imao je i vrlo dobar razlog za to. Štoviše, logičan razlog. Čekao se kapetan, najbolji igrač, vođa… Onaj bez kojega repezentacija nije ista. Čekao se Sandro Sukno i liječnički nalaz koji je potvrdio da je njegov prstenjak desne ruke spreman za najveće napore.

“Tu sam, spreman sam i sve je u redu. Dosta je bilo priče o mojoj ozljedi. Ona više ionako nije tema za razgovor”, zaustavit će nastavak provjeravanja svog fizičkog stanja, ali ne i psihičkog u posljednjih mjesec i pol dana otkako se ozljeda dogodila.

“Bilo je najteže odmah nakon ozljede u Americi kada je valjalo donijeti odluku čekati ipak da se to samo sanira ili ne, poduzeti nešto drugo ili odustati. Znao sam odmah da mi otpada Svjetska liga u Rusiji, ali kada sam donio odluku da ću nastaviti dalje trenirati, doduše bez lopte, već čekati da vrijeme učini svoje, bilo je malo bolje.”

Mogu biti konkurentan

Izbornik je odmah najavio kako će Sandra “koristiti u maksimalnoj minutaži od početka” makar nam se ne čini da za to ima i previše potrebe jer protivnici u skupini nisu u onoj najvišoj kategoriji, poglavito Japan i Rusija, ali svaka će minuta dobro doći da vrati osjećaj natjecateljskog ritma. Kvaliteta ionako nije upitna.

“Svjetsko prvenstvo preveliko je natjecanje da bih se poigravao, išao na “slijepo”, tako da sam trenirao dosta. Najbitnije mi je bilo održati formu. Mislim da sam na dosta dobroj razini, da mogu igrati SP, biti konkurentan. Nadam se da ću što prije moći početi igrati, do posljednjeg ćemo trenutka podizati intenzitet i on neposredno prije susreta s Amerikancima donijeti odluku što i koliko.”

S tim Amerikancima očito nam je suđeno ovo ljeto. Pozvali su nas u goste sredinom lipnja u Kaliforniju duž koje smo odigrali četiri utakmice, domaćinima je pripala samo posljednja. Čisto da im uzvratimo za gostoljubivost. Potom je stigla utakmica u Svjetskoj ligi za treće mjesto i razbijanje, rekli bismo postavljanje stvari u realnije okvire, a onda i nedavna na turniru Šest nacija u Siracusi, ponovno minimalna 10:9, ali u posljednjoj četvrtini bilo je i 9:4… Sve da su izbornici i htjeli ponešto sakriti, vjerojatno nisu uspjeli.

“Na fizičkoj su razini sigurno sam vrh. S njima nije lako igrati. Njima i ako nedostaje kvalitete, talenta, sve nadoknađuju snagom. Njima je uvijek bilo bitno da su najjači. Ono, glava sto na sat, ne gleda ništa i zato ako se protiv njih ne uđe 100 posto, mogu te u sportskom smislu uništiti.”

Cupido Azevedov nasljednik

Doduše, nešto osim sirove snage donio je cijenjeni srpski stručnjak Dejan Udovičić. Odnedavno umirovljeni Tony Azevedo rekao je da ni kod kojeg trenera nije osjetio takve treninge, a nije da je prošao malo toga. Već je nekoliko godina u SAD-u, a prošle je hrabro najavio kako će u Tokiju 2020. napasti olimpijsko zlato. Iovako jesu jedini nositelji olimpijske medalje, a da nisu Europljani. Pretenciozno jest, ali igrači koje je uveo u ovoj godini umjesto umirovljenih Manna, Mosesa, Smitha, Azeveda u “postazevedovskoj” eri tada će biti u naponu snage. U skupinu odsutnih ubrajaju se još Bonnani i Samuels. Međutim, iako imaju talent u Cupidu koji bi trebao biti Azevedov nasljednik, zatim Vavicu, za kojeg je jedna vaterpolski involvirana osoba rekla da je najveći potencijal, pa i vrataru Baronu koji je na putu da izraste u svjetsku klasuu ovom trenutku nisu prijetnja za svjetski vrh makar će Suknove riječi potvrditi utakmica sa Srbijom u polufinalu Svjetske lige koju su izgubili tek na peterce.

“Pokazali su u nekoliko navrata da nemaju konstantu, nakon nekoliko izvrsnih utakmica slijedi nekoliko loših. To je američka klasika. Mi samo moramo ući čvrsto u utakmicu s njima, pa da se onda kasnije priča kako su Amerikanci bili taj dan loši.”

Igrali smo s njima i u skupini u Riju, tada dobili nešto teže, ali, ponavljamo, tada su još imali Azeveda i ostale gore nabrojane, a ni s njima nisu uspjeli proći skupinu. A mi? Mi smo gotovo isti uz izostanak Josipa Pavića i Damira Burića. I svejedno ponovno među glavnim kandidatima za postolje, šesto u nizu što bi bilo samo podebljanje ionako rekordnih pet. Bez prevelike subjektivnosti to je i realnost ako u četvrtfinalu dođu ospicama ugroženi Talijani jer Mađari su na domaćem terenu ipak teža prepreka. Dakako, uz pretpostavku da će Sandro tada biti na vrhuncu ili barem blizu toga.

Skupina D, 1. kolo:
Hrvatska – SAD
Budimpešta; Margitsziget, 18:50

pokušaj

                                                                                        

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?